Mit bedste skrivetip

Jeg var rigtig dårlig til at skrive i starten. Derfor besluttede jeg, at jeg skulle lære så meget som muligt om at skrive, så jeg kunne blive rigtig god. Med den feedback jeg får i dag, så tror jeg, det er lykkedes! Det vil jeg gerne dele med dig.

Mit tredjebedste tip er "kill your darlings". Det er i overført betydning. Når du skriver, så er du meget tæt på teksten. Du føler, at teksten er en del af dig. MEN: Det er bare ikke rigtigt. I det øjeblik, at teksten står på skærmen, er på papiret, så er det ikke din tekst mere. Den er sin egen. Og derfor behøver du ikke være bange, når du skal til at rette din tekst. Teksten er jo din darling. Og som det er med kærester i virkeligheden, så er det sommetider det bedste for begge parter at slå op. Altså du skal være klar til at klippe den tekst ud, som ikke fremmer det formål, den skal. "Kill your darlings!"

Mit næstbedste tip er "a writer writes". Skriv så meget som muligt. Skriv hele tiden. Gå aldrig nogen steder uden at have blyant og papir med. Tanken er såre simpel, du ved nemlig aldrig, hvornår du får en god ide til din aktuelle tekst - eller en helt ny måske. Og du når du alligevel har blyant og papir med, så kan du udnytte de 'huller' i dagen, hvor du pludselig har tid i overskud. Desuden siger min erfaring mig, at jo mere tekst, jeg har, jo nemmere er det at smide det 'dårlige' ud. "A writer writes!"

Og nu kommer det: mit bedste tip er: "få feedback". Det er det allersværeste du kan møde: at bede andre om at kommentere på noget, du selv er rigtig glad for. For mig var det rigtigt svært. Det hænger sammen med, at jeg er en smule perfektionistisk. Og det kan f*me gøre ondt at få feedback, hvis det ikke bliver gjort ordentligt. Derfor bør du aftale nogle spilleregler med din feedback-person. Mine spilleregler er helt klare. Jeg vil gerne vide, hvad der er godt, og hvad der kan forbedres. 

Når andre fortæller mig, hvad der er godt, så kan jeg forsøge at fokusere på den måde, jeg har lavet den tekst på. Jeg ved, jeg kan skrive noget godt, derfor kan jeg bruge det til at skrive noget andet godt materiale. På den måde er der fokus på gode resultater.

Det, som kan forbedres, kan være mange ting. Nogle gange - ikke altid - kan jeg bruge forslaget til forbedring til at øve mig i at skrive bedre lige omkring det. Det kan være, at jeg får at vide, der mangler noget i teksten, som kan gøre den endnu bedre og mere målrettet. Når jeg ved det, så kan jeg handle! 

Det vigtigste skrivetip er altså: få feedback. Så kan du se, hvor du er god, og hvor du kan udvikle dig!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kære Johnny,

Du pointerer nogle meget vigtige tips til det at producere kvalitetstekster, som vi hilser velkommen på Levlykkeligt. Vigtigheden af at kunne skrive godt på nettet kan ikke understreges nok, derfor skabte vi Levlykkeligt web- skriveskole hvor de ting du gennemgår også blive uddybet ved siden af skrivemetoder- og retoriske værktøjer der blænder op for kreativiteten.

Hvis det har din interesse kan du læse mere om Levlykkeligt web-skole her: http://www.levlykkeligt.dk/levlykkeligt_skriv_selv_skole

Tak for vigtig og vedkommende blog. Flere af dem ;-)

Bedste hilsner
Jens

__________________________

Jens Estrup
cand.mag. i Filosofi & Retorik
Stifter af Levlykkeligt Portalen & Wise On Life

Mit bedste skrivetip