Et sundt ægteskab - Hvordan bedømmer man?

Har du nogensinde undret dig over, hvor sundt dit ægteskab i virkeligheden er? Det kan være svært at fastslå, da der naturligvis ikke findes nogle videnskabelige tests, der kan afdække alle de nuancer, som påvirker dit ægteskab. Når det nu er tilfældet, hvordan finder man så ud af om ens ægteskab er sundt eller ej?

Der findes mange forskellige måder at bedømme ens ægteskab på, da der bliver lagt vægt på forskellige faktorer, men også parterne i ægteskabet kan have forskellige opfattelser af, hvad der karakteriserer et godt ægteskab.

Nogle mennesker dømmer deres ægteskab ud fra deres egen lykke i livet generelt. Det kan være, at man tænker: ”Jeg er lykkelig, så derfor må mit ægteskab være godt”. Grundlaget for lykken kan komme mange steder fra som eksempelvis fra arbejdet, familien eller andre udefrakommende faktorer. Andre mennesker ser ikke deres egen lykke som en afgørende faktor, når ægteskabet skal bedømmes. Her kan der i stedet lægges vægt på hvordan ægteskabet klarer tidens udfordringer, altså hvor godt det klarer de gode og de dårlige tider. Hvis partneren er tilstedeværende i modgang, må det betyde at jeg har et godt ægteskab, kan den generelle opfattelse lyde.

Andre mennesker igen kan bedømme deres forhold ud fra, hvor sjovt de har det sammen. Hvis de går på sjove dates, holder spændende ferier, og går på eventyr sammen, kan det vægte højt i deres bedømmelse af ægteskabet. Hvor nogle bedømmer de oplevelser de har sammen som en afgørende faktor, er der andre mennesker, som lægger vægt på hvor meget man opnår sammen. Hvis de igennem deres ægteskab eksempelvis har opnået børn, et stort hus og økonomisk frihed, er det alle tegn på, at deres ægteskab er sundt.

Mere generelt kan man sige, at der er nogle mennesker der lægger mest vægt på følelser, hvor andre lægger mest vægt på opførsel. For førstnævnte betyder det, at hvis de føler sig elsket, og de elsker deres partner, er det det, der bestemmer ægteskabets sundhed. For sidstnævnte bliver der lagt mere vægt på om deres partner køber dem gaver, og giver dem opmærksomhed. For langt de fleste er det en blanding af de to. 

For at bedømme ens ægteskabs sundhed, er det vigtigt, at man er opmærksom på ovenstående faktorer. Hvis parterne i et ægteskab ikke lægger vægt på de samme faktorer, kan parterne have deres egne separate opfattelser af ægteskabets sundhed. Denne skævhed kan medføre misforståelser i ægteskabet, som igen kan medføre uønskede udfordringer. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i sin partners opfattelse af ægteskabet. Alene det at mænd og kvinders hjerner fungerer forskelligt, kan have en betydning for hvordan ægteskabet bliver bedømt. Spørg din partner om hvordan et godt ægteskab ser ud, og få ham/hende til at uddybe. Den viden man kan få ud af sådan en samtale, kan hjælpe med at få en bedre forståelse for partners syn på ægteskabet, og hvordan man løbende kan holde sit ægteskab sundt.

__________________________

https://mindfulnesskurser.dk
https://psykisksundhed.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ægteskab - hvordan bedømmer man om det er sundt? Læs mere