Julen er hjerternes fest - eller?

Husk julen er hjerternes fest....eller?

Netop i denne tid tænder vi lys rundt omkring og pynter op i glædelig forventning til den tid der er på vej. Den store aften med juletræet, festen og gaverne. Forventningerne er ofte store ikke bare hos børnene, men også hos os voksne, så Julen skaber familiekonflikter. Vi har alle så mange billeder af hvad en “rigtig” jul er. Hvem der skal være med, hvad vi skal spise, hvilke sange der skal synges og hvornår, samt ikke mindst gaverne.

Alt sammen noget der i den grad er med til, at stresse os alle vildt meget og skabe store spændinger ikke bare i krop og sind, men også en masse spændinger mennesker imellem. Julen er også konflikternes tid, det er her vi kommer til kort med vores kærlighed, fordi vi bliver skuffede på forventningerne og kravene til hinanden og vores tolerance overfor, at tingene godt kan være anderledes, år for år, kan være voldsom lille.
Vi har alle hver vores traditioner vi gerne holder i hævd.

På en eller anden måde får vi forpuppet os ind i en julekugle, som dem med sne og stjerner, der nærmest kan føles som om den rystes hele tiden.

Så urolig og overvældende kan det føles, at komme igennem julens mange billeder og rammer af hvad en jul skal være.

Derfor kan julen være den tid, hvor vi kan komme til at føles os aller længst fra hinanden og mest alene, netop som vi skulle føle os alle mest tætte og opdage hinandens hjerter, drage omsorg for dem og tage vare på hinanden og vores kærlighed.

At hjælpe støtte og rumme hinanden burde være julens budskab. Hvis vi holder os til julens essens nemlig Jesus lærdom, så handler den netop om, at vise næstekærlighed rumme hinanden på trods, og på grund, og tro på det bedste i alle mennesker. Og ikke mindst tro på vores eget største potentiale, at vi alle er rummer en bid af Jesus i os og som sådan, alle rummer et uendeligt potentiale af muligheder og kærlighed.

Hvorfor er det så vi drukner alle de budskaber i et materielt ræs af uendelig travlhed, der slet ikke giver nogen som helst mulighed for julefred og kærlighed. Men tvært imod kun skubber til vores indre ubalancer og uro.
Hvad er det for nogle billeder vi tror på og hvor er vores inderste værdier blevet af i juleræset. Hvorfor er din jul bedre end min og hvorfor er din familie bedre end min og mine og ikke jeres traditioner de bedste?

Nej vel! Vi kan godt se det når det står sort på hvidt, at det ikke klinger godt i øret, at det giver en skærende ubehagelig lyd, når vi mærker efter. Ikke desto mindre vil mange af os, i denne tid opleve at vi kommer ud i konflikter, hvor vi ikke havde drømt vi kunne havne, at vi får gjort os så firkantede, at vi næsten ikke kan kende os selv. Fordi vi ikke oplever os mødt og draget omsorg for, på den helt rigtige måde, som vi lige havde forventet.

Men også denne jul er helt ny, denne jul har aldrig været før, derfor er denne jul netop den jul, hvor du har mulighed for at stille dig helt åben for nye veje, nye traditioner nye mennesker og muligheder. Denne jul er helt særlig både fordi den aldrig har været brugt før, men også fordi det i år er en helt særlig tid. Det siges at ifølge den gamle Maya kalender ( fra Maya indianerne) så går vi netop den 21 dec 2012 ind i en ny tid, en tid der vil sætte hjertets energi i balance.

I min familie ved man aldrig helt hvad julen rummer af muligheder og overraskelser. Der er ingen faste traditioner, de opstår udfra hvad vi har lyst til. I år er f.eks stor juler vi  og har haft juletræ siden den 1 dec og holdt julestue med vores børn hver dag de kom hjem, fordi min mand lige i år har haft mulighed for det. Til jul vil vi holde jul med min svigermor, min mands ekskone, mit barns anden farmor på hendes biologiske fars side, og hendes fars fætter, samt en veninde og hendes mor. Mange blandede mennesker og masser af hjerteglæde.

Gaverne fylder ikke særlig meget, for julen handler ikke om materielle ting hos os, men om at være sammen og tage vare på hinanden og vi har altid en fantastisk jul, men også en meget stille og rolig jul. Det vi sætter pris på hos os er at være sammen, at bakke hinanden op og møde de forventninger der nu måtte være uden fastlåsthed. Det giver en frihed og en stor glæde, en oplevelse af samhørighed og medmenneskelig kærlighed. Vi går i kirken fordi præsten er så fantastisk og altid siger kloge ord, ikke fordi vi føler vi skal, eller er specielt troende.

Hvis nogen ikke har lyst så lader de bare være. Og 1 juledag har vi i år julefrokost med mine nye brødre fra min fars nye kone, samt min biologiske bror og deres store familier og ingen har nogen forventninger til hvordan det skal være, vi møder og favner alles traditioner så godt vi kan, men først og fremmest igen, ser vi frem til at være sammen og dele hjertevarme.

Jeg skriver ikke alt det her, for at fremhæve mig selv og min familie. Men for at gøre opmærksom på, at vi alle har mulighed for at huske at julen, kun kan blive noget helt særligt for alle, hvis vi hver især er parate til at give os lidt og strække os og åbne vores hjerter. En gang var det rigtig vigtigt for mig, at jeg fik de rigtige gaver, at tingene i julen var på en bestemt måde, at min familie gjorde bestemte ting for at glæde mig i julen. Men gennem min egen indre rejse, har jeg lært at være åben overfor nuet, at give slip ikke mindst på det materielle ræs og stille mig til rådighed for det der nu opstår. Og jeg har faktisk oplevet, at jeg føler mig langt mere fri og let til mode i julen, end nogensinde før. At jeg meget mere kan nyde julen, hvor den før var noget der var tungt og skulle overstås. Så  jeg håber, at du i år, måske er parat til at slippe din forventninger lidt og stille dig mere åben ikke kun overfor julen, men især overfor dine nærmeste. Husk at med venlighed kan man komme langt ;o)

Jeg ønsker jer alle en fredelig og hjertevarm jul uden forventninger, helt åbent tager vi imod endnu en smuk Jesus fødselsdag og fejre det helt som var det første gang, eller næsten. Bare vi ikke bliver skuffede når ikke tingene går, som de plejer og bare vi husker at vise hjertevarme når nogen låser sig fast i at julen helst skal være på en bestemt måde, vi må alle gøre vores bedste og så kan vi ikke gøre mere ;o)

Glædelig jul alle sammen
Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Tak for indslaget. Jeg har besluttet mig for at føle mig tæt med min familie - også selvom jeg sikkert får nogle bemærkninger, nu da jeg er veganer. Men det er helt ok. God jul :)

Tak Gitte ,o)

Julen er hjerternes fest - eller? Læs mere på Levlykkeligt.dk