Rådgivning - sådan finder du den rette rådgiver

Ligesom du ikke går til slagteren for at få en bageopskrift, skal du heller ikke søge rådgivning hos én, der ikke kan hjælpe dig. Hvis du vil være sikker på at få et svar, du kan bruge til noget, så find den rigtige at spørge.

Den anden dag havde jeg et spørgsmål omkring vores huslån. Det første, der faldt mig ind, var at kontakte banken. Efter at have tænkt mere over det, gjorde jeg det alligevel ikke. For uanset hvor meget bankfolk ved om penge, så arbejder de stadig mest i bankens interesse, og mindre i min. Så jeg fandt svar et andet sted.

Sådan er det også med andre ting. Det er helt sikkert værd at tænke over, om det er de rigtige, du spørger, før du søger råd.

Hvad er din rådgivers egen erfaring?

Det handler ikke kun om ikke at spørge nogen, der ikke har dine interesser, og tro de har det.

Det handler i høj grad også om, at du ikke forventer at nogen, der ikke selv har gået vejen, kan rådgive dig.

Det er den nemmeste ting i verden at finde rådgivere, der har teorien på plads, men ikke har omsat den til handling. Der kan du spørge dig selv om, om de dybest set kan stå inde for det, de siger. Ville du tage mod råd fra en børnepsykolog, der ikke selv har børn, en overvægtig kostvejleder eller en parterapeut, der aldrig har haft en kæreste? Det kan du jo overveje.

Selv foretrækker jeg en rådgiver, der kan se mig i det, jeg kalder et højere lys. Én, der er der, hvor jeg gerne vil være. Én, der har gået vejen selv.

 

Bageren eller slagteren?

Vi har alle sammen nogle yndlingsmennesker. Partner, familie, venner, kollegaer. Nogen, der er rigtig gode at snakke med. Men de er ikke nødvendigvis gode at spørge til råds om alt mellem himmel og jord. Det afhænger fuldstændig af, hvad de ved om emnet.

Jeg har selv tidligere haft en tilbøjelighed til at spørge mine nærmeste til råds om for eksempel karriere og drift af min virksomhed. Det er der også kommet noget godt ud af. Jeg fik luftet mine tanker og sat ord på. Men det rykkede ikke rigtigt noget.

Alligevel gjorde jeg det igen og igen, sikkert i håbet om, at der på et tidspunkt ville falde en appelsin i turbanen på mig. Det gjorde der bare ikke. Og det var jo ikke fordi, det ikke var skønne, kloge, empatiske mennesker. Jeg spurgte bare nogen, der ikke selv havde viden og erfaring på området, så hvordan skulle de kunne rådgive mig om det?

Situationen kunne også få mig til at føle, at jeg ikke blev mødt, eller at jeg blev misforstået. Men det handlede aldrig om dem. Det handlede om, at jeg havde forkerte forventninger.

 

Er du følelsesmæssigt involveret med din rådgiver?

Samtidig har dine yndlingsmennesker også en helt anden interesse, nemlig dig og jeres forhold sammen. De kender dig i forvejen, de kender din historie, og der er følelser imellem jer. Det kan ikke undgås at påvirke de svar du får, når du søger gode råd.  

Der handler det om at sortere. Nogle emner skal netop tages op blandt familie og venner, andre absolut ikke.

 

Fordele ved at vælge forkerte rådgivere

En lille krølle på det at søge råd hos andre, som jeg gerne vil slutte af med, handler om ubevidst at vælge én, der ikke kan hjælpe. Den fælde er jeg selv faldet i flere gange.

Jeg har prøvet at være et sted, hvor jeg af forskellige årsager ikke var klar til handling. Jeg spurgte alle de forkerte, jeg kunne opstøve.

Det kan være en rigtig bekvem måde at holde sig selv tilbage på og undgå at gøre noget. Så er det nemlig ikke din egen skyld, men rådgiverens, når der ikke sker forandring. For mit eget vedkommende fik det mig også låst fast i en offerrolle, som den der ”ikke kan hjælpes”.

Jeg tror ikke, jeg selv havde fået øje på mønsteret. Det foregik på det helt ubevidste plan for mig. Men jeg læste en artikel af én, der beskrev det samme, fordi hun selv havde prøvet det.

I dag er det mig, der af og til har en klient, der har det sådan, og det spotter jeg omgående. Det er et rigtig godt eksempel på, hvor fantastisk en hjælper, man kan være for andre, når man har gået vejen selv.

 

Før du søger råd

Når du har brug for nogle gode råd, kan du for eksempel prøve at spørge dig selv:

 • Hvad forventer jeg af rådgiveren?

 • Hvad ved rådgiveren om emnet?

 • Hvilken interesse har rådgiveren i emnet?

 • Hvad er rådgiverens egen erfaring?

 • Har rådgiveren opnået succes med sin erfaring?

 • Hvilken interesse har rådgiveren i mig?

 • Hvad er mit forhold til rådgiveren?


Kærlig hilsen

Malouna

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Rådgivning - tænk dig altid godt om. Følg disse råd