En ganske særlig Jul

Nu er det jul igen. Den 24. december… en dag, vi alle ser frem til. Nogen med mere glæde end andre, nogen med store forventninger, andre med bristede drømme, håb og sorger.

Julen er også hjerternes fest. 

Den tid hvor vi mere eller mindre frivilligt bliver tvunget til at være sammen med hele familien. Og det stiller krav til hver af os. Krav om tålmodighed, rummelighed og næstekærlighed.

Men faktisk er det meget enkelt.

For hvis nu bare vi alle husker denne lille ting: Denne jul er helt ny, aldrig brugt og vi har aldrig været lige præcist her før. Så vi kan på ingen måde vide, hvad den bringer. Alt er nyt, alt sker for første gang.

Og det er jo rent faktisk sådan det er. Alt er nyt, ingen af os har været i julen 2014 før, den er helt ubrugt.

Mærk efter, føl og fornem hvordan dette udsagn virker på dig.

Kan du tage indholdet ind? Kan du virkelig forstå essensen af det, jeg skriver?

For når tingene går galt i julen, når vi glemmer tålmodigheden, rummeligheden og næstekærligheden, så er det alt for ofte fordi vi forudsætter, fordi vi forventer og tror, at alting er som det plejer. At menneskene omkring os er, som de plejer og det, de siger, gør og handler udfra er noget gammel kendt, noget vi ved, hvad er.

Men reelt kan vi intet vide. Reelt er det sådan, at hvis vi virkelig formåede at møde alle omkring os i denne jul, helt åbent nysgerrigt, som var det første gang vi så dem, som var det første gang, vi var nået frem til jul. Ja, så ville mange bekymringer være overflødige. Så ville megen uvenskab være unødvendigt.

Alt for ofte kommer vi til at hænge fast i gamle mønstre, fortællinger og historier om hinanden og hinandens familier og traditioner, at vi slet ikke ser det, der er foran os. Vi tolker virkeligheden udfra vores egen baggage, udfra vores egen fortid og derved skaber vi bare de samme virkeligheder for os selv igen og igen.Men hvis vi nu så nuet for det, det er, helt nyt og ubrugt, så kunne vi måske få øje på noget nyt. Hvis vi nu så på hinanden, som var det første gang, vi mødtes. Helt uden fordomme, helt uden forventninger, helt uden gamle fortællinger. Virkelig så hinanden, så ville julen faktisk kunne rumme masser af kærlighed, masser af hjertevarme uanset fortiden. Så ville vi måske kunne se, at alle mennesker især i julen, bare gerne vil mødes med kærlighed og accept af lige præcis dem, de er lige nu.

Uanset om vores indre bedømmer siger: “Men sådan kan jeg ikke li’ han eller hun er” eller  “Sådan kan jeg ikke li’, de siger, gør eller handler”. ( Og nej, her taler jeg ikke om overgreb og traumer!) Alle de mange små konflikter og skænderier, der kun opstår, fordi vi glemmer at se hinanden med nye øjne.Da jeg var barn, kan jeg huske, at min mor så gerne ville holde jul med hendes søster, men det gik bare aldrig godt, fordi min far, der kan være en meget firkantet mand, hvert år skabte stort drama, når min mosters børn fik en gave før det blev aften, fordi det var de vant til. Men hvad betød det egentlig? Ja, reelt ingenting, men han tolkede handlingen udfra sit verdensbillede, hvor det betød slaphed i opdragelsen, hvis man gav efter for sine børns krav. Behøver jeg at fortælle, at han selv var opdraget med en god del prygl. (Hvilket han dog aldrig selv brugte. Hårdheden var der bare på en anden måde, som han aldrig selv helt så).Det er bare et lille eksempel på, hvor let det kan gå galt, hvor hurtigt vi får blandet vores egen ubevidste følelser, tanker og mønstre ind i noget, der i bund og grund bare handler om en ting: nemlig kærlighed.

Og det vigtigste vi kan gi os selv og ikke mindst vores børn i denne søde juletid er kærlighed, masser af kærlighed.

Tro mig ingen går i stykker, tværtimod. Alt for mange af os - især børn, går rundt i en hverdag, der i den grad mangler nærvær og kærlighed.Så lad os denne jul love os selv en ting: At sprede masser af lys og kærlighed. Lad os være rummelige, give plads til forskelligheder og huske, at dybt inde er vi alle små børn, der bare gerne vil have kærlighed.

Og hvis du lige trykker på “Nul-knappen” lige nu og husker at denne jul er helt ny, aldrig brugt før, så åbner der sig helt sikkert helt nye veje, nye muligheder.

Rigtig glædelig og hjertelig jul til jer alle.

Kærligst,
Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Jul er noget ganske særligt. Læs mere