Skal foreningen overleve?

Vil I udvikle jeres forening – eller har I allerede lukket og slukket uden at sige det højt?

”De yngre svigter foreningstraditionen!”

”Vores medlemmer engagerer sig ikke i foreningens udvikling!”

”Det bliver svært at finde nye foreningstalenter til bestyrelsesarbejdet, når vi går af!”

Sådan opleves foreningsudvikling eller mangel på samme af mange etablerede foreningsfolk. De etablerede oplever sig selv som ildsjæle og dybt engagerede. De nye foreningsmedlemmer eller potentielle medlemmer oplever sig selv som åbne og engagerede. Så hvorfor er gabet mellem dem så stort?

Den erfaring jeg gør, når jeg i praksis arbejder med foreningsudvikling, er hver gang, at der er en hel del usagt og ureflekteret foreningsværdigods i spil. Ønsker man i foreningerne en reel udvikling, et generationsskifte eller en bølge af fornyelse er det en god idé at gøre følgende to simple manøvrer til en start:

  • Definer på ny hvad det grundlæggende er for en forening! Definer – ikke lave om! Og ja, det står jo i vedtægterne… Men er I, i bund og grund, vant til at sige højt, hvad foreningen er til for, står for og har gang i – så alle kan forstå det og se meningen med det?
  • Se på jer selv! Hvordan synes I, at I møder nye engagerede og deres tilgang til foreningen? Er det interessant at møde jer, lære jer at kende, opleve jeres engagement?

Der findes et ordsprog om, at hvis man synes, der er noget galt med alt og alle, er det tid til at se på én selv. Simpelt men sandt – og derfor tror jeg på, at enhver foreningsudvikling, ethvert generationsskifte eller fornyelse skal starte med at bygge på de to simple manøvrer.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skal foreningen overleve?