Hvor mange mentale kufferter slæber du rundt på?

Hvor mange mentale kufferter slæber du med dig?

For mange år siden var jeg inviteret til Thailand af min mor og far. De havde bestilt en skøn tur via Marco Polo Tours, men hvad mine forældre ikke havde sat sig ind var, at det var en primitiv oplevelsestur, så de havde slæbt fem store kufferter fyldt til randen med på rejsen, som vi møjsommeligt baksede op i busser, ud af busser, ind på små hoteller i hele tre uger. Det var et knoklearbejde uden lige.

Og jeg kom til at tænke på turen igen her forleden, hvor min familie igen for ethundredeogtyvende gang i mit liv fik gjort noget som i et øjeblik gjorde mig ked af det og som var lige ved at få mig til at pakke alle kufferterne ud igen igen.


Så var det lige da, jeg tænkte: “Hmmm... hvorfor er det jeg stadigvæk slæber rundt på disse store kufferter af gamle minder, håb og forventninger om, hvad der skulle være og som ikke er og som aldrig kommer.” Hvorfor er det, at vi holder fast i gamle minder og naivt tror at en dag bliver alt anderledes, bedre og helt godt. Tænk nu, hvis vi forestillede os, at vi kunne sætte kufferterne en gang for alle. Tænk nu, hvis vi kunne forære det hele væk, brænde det eller bare helt give slip på det.

Forestil dig hvilken fredelig “bustur” det ville blive, hvis vi bare gav slip og var tilstede i dettte nu.

Tænk, hvis vi droppede alle tanker om, hvorfor blev det aldrig, hvem kan li mig, hvem kan ikke, hvorfor hvorfor hvorfor.

Der findes jo ikke noget brugbart svar.

Der findes kun det svar, at alt i dette nu er som det er og det kan vi ikke lave om på.

Vi mennesker har en underlig tendens til at slæbe rundt på fortiden og huske alt som elefanter. Og når vi nu ved, at vi rent hjernemæssigt mest er sporet til at være bekymrede; ja, så er det jo nærliggende, at vi oftere husker de dårlige hændelser end de gode. At vi oftere lader fortiden påvirke os negativt end at huske og mindes med glæde alle de gode  stunder.

Vi er ikke vores fortid og vi kan ikke lave den om; den har været - den er, som den er og den bliver aldrig anderledes. Punktum.

Så lær at leve med din fortid og din historie præcis som den er. Lær dig selv at være tilstede i dette nu og se glæden i de små ting.

Vi kan godt, hvis vi virkelig vil.

Min store helt fridykker Stig Severinsen har om nogen bevist, at vi mennesker kan langt mere med vores krop og vores psyke, hvis vi vil. Men jeg tror, vi nogle gange får fanget os selv så meget ind i “det er synd at være mig” fælden, at vi fuldstændigt glemmer, at vi har masser af muligheder for at gøre noget andet. At vi giver slip på vores evne til at kæmpe og ikke mindst, at vi bruger denne tilstand som undskyldning for at opføre dumt og ukærligt overfor hinanden. Men den går ikke - det er en ommer! Vi kan så meget, hvis vi virkelig vil. Og ja, også selv om ens baggrund har været barsk og hård. Tro mig, jeg har selv været der. Men spørgsmålet er: Hvilket liv vil du gerne leve lige nu? Med mere af det, du har haft eller?

Så vælg det, der gør dig godt. Vælg det, der gør dig glad. Giv aldrig op, vi har kun dette liv lige her og nu - så få det bedste ud af det. Vi må godt være kede af det, det er helt ok og en naturlig del af livet. Det handler mere om, ikke at hænge fast i ked-af-detheden, ikke at gå i stykker af den.

Mange tror mindfulness “bare” handler om at lære at være tilstede i nuet uden at bedømme og uden at dømme det, der er.

Men mindfulness er så meget mere. Mindfulness er at blive sin egen bedste ven igen. At lære alle kufferterne at kende med indhold, dog uden at skulle gennemgå dem detaljeret og tale om dem, men ved kærligt, venligt og med stor accept at lære dem at kende. At kunne betragte dem og deres indflydelse på vores liv, for derefter at kunne leve i fred med dem, men det kræver daglig og vedvarende træning.

Men så kan vi rent faktisk komme dertil, at vi kan sætte os op i bussen helt uden bagage. Og så bliver busturen så meget lettere.

Kærligst,
Flora Eriksen, mindfulness underviser

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvor mange mentale kufferter slæber du rundt på? Læs mere