Belønning forvirrer

 Rigtigt mange gange når jeg coacher eller underviser på mine workshops, hører jeg ledere tale om at det for dem og deres medarbejdere, er vigtigt at blive belønnet. Gerne i form af bonus eller præmier, når de har opnået et på forhånd defineret resultat. 

Jeg udfordrer dem altid på det, og det viser sig da også oftest at det de i virkeligheden allerhelst vil have er anerkendelse, indflydelse og indhold i deres hverdag.

Men tilbage til bonus og præmier. Jeg har aldrig helt forstået hvad bonusen skal gøre? Skal den få medarbejderen til at løbe stærkere? Få medarbejderen til at synes at jobbet er sjovere? 

Hvorfor ikke bare give den "rigtige" løn. Altså den løn der svarer til kvalifikationer og krav. Og så lave en overraskende belønning, når medarbejderen eller teamet har gjort noget ekstra godt.

Og jeg kan godt se at det kan være besnærende som leder, at motivere sine medarbejdere til at yde en ekstra indsats via et bonussystem. Jeg har bare endnu til gode at møde medarbejdere, som er blevet mere effektive og glade af at få bonus. Til gengæld har jeg mødt rigtigt mange bonusaflønnede medarbejdere, som i stedet arbejdede flere og flere timer i jagten på deres bonus.

Og hvad nu hvis det eneste vi får ud af bonussystemet er, at medarbejderen løber stærkere efter sin bonus og glemmer den langsigtede forretningsudvikling? Og måske enda ender med stress og udbrændthed? 

Jeg synes helt sikkert vi skal belønne indsatser. Men måske skal vi i stedet se på at højne effektiviteten ved skabe en indre motivation - som jo er individuel - i stedet for en ydre motivation som eks. bonus. 

Jeg hørte Ulrik Wilbek sige, at belønning forvirrer. Og jeg er absolut enig - fordi, belønningen fjerner fokus fra det opgaven som jo er den vigtige. 

Så jeg stemmer for at skabe fede jobs, med anerkendelse, indflydelse og indhold i stedet for at pakke et halv-fesent job i en en hæsblæsende bonusordning.  

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Belønning forvirrer