

Jeg har haft mange problemer i mit liv. De fleste af dem blev ikke til noget….ville jeg have sagt, men sagde Mark Twain før mig.
Jeg er i gang med en større forandring i min liv, som har afgørende betydning for min økonomi, min bolig, min forældrerolle, mit job og min trivsel. Det er ikke blot én forandring, men mange forandringer. Alt på samme tid. Jeg har overvejet, hvorfor jeg tager sådan en stor bid på én gang. Om det er fordi jeg er klar til det. Eller én forandring igangsætter en kædereaktion af handlekraft, der påvirker andre områder af mit liv.J Jeg har ikke noget klart svar, og tænker behøver jeg ét? Flere af disse forandringer har ligget og slumret i mit system i rum tid. Enkelte i nogle år, hvor jeg flere gange har taget tilløb, men er blevet holdt tilbage af frygten.
Selvom jeg oplever mig selv som klar til forandringerne, så kan jeg også mærke, at pendulet svinger mellem frygten for det ukendte og den modige, forventningsfulde glæde ved det nye som måtte komme. Når frygten styrer bliver jeg i tvivl om alt det jeg er i gang med. Om det er det rigtige. Om jeg ved, hvad jeg gør. Om jeg lander et nyt godt sted. Om jeg har det, som skal til for at håndtere forandringen. Alt det, der gøder min tvivl og min mistillid til mig selv og det nye. Det gør min krop sitrende og urolig, giver urolig søvn og masser af katastrofetanker. Og nogle gange tænker jeg: Fuck, fuck, fuck…hvad er det, du har gang i, Lone!
Vi undskylder ofte en forandring med, at vi ikke har tid nok, penge nok, ressourcer nok, energi nok, viden nok, støtte nok, erfaring nok. Ja, listen kan være rigtig lang. Det er en indbygget beskyttelsesmekanisme i vores indre system, der holder fast i det bestående, fordi det er trygt og kendt. Det selvom mellemtilfredsheden eller sågar utilfredsheden findes i os. Men intet ændrer sig, hvis vi ikke ændrer os. Hvis vi fortsætter med at gøre det samme i morgen, som vi gjorde i dag, har vi det på samme måde. Hvis vi ønsker at noget skal forandre sig i vores boligsituation, vores økonomi, vores ægteskab, vores relationer, vores forældreskab, vores arbejdsliv, vores fysiske helbred, vores mentale helbred…ja, så er vi nødt til at gå ud og møde frygten, som bor inden i os. Den frygt som kan holde os fast i noget usundt. Noget vi ved, ikke er det rigtige for os. Noget vores intuition har råbt på at ændre, men som vores frygt trækker tilbage i det kendte og trygge.
Hvis du kender tanker som: Hvad nu hvis jeg ikke lykkes? Hvad nu hvis det er den forkerte beslutning? Hvad nu hvis jeg kvajer mig? Hvad nu hvis mine omgivelser tager afstand fra mig? Hvad nu hvis jeg mister noget,jeg har kær? Hvad nu hvis…. Så ved du hvad jeg mener! Alle de tanker, som frygten sender afsted med raketfart, og bombarderer din hjerne og lammer din handlekraft.
Så hvad gør vi med frygten, så den ikke lammer os?
Når jeg møder frygten, som jeg gør lige nu, så forsøger jeg at invitere den på besøg i mit sind, uden at lade den flytte ind. Det gør jeg med mindfulness teknikker og en undersøgende tilgang. Jeg prøver at forstå, hvad min frygt handler om, og hvordan den egentlig forsøger at beskytte mig, og hvad det er, jeg har brug for at blive beskyttet imod. Hvad er det jeg frygter? Hvad er det jeg holder fast i? Hvad er det jeg har lyst til at give slip på? Hvad er det værste der kan ske? Hvordan er det værste, der kan ske forskelligt fra det jeg har nu? Hvad vil forandringen give mig? Hvordan vil det føles at være mig i den nye situation? Hvordan føles min krop, når jeg ser min trygge kendte situation? Hvordan føles min krop når jeg visualiserer en ny forandret situation?
Det er forskelligt, hvordan vi modtager forandringer. Meget af det handler om kontekst, i hvilken sammenhæng de sker. Der er fx forskel på, om det er forandringer, som vi selv har indflydelse på eller ej. Om forandringen er én vi selv beslutter eller ej. Om forandringen berører vores kerneværdier eller ej. Alt sammen noget som påvirker i hvor høj grad vi møder frygten og modstanden for forandringen i os selv og hvordan vi håndterer frygten, når vi møder den.
Når jeg har tillid til mig selv og min evne til at mestre forandringen uagtet hvordan den falder ud, så bliver jeg både rolig og handlekraftig. Så har jeg modet til at turde forandringen – og i øvrigt rumme frygten. Hvis jeg også samtidig husker på de gange, hvor jeg har klaret det før, så hjælper det naturligvis også. Har jeg ikke prøvet det før, så hjælper Pippi-metoden mange gange: Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg helt sikkert (for jeg har jo netop ikke en negativ track record). Når jeg ser på forandringen med tillid til udfaldet, så ser jeg samtidig også de åbne døre foran mig, som frygten ikke ser. Døre som ser anderledes ud end dem, som frygten kan se. Når jeg går ind i forandringen med tillid, tør jeg også bede om hjælp, når forandringen blæser og rusker.
Frygten forsvinder ikke, hvis du ikke vil anderkende den. Så æder den din energi, selvom du forsøger at ignorere den. Mød den på samme måde som du vil møde en usikker, bange ven. Vær modig og mød forandringen…og frygten. Som så meget andet, så gør øvelse mester J
Du er ikke mindre værdifuld, hel, modig, tillidsfuld eller intelligent end andre mennesker, fordi du rammes af frygt for forandring. Det rammer alle. Det er helt normalt og naturligt at være bekymret for din sikkerhed, for det der berører dine kerneværdier, for dine nære. En modig person, er ikke en person, der ikke er bange. “Mod er modstand mod frygt og beherskelse af frygt. Ikke fravær af frygt.” Mark Twain.
Mindfulde, modige hilsner
Lone Steiness
__________________________
Lone Steiness
Mind Mentor & Nærværs coach
http://www.powerfulmind.dk
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer