Tanker er ikke virkeligheden

Tanker er mentale konstruktioner, og det er tankernes opgave at danne mening i den mulitifacetterede, flerdimensionale virkelighed, som vi mennesker befinder os i. Ud fra bestemte tankemønstre kategoriserer og vurderer vi virkeligheden, og som oftest anser vi tankerne for at være sandheden, der gør, at andre tanker ikke er mulige. 

Når vi vækkes af vores ”opmærksomhedsmæssige dvale” via Mindfulness og meditationstræningen, så indser vi pludselig, at vi ikke længere behøver at forholde os til denne konstruktion, som var den sandheden. Vores spillerum for valg i livet eller følelsesmæssig påvirkning bliver ganske enkelt større, og vi vil opleve mere frihed, ro og accept. Vi oplever den kognitive defusion.

Vi har dog som oftest tendens til at smelte sammen med og blive til ét med tankens rekonstruktion af virkeligheden. Vi oplever så den kognitive fusion. Her kapres vi ubevidst i en automatisk tanke, følelse eller adfærdsmæssig reaktion. Afgørende for om vi oplever vores reaktioner som værende positive, behagelige, sjove osv. eller det modsatte - negative, ubehagelige, kedelige er, hvilke kriterier vi vælger at bedømme oplevelserne ud fra. 

Grundlæggende vil sindet vurderer ud fra to kategorier – kan lide og kan ikke lide. De oplevelser, som vores tanker udlægger til at kunne lide, tiltrækkes vi af, vi vil have mere af, og vi bliver skuffet, hvis vi ikke får det, vi stræber efter det osv. De oplevelser, som sindet ikke kan lide, vil vi gerne undgå, flygte fra, frustreres over, hvis de er der osv. Så når vi registrerer, at tingene ikke er, som vi ønsker det, så fører det os til at forsøge at ændre på situationen gennem handling. Hvis det ikke umiddelbart lykkes, vil vores sind arbejde hektisk videre på at finde nye løsninger, og vi fastholdes i en tilstand af utilfredshed. Vi er i ”doing-mode”. 

Når vi i vores meditation alene fokuserer på de rene sansninger, og vi ser tanker, følelser og kropslige fornemmelser som fænomener, der kommer, bliver genstand for opmærksomhed og forsvinder igen, så er vi i ”being-mode”. Vi forsøger ikke at ændrer noget, men oplever blot tingene, som de er. En fornemmelse er hverken god eller dårlig, en meditation er hverken rar eller ubehagelig – det er bare. På den måde bevidstgøres vi om, hvordan vi mennesker skaber ”lidelse” for os selv, når vi lader os farve af vores forhold til det, der sker, snarere end blot at opleve rent sanseligt, hvad der sker. I dette indre rum eksisterer og opleves den fulde accept. 

Gennem en Mindfulness lærer du teknikker til at defusionere med dine tanker, følelser og krop - og får mulighed for at møde nuet som det er, og ikke som du ønsker det skal være.

Liselotte Hjorth, Mindfulness instruktør

__________________________

NLP Huset, uddannelser i coaching, NLP, mindfulness og psykoterapi.
Se mere på http://www.nlphuset.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness giver ro og nærvær. Lær at meditere her