At finde frihed i at sige NEJ

Mange af os har lært, at det at sige ja er det rigtige og det at sige nej er det forkerte. Vi har lært, at for at undgå konflikter og kritik og for at gøre andre tilfredse, er vi nød til at acceptere andres krav og til at indfri andres forventninger til os. At sige ja er en måde at vise os selv på, at vi holder af de mennesker der betyder noget for os. Og dog er det, at sige nej er uadskillelige fra vores evne til at bruge de valgmuligheder der er givet os. Vi bliver frataget vores frihed til at vælge, når vi opdager, at  vores ja er baseret på begrænsninger og når vi mærker, at det ja vi siger ikke er i overensstemmelse med det der er i vores interesse og med hvem vi inderste ønsker. Sådan et ja tager vores frihed og vores medfødte ret til at vælge fra os. For at ændre de tendenser vi har med at sige ja når vi ønsker at sige nej, skal vi udfordre os selv og vores overbevisninger, som ofte fortæller os, at vi bliver afvist og forladt af dem vi holder af og at vi dermed er dømt til ensomheden.

Den frygt vi mærker der er ubegrundet, for sandheden er, at når vi er autentiske og når vi viser vores sande jeg, er vores belønning større end noget andet. Vores belønning er en befrielse af gamle brugte lænker, som har holdt os fanget i mange år og endda måske mange liv. Vi bliver frie til at kunne vælge og hvilken frihed!
 Når andre beder dig om at overtage et stykke arbejde eller om at gør dem en tjeneste, må du nøje overveje deres anmodning.

Hvis du føler dig presset til at sige ja, så prøv at fornemme om dit ja er baseret på dit ønske om at søge andres accept, og hvis det er grunden, så mene dig selv om, at evnen til at kunne sige nej er en vigtige del af dit velbefindende og at dit nej kan være i nogle tilfælde et bevis på, at du har lært at forstå og at værdsætte den ægte værdi der ligger i at mærke energien i og at forholde dig til dine sande værdier.
Der er ikke noget forkert i at leve op til andres forventninger, til andres krav, så længe at deres krav ikke er i konflikt med hvem du er og så længe andres krav ikke kommer til at stå i vejen for din lykke og dit velbefindende. Husk, at det er i det øjeblik dit nej understøtter dit verdensbillede, at dit ja bliver et sikker, oprigtige og entusiastisk svar.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mette Alleslev. Prof. SamtalePartner,Foredrag & Workshops. Kære Nora. Hvor er det spændende mekanismer, du sætter i spil. Jeg har en workshop - bl.a. for Iværksættere,og et kapitel i min kommende bog, jeg kalder 'Kunsten at sige JA til det, der er det rigtige for dig. Og NEJ til alt det andet'. For mig handler det om, at være tro mod sig og følge sit hjerte, i alt, hvad vi gør. er,, som du jo også er inde omkring, lettere sagt end gjort. Den skræk for misbilligelse, vi nærmest har fået ind med modermælken, råber meget højt i de situationer, hvor vi skal bruge vores ret til at vælge frit. Vi er alt for ofte tro mod de andre, mens vi stille og ubevidst selv visner mere og mere. Fordi vi går på akkord med vores grundlæggende værdier. Jeg har forresten lige skrevet et blogpost her i 'Lev Lykkeligt' om Professionelt Selvværd. (Og jeg kan selvfølgelig ikke lige hitte uud af at lægge et link ind her i kommentaren. Det ligger på forsiden). Det professionelle Selvværd er også nøje forbundet med kunsten at sige JA til det, der er det rigtige for dig. Hvis du skulle have lyst til at læse det.;-) Hav en dejlig weekend med en masse Ja'er,right from your heart.;-) varme hilsner Mette
Frihed - kunsten af sige Nej. Læs mere