Mentor for mønsterbrydere - Din Rette Vej

Har du svært ved at sætte grænser?

Har du mange gange forsøgt at planlægge, hvordan du i morgen vil sige nej og klart italesætte, hvad der ikke længere fungerer for dig – for så blot igen dagen efter at lade dig overrumple og ikke få sagt fra?

Der kan være mange grunde til, at det er svært for dig at sætte grænser, bl.a. at du er konfliktsky, at du frygter, hvordan den anden vil reagere, eller måske at du faktisk selv er i tvivl om, hvad dine grænser reelt er.

Men ofte ligger der også en anden – ret overset - grund.

Nemlig historien om, at det faktisk slet ikke er i orden, at du siger fra.

Vækker det en form for genkendelse hos dig?

Så vil det formentlig være godt for dig at dykke lidt dybere ned i det. Luk evt. øjnene og se dig selv foran dig, når du skal til at sætte grænser. Prøv virkelig at se hele situationen for dig, hvor du står sammen med en anden og har sat dig for, at der er noget, du skal til at sige nej til.

Hvordan føles det? Hvordan har du det i den situation? Hvad sker der i kroppen på dig? Hvad får du allermest lyst til at gøre eller ikke gøre?

Og allervigtigst – mærk ind i om du i virkeligheden føler dig værdig nok og vigtig nok til at kunne sige nej?

For hvis der i dit fundament og i hele dit system, ligger en (skjult) overbevisning om, at du ikke kan tillade dig at sige fra, så bliver det umådelig svært, at få det gjort i praksis.

Og fordi det ofte ligger skjult, kan det endda afstedkomme, at du kommer til at bebrejde dig selv, for ikke at kunne finde ud af det.

Kender du det?

At slå dig selv oveni hovedet, fordi du endnu engang ikke stod op for dig selv?

Det bliver det jo sådan set kun værre af, men det er desværre strategien for de fleste. At skyde med skarpt mod sig selv og mod alt det, som man ikke synes, man kan finde ud af.

Men hvis du som barn ikke lærte at sætte grænser, eller at dine grænser igen og igen blev overtrådt, hvordan pokker skulle du så have lært det? Bare fordi du i mellemtiden er blevet voksen, springer denne evne jo ikke ud af sig selv.

Så forsøg så godt som muligt at have tålmodigheden, omsorgen og forståelsen for dig selv med. Og gå så indad og mærk, hvorfor det egentlig er så svært for dig at sige nej, sætte grænser og passe på dine egne behov.

For der er helt sikkert en super god grund. Du bliver blot nødt til at finde den, før du rigtig kan begynde at ændre det.

En måde du kan gøre det på, at gå ind og mærke efter hvad der sker i dig, når du tænker på at sige fra. Hvad frygter du og hvilke sammenhænge fra din barndom er der?

Mærk ind i hvad du som barn oplevede, erfarede eller fik af vide, som gjorde at du udviklede den overbevisning, at dine grænser ikke er vigtige? At dine grænser ikke tæller?

Hvordan havde dine forældre det med grænser? Var de helt vildt ekstreme med at alt skulle være som de syntes og at du derfor konstant var under en vild styring? Eller var de måske nærmest grænseløse og uforudsigelige, så du hele tiden skulle navigere i uvished?

Blev du lyttet til, når du udtrykte følelser og behov, eller blev du nærmest negligeret eller hånet for det?

Prøv at finde de røde tråde – for jeg er sikker på, at de er der. Og når de først er fremme, kan du langsomt men sikkert begynde at klippe dem nænsomt over, så de ikke længere har fat i dig.

Det kan du bl.a. gøre ved at skrive om de oplevelser, du finder frem. Skriv om vreden, frustrationen, usikkerheden, afmagten, nedgørelsen.

For hver gang du udtrykker følelser og tanker på papir, giver du slip på noget af tyngden og derved også det, som sætter dagsordenen for dig.

Jeg ved, det kan være ubehagelig at gå tilbage og finde de her gamle oplevelser frem. Men kun ved at få det frem og blive bevidst om, hvad der styrer dig, kan du bevidst begynde at rydde op og skabe en anden langt mere selvkærlig og omsorgsfuld vej for dig selv.

Jeg hepper på dig !

Kærligst Camilla

__________________________

Camilla Schou Andersen. Mentor for Mønsterbrydere, foredragsholder og Ph.d. i Sundhedsvidenskab
Læs mere her: http://www.camillaschou.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Har du svært ved at sætte grænser? Læs mere