Mentor for mønsterbrydere - Din Rette Vej

Mistrivsel i bagagen gør selvomsorg svært

Mennesker, som voksede op med forældre der drak eller anden form for mistrivsel, har ofte enormt svært ved at drage omsorg for dem selv.

Og jeg var ingen undtagelse.

Min overansvarlighed og manglende evne til at passe på mig selv fulgte mig langt op i voksenlivet og gav mig i mange år en følelse af, at være til nytte.

Jeg følte mig direkte i live, når jeg overså mig selv og sørgede for opgaver eller situationer, som andre ellers sagtens selv kunne klare.

Med tiden pressede overansvarligheden og kontrollen mig så meget, at jeg blev udmattet, afmægtig, stresset og voldsomt frustreret. Særligt fordi jeg aldrig gjorde rare ting for mig selv.

Jeg begyndte derfor intenst at arbejde på at slippe de destruktive mønstre.

I starten var det rigtig svært. Jeg kan huske, hvordan jeg gik ind på et værelse og lukkede døren for at give mig selv lidt alenetid. Selvom min mand bakkede op og legede med drengene imens, var det grænseoverskridende for mig.

Jeg nød det slet ikke, fordi jeg fik dårlig samvittighed.

Så de første mange gange gik jeg ud igen og huskede mig selv på, at det vigtigste faktisk var, at jeg havde sagt mit behov højt og fået skabt plads til, at jeg kunne få lidt alenetid.

At jeg så ikke fik det forventede udbytte, var mindre vigtigt i starten.

Men jeg trænede det og i dag stornyder jeg at være alene. Jeg kan, uden det mindste gram af dårlig samvittighed, eller frygt for hvordan det går derhjemme, være væk flere dage, nyde det og komme hjem, som en forbedret udgave af mig selv.

Så husk, at du også har lov til at lære at drage omsorg for dig selv. Og det er win-win for alle, for både du og dine nærmeste gavner af, at du er mere glad og afslappet

Kærligst Camilla

Hvis du ønsker at lære, at blive bedre til selvomsorg, finder du masser af konkrete øvelser til det, i min bog ’Vores forældre drak – at overvinde en svær barndom’. Skriv til mig, hvis du ønsker at læse bogen.

'Tusind tak for din bog. Den har givet mig så mange svar omkring mine udfordringer, som ingen psykologer har kunne give mig. Den har hjulpet mig til at skabe forandringer i mit liv, og den har givet mig håbet tilbage.'

Pia.

__________________________

Camilla Schou Andersen. Mentor for Mønsterbrydere, foredragsholder og Ph.d. i Sundhedsvidenskab
Læs mere her: http://www.camillaschou.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Svært ved selvomsorg. Læs mere her.