Findes der en opskrift på det lykkelige liv?

Om at leve et lykkeligere liv

Der er forskellige bud på hvad lykken er og hvad der skaber et lykkeligt liv. Hvad forstår du ved begrebet lykke? Hvad vil det sige at være lykkelig for dig? Kan lykken afhænge af om du oplever en mening med livet og om du har mange forskellige historier at trække på?

Undgå de negative selvopfyldende profetier...

Når man ved hvad der er kendetegnet ved et lykkeligt liv må man også vide, hvad der kendetegnet ved et ulykkeligt liv, vil nogen mene. Hvad er egentlig det modsatte af et lykkeligt liv for dig?

I et narrativt perspektiv er et problemfyldt liv et liv, hvor man undlader erfaringer. En negativ erfaring (tynd fortælling) kan danne negative identitetskonklusioner om en selv f.eks. jeg er uduelige, jeg er ikke noget værd osv., som kan gå hen og blive til selvopfyldende profetier, da man lever efter og kun kan få ”øje” på begivenheder, der bekræfter en i de negative identitetskonklusioner og de negative fortolkninger.  Hvis du kun kan få øje på de begivenheder, hvor du bliver bekræftet i dine negative identitetskonklusioner overser du alle de begivenheder, hvor du faktisk lykkedes med det du foretrækker og hvor du lever dit liv i overensstemmelse med dine foretrukne værdier. Det du ”tror” på om dig selv kan blive til din ”virkelighed” i effekterne af det, som sker i dit liv.

Derfor er det vigtigt at arbejde med dine fortolkninger af hændelser i dit liv, da det kan blive til selvopfyldende profetier. I et narrativt perspektiv arbejder man med at genforfatte og fortolke dit liv på ny.

Problemfyldte historier er historier, der undlader erfaringer. Det, at få fokus på hvordan man har taklet svære problemer i overensstemmelse med det, som er vigtigt at passe på, kan være en indgang til en alternativ historie, og til et lykkeligere liv. Vi håndterer alle problemer i livet i forhold til det, der er vigtigt at passe på.

Når vi har flere historier om os selv til vores rådighed skaber vi også flere handlemuligheder for os selv, da historier påvirker vores handlinger. Når vi har flere historier om os selv til vores rådighed kan vi også vælge vores foretrukne fortællinger og vores foretrukne måder at leve på. 

I et narrativt perspektiv kan et lykkeligere liv være et liv, som er fyldt med oplevelser, som giver mening for dig. Et liv hvor du inddrager oversete handlinger og hvor du finder den røde tråd i dit liv i forhold til det, som er vigtigt for dig og et liv hvor du fortolker dine erfaringer på ny og dermed ser dig selv og dine medmennesker i et nyt perspektiv.

Lær at leve et lykkeligere liv…

Vi udvikler os gennem hele livet gennem den måde vi lærer, at håndtere problemer på i vores liv i forhold til det, som er vigtigt for os at passe på. Et lykkeligere liv kan være et liv, hvor du lever i overensstemmelse med dine værdier, et liv som giver mening for dig og hvor du har mange fortællinger, at trække på.

Enhver fortælling er et landskab man kan gå ind i. I narrativ terapi tager vi et billede af og udforsker dit handlings- og identitetslandskab samt får skabt righoldige historier med mening med udgangspunkt i de hændelser, der sker i dit liv. 

Kærlig hilsen

Rikke Thue Schick-Hansen
Cand.merc.psyk
Skrevet af Rikke Thue Schick-Hansen, Copyright © 2017

__________________________

Cand.merc (psyk) Rikke Thue Schick-Hansen
Psykoterapeut og Coach i Hørsholm
http://www.rikkethue.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Det lykkelige liv - findes der en opskrift? Læs mere