Mind Mentor og Nærværs coach Lone Steiness - Powerful Mind

Bange for at gå glip af noget? Så er du ramt af en FOMO virussen

FOMO dækker over begrebet ”fear of missing out” – frygten for at gå glip af noget. Det er så udbredt et fænomen, at det er optaget i den engelske ordbog. Måske kender du det?

Har du prøvet at blive fanget af frygten for at gå glip af noget. Fanget så du ikke tør vælge. Eller tror du kan vælge det hele.

Når vi rammes af frygten for at gå glip af noget, agerer vi, så vi ikke er til stede noget sted, fordi vi hele tiden orienterer os om, hvor der ellers sker noget spændende, hvor vi ellers kunne være, hvad de andre gør. Vores opmærksomhed er alle andre steder end der, hvor vi er. Konsekvensen kan blive at omgivelserne vælger for os. Fordi vi ikke selv vælger. Nogle vælger os fra, fordi vi ikke er til stede. Det kan være kæresten, kollegaen, vennen, chefen.

Andre ville sige, at ikke at vælge er også et valg. Har du tænkt over, hvad du vælger?

Der er nok ingen af os, som kan sige os helt fri fra at være ramt af frygten for at gå glip af noget. Jeg kan hvert fald ikke. Jeg har været FOMO ramt for en del år siden i et tidligere forhold. Jeg har mødt og haft partnere ramt af FOMO. Og i lørdags var jeg så meget ramt af FOMO, at der nærmest skulle et jordskælv til for at trække mig ud af FOMO. Mit jordskælv blev en influenza. Det der er afgørende er, hvor ofte det sker. Om vi er bevidste om det. Og hvad det gør ved os, relationen og situationen.  

I hverdagen har vi rigtig travlt. Alt for travlt. Vi skal nå det hele, så vi ikke går glip af noget. Stress rammer alle. Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt med stress, og WHO skønner at det stiger. FOMO bidrager til stress. Fordi vi hele tiden er på vej til det næste. Eller orienterer os mod det næste. Fordi vi aldrig har tid til eller prioriterer ro i kapløbet om ikke at gå glip af noget. Men prøv at overveje, hvad du går glip af, hvis du ikke dyrker roen og nærværet.

Vi styrter gennem tilværelsen og har svært ved at sætte tempoet ned. Kalenderen er fyldt til randen. Vi tjekker facebook hele tiden for at se, om der er noget vi ikke vil gå glip af. Om de andre oplever noget, som vi er gået glip af. Dvs. vi er på hele tiden og orienterer os om omgivelserne fremfor nærværet i os selv og med dem omkring os. Og tiden er den knappe faktor for os.

Men vi kan ikke vækste tiden. Det er et faktum. Vi kan ikke få mere af den. Der er kun den tid til rådighed. Og vi har alle sammen den samme mængde tid. Men vi kan altid vælge, hvad vi bruger den til og hvor vi lægger vores fokus.

Når FOMO folder sig ud i relationer, er frygten for at gå glip af noget rigtig svær.  Her kan vi få svært ved at vælge vores partner fuldt og helt. For tør vi det? Hvad hvis vi går glip af noget imens? Hvad med alle de andre dejlige mænd og kvinder? Og hvad med friheden?  Friheden til at vælge det hele….

Men i ethvert valg ligger også et fravalg. Det er en erkendelse, som er svær for mange. Men det ER sandt.

Og hvad der også er sandt er, at hvis du ikke vælger, får du blot overfladen af alt. Og alt får overfladen af dig. Øv, ikk?

Intimiteten og nærheden findes i at vælge fokus. Dit fokus. Jeg kender ingen mennesker, som ikke har lyst til den dybe nære kontakt og intimitet, som kan opstå i et parforhold mellem to som elsker hinanden. Men udfordringen er, at det kræver fokus og at turde vælge. Og vælge noget fra.

Dyb intimitet kræver tillid, at turde vise sin sårbarhed, respekt og omsorg for den anden….og at holde ud, holde af og holde om, når det er svært. Det er især her FOMO ramte har lyst til at hoppe videre.

Svend Brinkmann har opfundet et nyt begreb JOMO for de af os, som har brug for at komme ud af frygten for, hvad vi går glip af. Joy Of Missing Out. At hylde det, at vi går glip af noget, fordi vi har valgt noget andet 100%.

Tiden er knap. Hvad vil du bruge den til?
Hvor er du henne lige nu? I FOMO eller JOMO land? Og hvor er du på vej hen?

PS: Mindfulness træner din evne til at være til stede i nuet. Der hvor du har valgt at være. Mindfulness jager slet og ret FOMO på flugt. JOMO er en tilstand, du selv kan arbejde dig frem til.

__________________________

Lone Steiness
Mind Mentor & Nærværs coach
http://www.powerfulmind.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Frygt for at gå glip af noget - FOMO virussen er over os. Læs mere