Har duen mere værdi end skaden?

Her til morgen, sad jeg med morgenkaffen og kiggede ud på min have i solskinnet. Her fik jeg øje på vores faste beboere et sødt duepar, der hvert forår begynder deres kurmageri, som vi med stor kærlighed følger, da det er så inspirerende.

Så fik jeg i samme nu øje på skaden. Der bor nemlig også fast et skadepar i haven. De huserer og jagter de andre, selv rovfuglene jagder de væk og deres skrig larmer, til forskel fra duens blide, venlige kuren. Så kom den tanke ind, hvorfor er det, jeg dømmer skaden og farvoriserer duen så meget. Er det et typisk tegn i tiden, at vi hele tiden skal vurdere alting og sætte det bås.

Gennem X-faktor og alle de mange reality programmer, samt politikernes evige jagt på økonomisk vækst, opstår der i kølvandet en tendens til at favorisere nogen og diskvalificere andre. Der er nogen vi hellere vil have i "samfundshaven" end andre. Der er nogen, vi synes byder bedre ind med kvalitet og blid duekuren, end andre.

Men hvad er det for et samfund, vi er med til at skabe, når vi alle følger trop i denne tendens. Vi har pludselig alle en mening om de arbejdsløse, de fattige, de dovne og de, der er for dumme til at byde ind med noget kvalificeret. Man kan ikke lukke op for de sociale medier eller aviserne og nyheder uden, at der hver dag er nye grupper at hakke på, nye ting vi ikke kan li' og synes om eller noget nyt, der ikke bidrager til væksten.

Men burde vi ikke hellere diskutere hvilken slags vækst, vi gerne vil have. Burde vi ikke med udgangspunkt i Hans Henriks Knoops glimrende artikel på Levlykkeligt, sætte mere fokus på, hvordan vi kan bruge alles styrker og værdi bedst muligt. I stedet for hele tiden at skulle definere, hvem der kan bruges og ikke bruges. Hvilke styrke,r vi har brug for og hvilke vi ikke har. Gennem mit arbejde i den pædagogiske verden med styrke-relations arbejdet, opdager jeg gang på gang, hvordan en gruppe mennesker, der virkelig knokler, på ingen måde får anerkendelse og respekt for det arbejde, de laver. Nu mener forældre, at de sagtens selv kan "passe" børn i yder-timerne. Ingen taler om det rimelige i, at børn skal presses så tidligt op og være uden deres forældre i så mange timer og hvordan det påvirker deres vækst følelsesmæssigt og mentalt.

Er det virkelig det samfund, vi vil have? Lige nu jagter vi de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne, son "burde byde mere ind" til samfundet? Men hvem siger, at de ikke har værdi? Hvem siger, at Blackman ikke har ret i, at vi alle har brug for at få en arbejdsløshedsperiode, for det er der, vi tænker de kreative tanker. Det ved jeg godt ikke holder, men vi kunne måske overveje at fordele arbejdsbyrderne anderledes.

Vi kunne måske snart få startet en helt anden debat, nemlig hvilke værdier, vi gerne vil have i vækst her i DK. Er det dem der gør, at vi accepterer at nogle samfundsgrupper kan vi ikke bruge, de har samme negative værdi som skaden i min have. Skaden som jeg faktisk har lært at holde af, fordi den med sit "vilde" og larmende væsen faktisk skræmmer rovfuglene væk, så de ikke spiser de små fugle, skaden som faktisk er en smuk og klog fugl på sin helt egen måde.

Et rigtig godt princip i Mindfulness er at møde verden på en ikke dømmende måde, med stor næstekærlighed til det og dem, vi møder. Alene af den grund burde mindfulness fylde endnu mere end det allerede gør, ikke som hurtige kurser men som en livsstil, hvor vi én gang for alle beslutter at alle byder ind med noget til samfundet på hver deres måde og det er helt ok. Ingen har mindre værdi end andre. Vi gør alle vores bedste med det udgangspunkt, vi nu en gang har. Og intet er bestandigt - nogle gange byder vi mere ind end andre.

Lad os hylde næstekærligheden og kade den gå hånd i hånd med det spirende forår, det gør os opmærksomme på at intet varer evigt og alt kan vendes til at blive smukt igen, alt efter øjet, der kigger.

Kærlig hilsen

Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Har duen mere værdi end skaden? Læs på Levlykkeligt.dk