Brug dit hjerte som telefon...

Brug dit hjerte som telefon...

så’ det let at tale med nogen.

En skøn sang fra 90‘erne skrevet af Wicke og Rasmussen har dette omkvæd.

I min praksis har jeg konstateret, at hjertets betydning blevet mere og mere utydeligt de sidste par år. Jeg har haft flere end 500 mennesker gennem stressforløb og undervist endnu flere og stort set hver gang ender samtalerne op med at have fokus på hjertets kvaliteter. Når vi er pressede og stressede helt i bund, så er det så ofte hjertet, der giver lyd fra sig. Det siger stop - jeg kan ikke mere. Det giver tegn, som umiddelbart tolkes som alvorlige hjerteproblemer, måske endda nærmest på vej til hjerteinfarkt.

Når vi bliver kede af det, vrede eller sårede, så er det i hjertet, vi mærker smerten og det er også her vi lukker ned, for at beskytte os selv, tænker vi. Men når vi mister kontakten til vores eget hjerte, mister vi samtidigt kontakten til vores hjertekraft. Og det er denne hjertekraft, der får hele det andet maskineri til at køre. Hjertet er et af vores vigtigste organer. I hjertet sidder en utrolig - og tit helt ukendt - intelligens gemt. Gennem hjertet er vi forbundet med alt omkring os og ikke mindst er vi gennem hjertet forbundet med vores eget indre liv. Så når vi lukker ned for hjertekraften, så lukker vi ned for vores basale evne til at mærke os selv.

Og når vi ikke kan mærke os selv gennem den naturlige kraft fra vores hjerte, begynder vi at opfinde andre veje til at mærke os selv. Vi skaber ydre afhængighedsforhold - eller vi skruer op for de indre dramaer, vi skaber konflikter og uro omkring og fokuserer på alt det, der får vores adrenalin til at pumpe rundt i kroppen, for så mærker vi da noget. Så oplever vi da en form for liv i vores indre. Vi kan komme helt derud på kanten, hvor vi nærmest er adrenalin junkies, hvor vi ikke kan forestille os et liv i ro og fred uden vrede, uden konflikter uden dramaer. Vi kan endda finde på, at sige, at det er underholdende, at skabe dramaer. Vi tror med andre ord, at det er naturlig del af det at være menneske og forsvarer vores ret til at være vrede, opfarende og i drama med alt, hvad vi har.

Fordi vi instinktivt ved, at hvis også dette tages fra os, hvad har vi så, når vi nu har lukket for vores hjertes kraft.


Men der findes en anden vej til at være menneske. Der findes den vej, der går gennem hjertet.

Hjertet ved vi i dag fungerer som vores “mini hjerne”. Hjertet har langt flere neuroner, der går fra hjertet til hjernen end omvendt og selv forskningen har vist at hjertet opfanger signaler fra kroppen og omgivelserne lang tid før hjernen gør og sender dem videre til hjernen, som så omsætter disse signaler til “fornuft”.
 
Men nogle gange overtager “fornuften” styringen. Og denne fornuft kan finde på at tilsidesætte og værdsætte hjertes kraft og dermed evnen til at mærke os selv fuldt ud. Til at være venlig overfor alt som opstår i os og omkring os. At turde elske os selv gennem venlig observation og ikke med hjerteløse reaktioner overfor vores indre liv. At vide at alle dramaer, al vrede og al uro er selvskabt og at alt dette gennem bevidsthed for og øvelse med hjertets kraft kan forvandles til ro og venlighed.


Denne træning er ofte en af de sværeste fordi den oftest vækker frygt, angst og afsky - især når vi er langt væk fra følelsen. Vi vil så gerne tænke os til al ting. Vi har lært at alle problemer løses bedst gennem tænkning. Det vil sige følelser og oplevelser, som ikke kan forklares i hovedet er fremmede og angstprovokerende.

Hjertes kraft vækkes ikke gennem tænkning, men ved at mærke.

At mærke sig selv fuldt ud igen. Gennem at lade ubegrænset venlighed og kærlighed flyde frit i vores årer. Først som en indadrettet proces, som healer vores indre dramaer og sår og dernæst som en efterfølgende naturlig ydre proces, der skaber ro og harmoni omkring os.

For som Wicke og Rasmussen skriver, når vi bruger hjertet som telefon, så er det let at tale med nogen, så er det let at føle samhørighed og forbundethed ikke bare med os selv, men med hele verden omkring os.

Første skridt er at vælge at turde gå hjertets vej. Tør du?

Flora Eriksen <3

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kærlighed til dig selv. Lær hvordan på Levlykkeligt.dk