Hvordan kan du bruge følelser som navigation?

Jeg tror på, at følelser er vores navigation i livet. Men sådan har det ikke altid været!

Egentligt har jeg mest af alt forsøgt at kontrollere alle mine følelser, fordi jeg havde en oplevelse af, at folk omkring mig synes, det var lidt belastende. Nogle vile måske mene idag også, at jeg har været og er særligt sensitiv.

Heldigvis har jeg lært at "Kun jeg kan føle det jeg føler", hvilket betyder en verden til forskel for mig. Jeg ved at alle er forskellige af arv og miljø. Jeg aner intet om, hvad du eller andre føler, og du/andre kan kun gætte på, hvad jeg føler. Det jeg mener og tror om andre, er mine fortolkninger og forestillinger, som er helt naturlige - vi har lært at være kreative. Derfor ved jeg ikke, hvad der foregår i andre!

Jeg har også lært, at "alle tanker og følelser og kropsreaktioner er gode, selvom jeg normalt ville kalde nogle af disse dårlige. De har noget at fortælle mig. Fra naturens side er de dårlige følelser brugbare, for de skal fortælle os hvordan vi overlever. Alle mine følelser har derfor en mening. Dem som jeg synes er dårlige, er jeg nødt til at lære at bruge - selvom det føles ubehageligt. Det ubevidste har nemlig stor modstand mod at gentage "dårlige erfaringer" og forsøger med vold og magt at få dig til at glemme. Dermed blokerer ubehaget for rensning af "gamle sår". De dårlige følelser er de bedste!

Sidst men ikke mindst har jeg lært, at "tage ansvar for alt - hvad jeg gør og ikke gør, siger og ikke siger, føler, tænker og sanser", fordi alt kommer fra mig. Ting sker, fordi jeg er mig og fordi det ubevidste former min nutid, styrer min nutid. Hvis jeg lærer det ubevidste at kende, så kan jeg lære at udvikle nyt - følelser, tanker og handlinger - og dermed skabe det liv, jeg gerne vil leve.

"Vi kan hvad vi har lært! Det ulærte er bare noget, vi mangler at lære"

I min verden, den indre verden, som jeg skaber hver dag, er disse tre principper blevet integreret, fordi jeg opdagede, at jeg spændte ben for mig selv konstant. Det var ligegyldigt, om jeg skulle tale med børnene, tale med en god ven/inde, finde og holde et godt parforhold. Jeg gjorde dybest set alt for at holde mig selv nede.

Det gør jeg ikke mere, og jeg vil også gerne lære dig ikke at gøre det.

__________________________

Helene Mau
Psykoterapeut, Parterapeut, stresscoach
https://maucoaching.dk/
mail: info@maucoaching.dk
Telefon 30482372
Adresse: Valbygårdsvej 64A, 2500 Valby

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Følelser, glæde og overskud - jeg lover dig, at du får den gode energi ved at træne mine sætninger!