At få hjertet med i alt hvad vi laver

Vidste du, at vi har 3 hjerner?

Vi sender så meget energi til vores mentale tilstand. Vi prøver at forstå alting gennem vores intellekt og vi har skabt et uddannelsessystem, der stort set kun belønner børn og unge, når de bruger deres intellekt. På alle mulige måder er vores samfundsstruktur gennemsyret af vægtningen af vores intellekt. Brugen af vores fysiske hjerne.

Men som mennesker er vi så langt mere end det.

Hvor mange gange har du ikke brugt dit hjerte, som pejling af, hvilken vej du skulle gå i livet? Hvor mange gange, har du ikke vendt opmærksomheden mod dit hjerte for at mærke efter, hvad der var godt for dig?

Eller oplevet sorg, tristhed eller andre følelser og fået nærmest fysisk ondt i hjertet. For ikke at nævne, hvor mange stressramte, der i første omgang tror, at der er noget galt med deres hjerte, fordi det er dér de mest af alt mærker uroen og spændingen

For ikke så længe siden havde jeg en leder i et individuelt forløb. Da vi kom til at tale om, hvordan vedkommende vidste, hvornår en beslutning var rigtig at tage, efter at have resoneret sig frem til en masse løsninger, så sagde han: Til sidst mærker jeg efter, hvad min mavefornemmelse siger mig og så går jeg med det.

Alt sammen tegn på, at vi rent faktisk bruger andre funktioner end vores mentale hjerne til at begå os i verden.

Intellektet er rigtig vigtigt til mange tin, men når vi bruger vores hjerne er det også vigtigt, at huske at en stor af vores fysiske hjernes funktion foregår i det ubevidste. Rigtig mange af vores mentale processer er helt ubevidste og styret af ren refleks, ren urhjerne.

Kun en lille del af vores fysiske hjerne arbejder i det bevidste rum. Det er her vi kan være empatiske, kreative, sociale, regne den ud og resonere os frem til løsninger. Denne bevidste del af hjernen kan vi træne til at blive større og det er netop, hvad mindfulness i sin essens handler om. At blive langt mere bevidst om de indre processer i os og hvad de gør ved os. Sådan at vi ikke længere er så styret af primitiv urhjerne reflekser, men er langt mere empatiske og kreative i vores måde at være med os selv på, men i høj grad også med verden omkring os.

Og rigtig meget forskning viser mere og mere, at hjertet er lige så væsentlig del af vores hjerne-system, at hjertet har sit helt eget system, hvor det mærker sig frem på verden. Faktisk viser det sig, at der går langt flere neurale baner fra hjertet til hjernen end omvendt, hvilket tyder på, at hjertet opfanger og fornemmer en masse sansninger langt tid før hjernen og at det er i hjertet, vi opfanger rigtig mange fornemmelser.

Min påstand er, at vi som mennesker har brug for at blive langt mere bevidste om hjertets betydning for vores velbefindende.

Vi ved i dag, at vores tankevirksomhed kan skade hjertet og resten af kroppen og vi ved, at et stærkt hjerte er nødvendigt for at klare livet.

Og - hvad vi måske ikke tænker så meget over - så er hjertet knyttet direkte til vores urhjerne funktion (det autonome nervesystem) og gennem det at styrke hjertet og vores opmærksomhed på hjertet kan vi dermed styrke vores evne til at regulere os selv.

I USA trænes mindfulness og Yoga mere og mere i skolerne, men det er ikke kun for at få mere ro i klassen. Det, forskningen først og fremmest viser, er, at empatitræning øger børnenes evne til at være mere opmærksomme på sig selv og på deres klassekamerater og gennem denne kærlighed opstår der mindre indre uro.

Egentlig meget simpelt.

Hvad gør vi, når vi er urolige og vi får et kram eller nogen siger søde ord til os? Og virker det? Ja, som regel gør det rent faktisk.

Vi har brug for at styrke vores opmærksomhed på hjertet, på kærlighedens betydning for vi menneskers trivsel. Ikke kærlighed i den erotiske forstand, men den mellemmenneskelige kærlighed. Tænk, hvis alle konflikter i klasserummet kunne elimineres, hvor meget mere overksud og fokus, der så var tilbage til læring.

Den sidste hjerne er den, der bor i maven. Vi mærker utrolig mange ting med maven. Rent faktisk er det sådan, at vi har lige så stort et neuralt netværk af nerver der snor sig som et spindevæv rundt om de indre organer, især tarmene fortæller os rigtig meget om, hvordan vi egentlig har det lige nu.
Prøv i en periode virkelig, at være opmærksom på hvad din mave fortæller dig om det at være dig lige nu. Du vil blive overrasket over, hvor meget din mave fortæller dig, ofte lang tid før du overhovedet er bevidst om, hvordan du har det rent mentalt.

Du kan lave dette lille eksperiment med dig selv: Luk øjnene tænk nu på en dårlig oplevelse, du havde for nylig. Mærk efter på dit åndedræt, dit hjerte, din mave, mens du lader oplevelsen folde sig ud igen.

Hvad skete der i kroppen undervejs?

Ryst nu den dårlieg oplevelse af dig, træk vejret giv slip på det dårlige, når du ånder ud.
Luk så øjnene igen, tænk denne gang på en rigtig god oplevelse, du havde for nylig. Mærk igen efter på åndedræt, hjerte, mave.

Hvad skete der denne gang?

For os i Mindfulness Akademiet® er mindfulness at blive sig sine tre hjerner langt mere bevidst. At begynde at stole langt mere på ikke bare det kognitive, men i høj grad også på, hvad kroppen fortæller os. Hvad vores hjerte og mave hjerne fortæller os. Fordi de ofte mærker og fornemmer ting lang tid før, vores bevidsthed når at opfatte det.

Og at få hjertet og maven med som pejlinger i vores liv, giver efter vores erfaring en langt bedre livskvalitet både i det indre liv, men i høj grad også i det ydre liv, fordi det hjælper os til at blive langt mere autentiske mennesker.

Det sjove er jo, at at alle de andre omkring os, lang tid før vi selv ved det, har mærket hvordan vi reelt har det. Så når vi tror, vi kan skjule vores indre tilstand eller når vi bare ikke er bevidste, så røber vores krop os så ofte.

Derfor må vi have hele pakken med, vi må lære at blive langt bedre venner med alle tre hjerner og ikke kun vores intellekt. Når vi kan det, så kan vi næsten alt.

Kærligst,
Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness får dig til at stole på dit hjerte og mave hjerne. Læs på Levlykkeligt.dk