Psykoterapi og coaching af dit indre barn i København

Sat ud af spil i eget liv – klar til forandring?


Erkendelse

Det tog kun et splitsekund. Braget.

Jeg kan høre det endnu. Bilerne, der stødte sammen og ambulancen, der kørte mig væk. Efter ulykken følte jeg mig udenfor i mit gamle liv - som en tilskuer. Det føltes håbløst, men erkendelsen af ulykken og accepten af min nye og radikalt ændrede tilværelse viste mig nye veje.

Sat udenfor i eget liv?
Piskesmæld, udbrændthed, stress, arbejdsløshed, dødsfald og andre svære stunder kan få mange mennesker til at føle sig sat ud af spil i livet. Men i håbløshed og svære livsvilkår kan forandring og forvandling gro.

Jeg var på vej på arbejde en dejlig solskinsdag i august. I denne periode følte jeg ingen bekymringer. Jeg var glad og mindfull i mit liv og for at være til. Pludselig var jeg involveret i en trafikulykke.

Sat ud af spillet - for træt til min hverdag
Det er nu seks måneder siden, at piskesmældet fra ulykken ændrede min hverdag. Jeg sidder i min seng og er stadig for træt til at stå op til mit eget liv – til det liv, jeg kendte før ulykken. Det er altså en underlig følelse. Jeg har altid været i gang fra morgen til aften, og nu kan jeg kun gøre små afmålte ting, og så må jeg hvile mig et par timer, som her i dag. Ofte har jeg kun energi til at gå en lille tur eller skrive et par ord på computeren, da enten min fysiske træthed, smerter eller mangel på koncentration tager over og fylder hele mit univers.

Håbløshed og ord som bomber
Håbløsheden og depression og stress ligger lige om hjørnet. Den kunne let tage over. Piskesmældet har frataget mig meget af mit sociale liv. En af bivirkningerne er, at jeg blevet ualmindelig lyd- og lysfølsom, og jeg kan ikke længere være sammen med flere mennesker, der taler på samme tid. Sociale sammenhænge føles pludselig som en krigszone, hvor ord og tale falder som bomber over mig. Jeg kan ikke længere distancere mig fra lydende. Det er pludselig blevet svært at være med i helt almindelige, dagligdags ting og føle sig som en del af det pulserende liv. Og det gør ondt!
Jeg tror at alle, der har været syg over længere tid, har et inderligt ønske om igen at blive i stand til at bevæge sig ud i livet uden at være begrænset af fysiske og psykiske smerter og med al sin energi og livskraft til rådighed. At blive sat ud af spillet i sit eget liv, uden selv at kunne kontrollere situationen, er nok noget af de sværeste, der kan ske for et menneske, men også noget af det mest lærerige.

Hvorfor er det stressende at være sat ud af spil?
Hvad mange ikke indser, er, at det ofte kan være stressende at være sat ud af spil i sit eget liv. Stress er primært forårsaget af følelsen af mangel på kontrol. Hvis man holder fast i tanken om den ’dejlige’ hverdag, man havde, før man blev sat ud af spil, er det ofte svært at se en vej ud af en tilsyneladende håbløs situation. Ved alene at fokusere på at komme tilbage til vores gamle liv og ønske os langt væk fra vores uønskede livssituation, oplever vi meningsløshed og en depressiv tilstand, der forstærker følelsen af ikke at have kontrol – en ond cirkel, der øger stressniveauet med følelsen af uro og ubalance til følge.

Sket er sket - erkend din situation
 Det kunne være skønt med en nem løsning. Det er der desværre sjældent. Heller ikke her. Men at erkende den aktuelle situation er første skridt imod at løsne op og slappe af. Mange mennesker tænker, at det er nødvendigt at holde fast og leve i forestillingen om, hvad en ’god’ dagligdag absolut bør indeholde, for at man kan have et godt liv. Men det er ofte en dårlig strategi. Frygten er, at hvis man ikke fastholder sine gamle mål og drømme om, hvordan en hverdag bør se ud, så vil man aldrig komme i nærheden af en god tilværelse. Og ja, det sker ofte, at man føler sig magtesløs og uden kontrol i en hverdag, som føles værre end før – det er måske også sket for dig? Men det behøver ikke være en dårlig ting. Kontrasten kan være meget motiverende. Hvis man erkender livets drejning – også de svære af dem - så kan det lede til at man accepterer og ser dette som et solidt udgangspunkt for at tage skridtet imod en bedre, revideret livssituation – altså nye drømme.

kærlig hilsen
Kasha

__________________________

Kasha Hansen
Psykoterapeut (MPF), NLP træner, ID-Life Coach, Stress Coach & MFN-Instruktør
https://www.terapidervirker.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress og arbejdsløshed – klar til forandring? Læs på Levlykkeligt.dk