De unges drukvaner igen på tapetet.......

Verdensorganisationen Who har for nylig slået fast - igen - at danske unge drikker for meget. Jeg så det i en nyhedsudsendelse og da jeg bagefter zappede videre , kom jeg lige ind i et t.v. program der portrætterede nogle unge, eller rettere nogle børn og deres alkoholvaner. De var fra 12 - 14/15 år og flere af dem gik, med deres forældres velsignelse, ud og købte alkohol og holdt forfest, inden de tog til fest hvor de fortsatte indtagelsen af alkohol. 

Skræmmende billeder og rystende at det bliver portrætteret, som om forældre er magtesløse i sammenhængen der hedder unge og alkohol. Jeg har 2 børn som er store nu og har været gennem samme udfordring. Min egen personlige udvikling har raset, mens min ældste datter så på og en del af hendes liv havde jeg bestemt ikke ordentlig fat i mig selv, det betød at da hun tog hul på den del af livet, gjorde hun det med de billeder jeg havde præsenteret hende for, og hun slås stadig med sin måde at indtage alkohol på, idag er hun 24. Min yngste datter derimod, har haft helt anderledes fat i sig selv og styrer forbløffende fint sin møde med alkohol og natteliv - tydeligvis hjulpet på vej af billedet af en mor der viste hende en noget anden handlemåde end det den store datter så.

Som forældre skal og må vi kigge på os selv først ,når det handler om at give de unge gode alkoholvaner.

Jeg vil derfor tillade mig at pege på en højtid med højalkoholfrekvens - Julemåneden.

Børn elsker den måned, det de ikke elsker er at se mor og far gå til julefrokost og drikke sig i hegnet, fejre juleaften med mere eller mindre alkohol på bordet og ikke mindst gå til Nytårsaftens festligheder hvor det nærmest - for mange - er en organiseret drukfest, og den måde børnene ser at man har det sjovt på.

Der er faktisk ikke noget at sige til at de har svært ved det, børnene altså, det er forældrene der viser vejen - og så har jeg slet ikke nævnt alle de realityprogrammer, Paradise Hotel, Sunny Beach m.fl. der forherliger alkohol som noget godt og sejt og noget der hører sig til i kæmpe rigelige mængder når man er ung.

Jo det hører sig til, at man forsøger sig - afprøver det med alkoholen, men ikke at man som 15-16 årig allerede er så forhærdet i sit drikkemønster, at man snildt kan drikke 10 genstande eller mere på en aften, at man gør det mange aftener i træk og at man tilsyneladende gør det med sine forældres velsignelse.

Så kære forældre, sig nej - træk det ud så længe som muligt - arbejd med afmagten og få hjælp af en professionel til at holde fast og sidst men ikke mindst, gå foran med et godt eksempel.

Vores børn gør det vi viser dem, handlinger siger mere end tusind ord.

Mange hilsner og held og lykke med det.

Familiebehandler

Mona Kjærulff Hansen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Forældres ansvar hvor meget de unge drikker.