STOP i tide og undgå STRESS
STRESSBELASTNINGENS 3 NIVEAUER
Som overordnet retningslinie kan man sige, at stressreaktioner skal overvindes via bevidsthed, læring og personlig udvikling. Hvile alene gør det ikke. En StressCoach's opgave i denne fase er i første række at indgyde håb og tro på, at der er en farbar vej gennem tilstanden.
Vær opmærksom på dit stressniveau - og STOP i tide. Herunder får du en kort oversigt over 3 generelle stresbelastningsniveauer:
Niveau 1 – alarmfasen: optændt (positiv stress)
En oplevelse af at køre i et højere gear. En følelse af overblik og skærpet koncentration.
Kroppen føles måske varmere, stærk og i ”flow”. Positiv stress. Denne fase bør efterfølges af en afspændingsperiode, for at kroppen kan komme i balance igen.
Coachen kan bl.a. give forebyggende information om gode ”anti-stress”-vaner.
Niveau 2 – modstandsfasen: stresset (distress)
I denne fase begynder kroppen at blive påvirket af de stresshormoner, den bliver tilført, fysiske symptomer kan begynde at vise sig i mildere form. Det kan eks. være en følelse af træthed i kroppen, ligesom når der er en influenza eller feber på vej. Nogle får tendens til hovedpine, halsbrand og eller sure opstød.
At være i denne fase betyder også, at man lettere bliver påvirket følelsesmæssigt. Man er måske mere irritabel, bekymret / urolig, ked af det eller direkte nedtrykt. Den optændte følelse fra tidligere er nu væk, og det kan være svært at koncentrere sig, bevare overblikket og fastholde fokus. Oplevelsen af at kunne tænke klart og bevare det strategiske overblik er forsvundet, og ofte begynder omgivelserne at kunne se symptomerne og den ændrede adfærd.
Dette niveau er stress-coachens primære arbejdsfelt. Personen er i denne fase stadig modtagelig for dialog og forandringsarbejde.
Niveau 3 – udmattelsesfasen: stresskollaps (udbrændthed)
Når en person bliver ramt af stresskollaps, betyder det, at sundhedsregnskabet er i bund. Fysisk og mentalt bliver man ”lagt” ned. Efter at have kørt i alt for højt gear i lang tid siger krop og psyke fra. Kroppen har i denne fase svært ved at komme sig efter sygdomme og vil være tydeligt påvirket. Kontrollen over ens følelsesliv er borte, man græder pludseligt eller bliver uforholdsmæssigt vred.Stresskollapser ofte efterfulgt af en depression hvor man går ind i en følelse af at være handlingslammet.
Mange har i denne fase svært ved at koncentrere sig, de oplever hukommelsessvigt, black out, hjerteflimmer, og at de er ude af stand til at foretage helt enkle opgaver som at vaske op. Personer, som er ramt af udbrændthed, kan i visse tilfælde have svært ved at genoptage deres gamle job og varetage tidligere opgaver. I mange tilfælde betyder det skånejob - evt. omskoling til et job, der ikke kræver samme ressourcer. I værste tilfælde ender det med uarbejdsdygtighed eller invalidepension, og i allerværste fald kan stressbelastningen medføre døden. Personen bør frigøres fra arbejdsmæssigt ansvar og tilbydes professionel hjælp.
Tidligere var det almindelig praksis at sygemelde personen i en længere periode, men undersøgelser har vist, at sygemelding ud over nogle få uger har en negativ virkning på ens mulighed for at blive på arbejdsmarkedet. En bedre model er at tilbyde samtaler kombineret med begrænset og fleksibel arbejdstid i en aftalt periode.
Med venlig hilsen
NLP Huset
__________________________NLP Huset, uddannelser i coaching, NLP, mindfulness, psykoterapi og supervision.
Se mere på http://www.nlphuset.dk/
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer