At hjælpe andre får os til at føle os godt tilpas

På engelsk er der to gode udtryk, der indikerer, at gavmildhed betaler sig. Det første udtryk er “Givers Gain”: Når vi tilbyder vores viden og vores kærlighed, så bliver der ikke mindre af den. Tværtimod så vokser både vidensmængden og kærligheden, når den deles.

Det andet udtryk er “Helpers High”: Det føles godt at hjælpe. Så godt, at vi kan blive naturligt ”høje” af at hjælpe. Når vi hjælper andre, så glemmer vi vores egne bekymringer. Vi smittes af andres taknemmelighed og oplever en selvtranscendent glæde. Hjælpsomhed splintrer grublekuppelen. 

“Love has no destination” sang sufi sangeren Nusrat Fateh Ali Khan. Kærlighed har ingen endestation. Kærlighed er en gennemstrømmende kraft. Vi giver ikke kærlighed. Vi lader kærligheden strømme. Måske er den største hjælp at se, at der ikke findes én der hjælper og én der bliver hjulpet?

Mindfulness er en god mulighed for at erfare denne samhørighed, hvor der ikke er én der hjælper og én der bliver hjulpet. Mindfulness er ikke kun en teknik til at stressreducere. Mindfulness er også en måde at se, at god hjælpekunst overskrider det vi kalder ”selv”, og det vi kalder ”andre”. Gennem mindfulness praksis går vi fra en tilstand af mangel og utilfredshed, til en tilstand af overskud og til at høre til. Vi går fra “longing” til “belonging”, som mindfulness underviser, Tara Brach, udtrykker det. En samhørighedserfaring, hvor overskud strømmer igennem en åben hjælpekanal. Hvor vi ikke overvejer om gavmildhed nu også betaler sig.

Men når vi nu ikke altid er i stand til at være til stede i denne samhørighedserfaring, så lad os træne vores hurtighed på hjælpeaftrækkeren og nuppe lidt “Givers Gain”, og et anstrøg af “Helpers High” med i købet.  

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
At hjælpe andre får os til at føle os godt tilpas. Læs hvorfor