Meditationslærer Svend Trier

Udviklingstvang eller udviklingstrang?

Udviklingstvang eller - udviklingstrang?

I sin nyudgivne bog ”Stå fast – et opgør med tidens udviklingstvang” langer psykologiprofessoren Svend Brinkmann hårdt ud efter den positive psykologi, mindfulness-bølgen og ”den naive essens-humanisme, som den er udtryk for”. Brinkmann har afgjort nogle vigtige og sjove pointer, men desværre giver han en yderst karikeret og generaliserende fremstilling af selvudviklings-bølgen og rammer derfor delvist ved siden af med sine fordomme.

Der er sikkert nogle, som har misforstået, hvad positiv psykologi og mindfulness handler om, og som derfor prøver at påtvinge sig selv og andre den opfattelse, at man altid skal være positiv og omstillingsparat, og at svaret på alle problemer kun findes inden i os selv. Eller at det bare handler om at føle og ”mærke efter” i stedet for også at bruge sin visdom og sunde fornuft. Eller at det at kultivere evnen til at være mere nærværende og til stede i nuet betyder, at man ikke må beskæftige sig med sin fortid og biografi og undersøge muligheden for at skabe en sammenhængende fortælling om det vigtige, der er sket i ens liv.

Overfor sådanne mennesker er Brinkmanns kritik helt på sin plads. Men efter selv at have beskæftiget mig med meditation, mindfulness og menneskelig udvikling gennem mere end 40 år, både på det personlige og professionelle niveau, og derigennem have været i kontakt med tusinder af mennesker med lignende interesser, må jeg generelt anse hans kritik for at være temmelig unuanceret. En stor del af de mennesker, der praktiserer meditation og mindfulness eller interesserer sig for positiv psykologi, er dybt engagerede i samfundet omkring sig. De har således ofte en særdeles kritisk indstilling over for samfundsmæssige og kulturelle forhold og udviklingstendenser, som ikke er livsfremmende i deres karakter. Og værktøjer som meditation og mindfulness, når de praktiseres og forstås korrekt, kan på sigt hjælpe mennesker til at udvikle en indre ro og balance, som gør dem mindre afhængige af ydre succes, og sætter dem i stand til bedre at skelne og sige nej, når der er brug for det. Man bliver med andre ord mere indre-styret end ydre-styret og har ikke længere behov for hele tiden at være ”den bedste version af sig selv” for nu at bruge en kendt kliché indenfor coaching-verdenen.

Flere af tidens selvudviklingsguruer er faktisk på linje med en række af Brinkmanns synspunkter. Lad mig f.eks. citere en af tidens mest populære indiske meditationsguruer Sri Ravi Shankar: ”Don't go by your feelings, go by your wisdom”. Brug ikke kun følelserne som pejlemærke, for de kan skifte fra det ene øjeblik til det andet. Brug i stedet din visdom og sunde fornuft.
Desværre kan Brinkmanns generaliserende måde at udtrykke sig på komme til at bidrage til en større polarisering mellem synspunkterne i stedet for en frugtbar og kritisk dialog, der kunne ende med at blive en berigelse for alle parter. Jeg håber dog, at jeg tager fejl på dette punkt, for Brinkmanns kritik er ikke helt ved siden af.

Svend Trier, meditationslærer og leder af Quantum Seminars

 

 

__________________________

Svend Trier, meditationslærer, forfatter, arrangør af internationale gæstelærere 
Se mere på www.quantumseminars.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Svend Brinkmanns bog - Kommentar til positiv psykologi, mindfulness på Levlykkeligt.dk