Lykke opnår du ved at give slip

Forestil dig, at vi to mødes inde i byen. Du bliver glad for at se mig og vi krammer. Jeg smiler til dig og siger, du ser dejlig ud. Men pludselig uden varsel slår jeg dig hårdt på siden af hovedet. Du bliver forvirret, vred og ked af det. Og vi skilles. Går hver vores vej.

Hvad vil du mon huske mest efter hændelsen?

Smerten fra slaget eller vil det være tankerne om, hvorfor hun mon gjorde det? Hvordan kunne hun finde på det? Hun må være syg... eller var jeg selv ude om det... eller....? Måske er eksemplet nok lidt for langt ude, for jeg kunne da til at starte med aldrig finde på at slå nogen. Men ikke desto mindre. Hvor ofte bærer vi ikke rundt på tanken om hvorfor, når hændelsen for længst er gået bort og glemt?

Når vi bliver syge, når vi rammes af sorg så er det let nok at forstå, at det kan være svært at slippe smerten og lidelsen. Men hvad med alle de små daglige hændelser, som i bund og grund ingen betydning har for det store billede af vores liv. Hvorfor bruger vi så meget spildtid på at tænke over hvorfor dit og hvorfor dat, hvad er meningen. Tænk nu hvis der slet ingen mening er med noget som helst. Tænk nu, hvis hele meningen var at opdage dette?

Vi binder os selv i så meget selvpåført lidelse ved at fastholde os selv i gamle tanke og følelelser. Vi samler nærmest på det. Og nogen gange definerer vi os selv ud fra det. “Hej,  jeg hedder Flora. Jeg er blevet svigtet som barn... eller min kæreste var mig utro... eller jeg var syg... eller... Med andre ord: vi identificerer os med offerrollen. Jeg er offer for omstændighederne.

Men hvilke omstændigheder?

Dem, at du er i live?

For er livet netop ikke, at nogle gange er vi lykkelige, andre gange er vi knap så lykkelige og at det er helt normalt. Ingen af os går igennem livet uden skrammer og modgang.

Nogle af os har mere end andre, ja. Men måske tiltrækker nogle af os ligefrem mere modgang og smerte gennem vores måde at tænke om os selv og livet på?

Tænk, hvis vi kunne indse, at vi hvert eneste øjeblik har muligheden for at give slip, helt slip på alt, hvad der binder os og holder os fra lykken. Tænk, hvis vi kunne indse at lykken står lige foran os og at den har været der hele tiden, vi har bare ikke kunne se den for bare bekymringer?

Smerte og modgang kan ikke undgås i livet. Men hvordan vi tackler det, kan vi selv vælge. Gør vi det til lidelse eller gør vi det til det, det er: hændelser i et langt livsforløb. Et øjeblik ud af et helt liv, hvor det både går op og det går ned - uanset vores livsvilkår generelt.

Og du tænker måske nu: Hun snakker, gør hun! Hun ved ingenting om smerte og lidelse, så ville hun nemlig ikke sige sådan?

Men tro mig, jeg ved det lige præcis og derfor siger jeg sådan. Jeg er født ind i bekymringer og tristhed i en familie, der aldrig rigtig havde det godt sammen. Jeg blev seksuelt krænket fra jeg var 12-16 af en nabo. Min første kæreste var alkoholiker. Den næste psykisk voldelig. Jeg var meget syg som ung og meget andet.... MEN den store forskel kom først, da jeg indså, at det ikke var noget, der blev mig påført, at jeg ikke var offer for noget.

At det var tilfældige hændelser og jeg selv havde magten til at bestemme, hvordan de skulle påvirke mig resten af livet. Da jeg kunne slippe lidelsen og indse, at jeg havde et valg, sket det underlige at fra da af blev det lettere og uden lidelse indeni mig, blev det også lettere udenfor mig.

Jeg lærte at indse, at jeg måske ikke altid selv kan vælge, hvilke tanker jeg får og har, men jeg kan vælge, hvordan jeg forholder mig til dem. Om jeg holder fast i dem og lader dem fylde, eller om jeg lader dem være, som det, de er: øjebliksbillede af skyer på en blå himmel.

Jeg ER ikke mine tanker, mine følelser og mine erindringer.

Vi har alle magten til at vælge. Nogle gange kræver det en kærlig hånd til at hjælpe på vej, det er helt ok og der er altid en, hvis du rækker ud.

Ikke gennem en masse smart tænkning. Nej, ene og alene gennem at lære sig selv at kende. Vejen går gennem kyndig indføring i kroppens signaler, gennem den blide yoga, gennem fast daglig mindfulness meditation, der lærer os at forstå vores egne indre processer, gennem fornyet syn på åndedrættes magiske påvirkning af sind og krop og gennem en ny forståelse og erkendelse af, hvem vi er og hvilke muligheder, vi faktisk har for at skabe vores eget liv - uafhængigt af livsomstændighederne.

Det er indenfor rækkevidde.

Spørgsmålet er blot: Er du parat til at slippe lidelsen og gå ind i livet præcis, som det er?


Kærligst,
Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykke opnår du ved at give slip. Læs mere på Levlykkeligt.dk