Styrer du dine tanker, eller er det dem som styrer dig?

Det menneskelige hjerte føler ting, som øjnene ikke ser, og forstår ting, sindet ikke forstår.

I hverdagen er vi mennesker ofte fokuseret på det, som sker i vores hoveder. Vi tænker meget og hele tiden. Jeg tænker f.eks. på, hvordan min verden vil udfolde sig i dag, hvad jeg skal huske til i morgen, og hvordan mit liv mon ser ud om et, to fem år. Men måske er forestillingen om, at det er ”mig” der tænker, kun noget jeg bilder mig ind. 

Styrer du dine tanker, eller er det dem der styrer dig? Godt spørgsmål, som vi, hvis ikke vi ved bedre, vil sige: dem styrer jeg da!

Videnskaben siger imidlertid noget andet. Faktisk er de mange tusinde tanker, der flyver gennem vores sind hver dag, kun for en meget lille dels vedkommende, bevidste tanker. For dem af jer som mediterer, vil det sandsynligvis ikke være en overraskelse. Mange mediterende er bekendt med fænomenet ”monkey mind”, hvor sindet til tider kan observeres som en tanke-generator ude af kontrol. Ubevidste tanker kommer som regel, når vi mindst har brug for dem og det forstyrrer vores koncentration og effektivitet.

Når vi mediterer og blot observerer vores tanker og følelser, synes størstedelen af dem måske heller ikke at give megen mening. Kun en meget lille del har noget at gøre med det, der er vigtigt og virkeligt, nemlig lige nu, eller nuet. De mange andre tanker og følelser er ofte flygtige, illusoriske, fantasier, fiktion og forbundet med negativitet og frygt.

Vi styres af "boblerne" i vores sind; de ubearbejdede oplevelser og begivenheder vi har haft i gennem et langt liv; handlinger vi har gjort eller som er blevet os påført, angst for det ene eller frygt for det andet. Meditation handler om at få luftet ud i sine bobler, så de kommer til at fylde mindre i sindet. Under meditation lader vi de mange tusinde tanker komme og gå, som de vil, uden at tage stilling til dem; ikke dømme, ikke bedømme, ikke sortere i gode og dårlige bunker. Vi observere blot tankerne og følelserne, mærker dem og føler hvad de gør ved os - og giver så hurtigt slip og kommer til bage til det fokus vi har valgt for meditationen!

Øver vi os ofte på meditationen, vil vi efterhånden få sat hovedet tilbage på kroppen og opleve, at jeg nu bedre kan mærke min krop, jeg bedre kan mærke mig selv. Det går måske op for os, at bevidstheden ikke kun sidder i hjernen, men er meget større end det. Vi bliver mere rummelige, inkluderende og forstående over for os selv og menneskene omkring os. Vi bliver mere kærlige og medfølende og bliver bedre til at give og tage i mod.

Efterhånden forstår vi måske bedre, at det menneskelige hjerte kan føle ting, som øjnene ikke ser og forstå ting, som sindet ikke forstår.

Billedet her, er fra en Zen retræte eller sesshin. En sesshin er en uge i stilhed og meditation og betyder egentlig "at åbne sit hjerte". Har du lyst til at læse mere om sesshin, kan du se mere på zenmind.dk.

Ha' en dejlig dag - og husk, at sætte tid af til dig selv!

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Styrer du dine tanker, eller styrer de dig? Læs mere