Med på mental slankekur

Det er januar. Ikke så lang tid efter nytårsaften, hvor mange af os har formuleret en masse nytårsforsætter og mål for, hvad vi gerne vil opnå i det nye år.

Mange af os går på slankekur og starter nye motionsinitiativer. Vi sætter ekstra fokus på fysikken, sundheden og at få vores udseende bragt i top. Mange af os ønsker forandringer.

Vi håber, at 2015 vil bringe de forandringer, der skal skabe mere lykke, lethed og glæde i vores liv. Mere overskud og mere tid måske?

En ny undersøgelse viser at over halvdelen af danskerne lige nu ønsker at ændre livet radikalt. At søge ud i verden. At slippe hverdagens hamsterhjul. Men hvad er det, der gør, at vi ikke bare kan finde lykken, kan skabe drømmen og de forløsende forandringer lige nu lige her, lige dér, hvor vi allerede er?

Måsle fordi vi er alt for låst mentalt. Måske fordi vi er alt for optaget af vores mentale succes, vores mentale kapital, vores mentale overskud.

Det paradoksale er, at masser af andre undersøgelser viser, at vi har aldrig været så stressede som nu.

Og stress kommer langt hen ad vejen af tankemylder eller stress giver tankemylder. Og tankemylder er kaos i vores mentale system. Tankemylder er som at stå midt i et stort trafiklys og forsøge at overskue, hvad hver enkelt har tænkt sig at gøre og har tænkt sig at køre hen. Det skaber bare endnu mere kaos.

Så det er kan næsten ikke være gennem mental fokus, at vi kan finde lykken eller vi kan skabe den ønskede frihed, som vi drømmer så meget om.Tværtimod har vi i denne verden brug for langt mindre mentalt fokus, Langt færre ord og beskrivelser af alting. Alting skal forklares, alting skal kunne sættes i sammenhæng. Men nyeste forskning viser faktisk, at jo mere pressede vi er og jo mere pressede, vi bliver, jo færre ord er der brug for,


Der er langt mere brug for at komme ind i os selv i stilhed. At komme ind i os selv og mærke. Vi har brug for at finde ud af, hvordan og hvem vi egentlig allerede er. Ikke i vores mentale strukturer, men i helheden. I krop, sind og ånd.

Og dette kendskab kan vi kun komme til, når vi tillader os selv at komme på mental slankekur. At slippe ordene lidt og at gå ind i det ordløse rum i os selv.

Dér, hvor vi kan begynde at betragte mere end at handle. Vi har brug for at lære at betragte vores indre liv. At opdage, at vi ikke er vores tanker, at vi ikke er vores følelser, men at vi har tanker og vi har følelser. Og denne betragtning kan vi kun opnå gennem stilheden. Ved at turde træde ind i nærværet, at komme tilstede her og nu lige under vores fødder.

Mindfulness er en af vejene til at finde den fred med sig selv. Mindfulness en af vejene til at begynder sin rejse ind i den mentale slankekur. Men mindfulness har også sin begrænsing. For mindfulness minder os godt nok om, at komme til stede under vores fødder, at mærke og betragte vores indre liv, uden konstant at løbe efter det. Men vi har brug for at gå skridtet videre og få hjertet med. At dykke ned i vores indre systems egen healingsproces. Og denne healingsproces kommer vi bedst i ved at tage kontakt til vores hjerte.

At vi bliver langt bedre til ikke kun at lytte til stilheden i os selv, men også komme bag om stilheden. Bag om alle ordene og for at kunne dette, må vi have den tryghed, det giver når vi holder vores eget hjerte i hånden.

Et hjerte kan gå i tusind stykker, men et hjerte kan også heale alt igen. Og når vores sind er fuldt af ord, når vores hverdag er optaget af at skulle gøre hele tiden, så hjælper det kun meget lidt og kortvarigt, at lære at stoppe op og skabe små nærværspauser, små åndehuller i hverdagen, små meditative pauser.

Vi må og skal have fat i roden af, hvor uroen kommer fra. Fra de skjulte erindringer, der ligger gemt i vores krop i vores indre system. Og disse erindringer kan vi kun finde ved at gå hjertets vej, ned i kroppen ind og mærke, ind og være med hele os.

Mindfulness starter vejen, mindfulness peger os i retninger og herfra må vi i stilheden gå dybere ind i væren ind i oplevelsen af, hvad det vil sige at være menneske.

Men det første skridt er at turde gå fra hovedet til hjertet. At turde slippe det mentale diktatur af hele tiden at skulle måles og vejes på ikke, hvem vi er, men hvad vi kan og gør.

At vi tør gå på den mentale slankekur og finde mere plads til at være den, vi er. At turde mærke efter. For hvis vi allerede tør det lige nu. Så kan det faktisk være, vi opdager, at vi allerede er i mål. At vi allerede er der, hvor vi gerne vil være, at vi allerede har alt det, vi har brug for og at slippe alt andet og bare give plads til ren væren, ren stilhed.

Et rigtig glædeliget ordløst Nytår

Kærligst,

Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Slankekur af den mentale slags - få overskud med mindfulness. Læs mere