Hvordan har vi ladet det komme så vidt?

Hvordan har vi ladet det komme så vidt?

Hvad er det for nogle valg du og jeg har taget, der har ændret vores  samfund og indstilling til hinanden så meget, at vi i al stilhed lader en hjemløs dø lige udenfor på gaden uden nogen gør stort væsen af det? Mens vi samtidig går amok over en giraf, der aflives efter at have levet et sundt og godt liv?

Måske du provokeres af min udlægning om valg, men det er sådan, at vi hver især former vores samfund og verden omkring os med hvert eneste lille valg, vi tager. Når Call Me kan tjene penge og vinde priser på en reklamekampagne - der i bund skal sælge - men hvis hovedbudskab er, at vi skal tale pænere til hinanden, så er det jo også fordi, der allerede dér eksisterer et bevidst valg - hver eneste dag.

De sociale medier er om noget et af de steder, hvor alt pludseligt er tilladt. Gemt bag skærmen tænker vi, at vi kan sige og mene alt uanset hvad, uden at skulle stå til ansvar. Vi har jo ytringsfrihed, det er det vores politikere kalder det, når de sviner hinanden. Men er det sådan et samfund, vi gerne vil have? Er det det, vi gerne vil give videre til andre? Jeg tænker klart NEJ.

Vi har brug for en ændring.

Og det behøver slet ikke at være en af de store. Det kan starte helt i det små. Det kan starte lige her og nu, ved at du og jeg vælger at vise medfølelse næste gang, vi går forbi en hjemløs og giver ham/hende en lille mønt. Det kan starte med, at du og jeg bare gøre noget venligt for en anden, uden at forvente noget igen. At du taler pænt og venligt til dem, du møder og hilser på din nabo. Osv. Osv. Det er egentlig ganske simpelt. Vi behøver ikke blive buddhistiske munke allesammen, vi behøver ikke gøre så meget andet, end træffe en beslutning om, i dag at ville være med til at skabe bare en lille bitte smule bedre verden for os selv og andre. Og nej, du skal ikke tænke: “Hvad så med mig!” eller “Hvad med alle dem der gør dumme ting mod mig, skal jeg bare bøje nakken, skal jeg bare finde mig i alt?”

For det er lige præcis den mangeltænkning, der skaber verden, som den er. Der er faktisk nok til os alle, men det kræver, at vi hver især gør en indsats. At vi hver især har ambition om at byde ind med noget, der er bedre.

Slut fred.

Vi må slutte fred med fortiden, uanset hvad. Den er gået den kommer aldrig igen og vi kan kun forandre den, ved at forandre vores måde at se den på. Hvis vi lader vores fortid, vores bagage være undskyldningen for, at vi godt må være lede ved andre, hvor ender vi så selv henne, hvilken verden er vi så med til at skabe?

Ghandi havde ret, da han sagde, at første skridt til fred, ikke bare i verden, men i dig, starter med, at du vælger en fredelig vej. At du gør en forskel i det små omkring dig. Og verden har virkelig brug for dig. Verden har virkelig brug for, at vi gør en indsats for at ændre den. Hver især. Hver dag.

Det må ikke blive almindeligt, at hjemløse dør i vores gader, mens vi selv sidder indenfor i varmen og spekulerer over hvordan jeg kan udvikle mig selv mere og skabe mere overflod og vækst for mig. VI er et fællesskab. Vi hører sammen i fællesskab, derfor påvirker vi hinanden hver eneste dag bevidst eller ubevidst gennem vores handlinger, valg og holdning.

Du har et valg lige nu - hvad vælger du?

I stor kærlighed og tillid til, at vi mennesker faktisk vil hinanden det bedste,

Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Nærvær, fællesskab og medfølelse. Læs mere