Kan kærligheden betale sig?

Kan kærligheden mon betale sig?

Kærlighed fylder for mange af os, enten fordi vi fordyber os i dens ekstase, eller fordi den volder os problemer eller måske fordi vi mangler den i vores liv og derved lider under dens mangel.

Uanset hvad, så kommer kærlighed ofte til at være omdrejningspunktet for mange sorger og frustrationer i menneskelivet. Med mindre vi er i forelskelsens smukke faser, så vil kærligheden koblet til parforholdet ofte, for de fleste af os, være forbundet med mange svære følelser og kampe.

Og den kærlighed, der ofte optager os allermest, er den kærlighed, der hæfter sig på parforholdet. Men når der nu kobler sig så mange forviklinger på parforholdets kærlighed, kan den så overhovedet betale sig. Gider vi den egentlig så? Er det ikke langt lettere bare at lade være og passe os selv og vores eget lille ego?

Men så nemt er det ikke, ford vi som mennesker jo er sociale væsener; vi har brug for at føle os begæret, elsket og holdt af. Vi har brug for nogen, der kan rumme os, give os tryghed, trøste os, ae os og ikke mindst har vi brug for seksualiteten.

Men hvorfor gider vi det så? Og kan kærligheden overhovedet overleve i et moderne samfund, hvor det mest af alt er den enkeltes præstation, der er i fokus og søgelyset.

Det kan den som udgangspunkt ikke, med mindre vi er villige til at ændre fokus. Med mindre vi er villige til at betragte parforholdet og samhørigheden fra en helt ny synsvinkel. Alt for ofte kommer parforholdet til at handle om, hvem der nu skal give hvad, hvis tur det er til at byde ind. Hvem der nu skal tage initiativet, hvem der nu skal lægge op til sex, eller hvem der nu skal tage sig sammen, klæde sig pænere, tabe sig, passe børnene mere, give mere plads til min frihed, få lov at gå i byen med venner nu osv. osv.

Der foregår et utal af kampe i hverdagens parforhold. Kampe om hvordan jeg bedst muligt hele tiden sikrer mig, at MIT ego bliver passet ordentlig, at MINE behov bliver opfyldt, at JEG føler mig godt tilpas. Der er så meget fokus på MIG i parforholdet og så ofte alt for lidt fokus på OS og det FÆLLESSKAB vi rent faktisk har valgt at blive en del af, når vi går ind i parforholdet. Derved bliver det alt for nemt en kamp om, hvem der opfylder hvis behov. Og når man så gennem et kort stykke tid har oplevet at ens behov ikke er opfyldt, så er det så nemt at finde en anden og starte forfra. Så er det så nemt at sige, nu gider jeg ikke mere, du er ikke den jeg troede du var, eller den du var, da vi blev kærester.

Og nej, der er aldrig nogen der forbliver den samme. Vi forandrer os ganske enkelt stille og roligt med hinanden igennem livet sammen. Kunsten er, at se denne udvikling, at være nysgerrig på den. ikke at forcere den med egne behov og forventninger, men at lade den anden være den anden. Og i denne laden den anden være den han/hun er, så rumme alle forskellighederne og betragte dem med kærlig nysgerrighed.

Parforholdets kærlighed, hvis det skal lykkedes, er en rejse sammen. En rejse gennem bakker og dale. En rejse med udfordringer, modstand og glæder. Alt sammen noget, der skal ses og opleves sammen, fra et fælles ståsted. Ikke som et X-faktor forløb, hvor man hele tiden forfalder til at bedømme og vurdere om den øjeblikkelige præstation nu var tilfredsstillende.

Men som en fælles rejse, hvor vi hele tiden skiftes til at have førertrøjen på. Hvor vi har fokus på det, der er fælles og hvordan vi kan forstærke fællesskabet gennem rummelighed, åbenhed og kærlighed. Vi må strække os og vi må give afkald på og vi må åbne os fuldstændigt tillidsfuldt for det, der nu opstår sammen i dette nu. Uden af bedømme og fordømme konstant. Men med en venlig nysgerrighed at rumme vores fælles udvikling.

Jeg tror ikke mit parforhold er et alle kan efterligne og siger heller ikke at det er det eneste rigtige. Men i de 10 år, vi har været sammet, har vi aldrig sat hinanden i bås; vi har aldrig sat grænser for hinanden og sagt det må du ikke, nu er det min tur osv.

Vi har oplevet store sorger, svære tider, modgang og masser af kærlighed og glæder. Og vi har skiftet til at være den stærke; den, der tog styrepinden; den, der kæmpede. Vi har haft perioder med hed elskov og perioder, hvor der var knap så meget. Men vi har aldrig nogen siden været i tvivl om hinandens kærlighed, for vi ser vores forhold som en livsrejse sammen, en oplevelsesrejse i, hvad vi skal med hinanden, hvad vi kan lære af hinanden og hvordan vi kan bruge denne læring til at forme et til stadighed nyt fælles liv sammen og skabe den bedste ramme for vores børn til at vokse op i. Vi fortaber os aldrig i detaljerne om, hvem der nu skal lave mad eller gå ud eller andet. Vi gør det, vi har lyst til i stor respekt for hinanden og for det fællesskab, vi er en del af.

Jeg tror rigtig mange af os har glemt, at hvis parforholdet skal lykkes, så skal det være en fælles rejse, så skal det ikke være en kamp. Vi skal hver især sørge for vores egen lykke, den kan vi ikke forlange andre skal give os, den anden kan kun være en hjælp og en støtte på vores egen rejse mod at finde vores egen lykke. Og vigtigst af alt, så handler det om ikke at give op, bare fordi tingene i en periode er lidt svære, det er lige præcis dér, vi skal være der for den anden, det er lige præcis dér, vi skal støtte og samle op og ikke bare shoppe videre til det næste forhold.

Jeg synes desværre, jeg ser alt for mange, der alt for hurtigt giver op, fordi de har misforstået rejsen, de tror den anden hele tiden skal fylde dem op, de orker ikke det svære, men søger hele tiden det lette.

Livet sammen er en rejse, en spændende rejse i at finde fælles retning.

HUSK at kærligheden er den vigtigst af alle, værn om den pas godt på den, når du har fundet den og forvent ikke mirakler, men skab dem selv ;o)

Og spørgsmålet... "kan kærlighed betale sig?".... skal ikke en gang stilles - kærlighed begrænser sig ikke til så simpel en værdisætning. Det er langt mere end det.

Kærligst

Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kærlighed kan det betale sig? Få svar på Levlykkeligt.dk