Prøv en negativ brainstorm næste gang du er kreativ!

Negativ brainstorm er en kreativ teknik til ideudvikling, der udnytter det faktum, at vi mennesker ofte er bedre til at se problemer end gevinster. Metoden kræver mere efterbearbejdning end den sædvanlige udgave, men resultatet er ofte bedre.

Udgangspunktet er en positiv problemformulering. Den kan godt være løs, f.eks. hvordan kan vi være mere kreative? Målet med processen er positiv, teknikken er negativ i den kreative fase.

Det næste punkt er at formulere en række negative spørgsmål modsat den positive problemformulering, f.eks. hvordan undgår vi nye ideer? Der må gerne være flere spørgsmål her.

Tredje fase er den kreative fase, hvor målet er at skabe så mange skøre og negative forslag som muligt, f.eks. der skal udfyldes en lang formular for hver ny idé; nye ideer er velkomne, bare de har været prøvet før; du bliver trukket i løn for hver ide, du bringer frem; du må kun komme med ideer, når du har en gul kasket på hovedet, og den skal have skyggen vendt mod højre. Altså fungerer brainstormen næsten som normalt, bare med en negativ ramme fremfor en positiv. Ideer må i denne fase - ligesom i den sædvanlige brainstorm - ikke kritiseres. Der må gerne grines - humor fremmer kreativitet!

Den store finale: Vend ideerne til noget positivt.

Efterfølgende vendes hver negativ ide eller formulering med begyndelsens positive problemformulering in mente. Her gælder reglen om ingen kritik stadig. Det er også kreativt at finde det gode i det negative. Nogle gange kan ideer vendes direkte, f.eks. du bliver trukket i løn  => lønbonus for nye ideer. Det kan være nye impulser, f.eks. kan den gule kasket invitere til en diskussion om rammerne for det kreative. Måske provokerer tanken om den gule kasket så meget, at der opstår en helt anden retning i diskussionen.

Slutresultatet bør dog være en række positive ideer, der kan bearbejdes yderligere vha. andre teknikker - eller måske bruges som de er!

Metoden fungerer bedst i teams, hvor ideer skrives op på flip-overs, så alle kan se alt hele tiden. Det er ofte en meget sjov proces, hvor hele teamet får lejlighed til at grine en masse og gøre op med vanetænkning. Du kan køre processen igennem alene, men det er lidt mindre morsomt.

God fornøjelse!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Tak for tippet. Metoden er hermed puttet i værktøjskassen, til senere afbenyttelse.  

kh Søren

 

Hej Søren.

Det lyder godt. Hvis du har nogle gode/dårlige erfaringer, så vil jeg rigtigt gerne høre om dem.

Kh Johnny

Prøv en negativ brainstorm næste gang du er kreativ!