Jeg har ingen fordomme!

Tilfældigt overhørte jeg en ung kvinde sige til sin veninde ”Jeg har ingen fordomme!”. Det blev sagt med fasthed i stemmen og efterlod ligesom ikke plads til tvivl eller spørgsmål. Jeg hørte det i forbifarten – helt uden for sammenhæng af, hvad de to veninder talte om, men det ramte mig som en mavepuster. Jeg følte det bogstaveligt som om jeg fik en knytnæve lige i maven og reagerede med et spjæt i kroppen, overraskelse og  - ja  – fordømmelse.

”Jeg har ingen fordomme! Hvem kan dog sige sådan”, tænkte jeg straks – sådan lidt fordømmende -, ”ingen af os kan da sige sig helt fri for fordomme! Fordomme det har vi vel alle, også selvom vi helst ikke vil være ved dem, eller måske slet ikke kan se dem”. Samtidig kunne jeg godt mærke, at jeg følte mig ramt på den del af mig, som gerne vil ses som den fordomsfri og ikke-dømmende fantastisk rummelige person, som jo både arbejder med personlig udvikling, mediterer, er humanist og alt sådan noget. Sådan er jeg vist bare ikke helt. I hvert fald dømte jeg straks den unge kvinde for hendes faste udtalelse om ingen fordomme at have.

Hvad er det der sker, når vi har fordomme om nogen eller noget? Fordomme hviler på uvidenhed eller på utryghed og angst for det ukendte og det som er fremmed for os. En helt almindelig menneskelig mekanisme, som bunder i, at vi instinktivt beskytter os, når vi møder noget ukendt og potentielt farligt. At beskytte sig behøver dog ikke at udvikle sig til en fordom. Alligevel tror jeg faktisk, at vi alle i større eller mindre grad har fordomme, som enten bunder i vores egen uvidenhed eller utryghed, eller i en fælles kollektiv uvidenhed eller utryghed i det samfund, vi lever i.

Og når vi giver udtryk for eller handler ud fra vores fordomme, dømmer vi altid den eller det, vi har fordomme om. Ligesom jeg dømte den unge kvinde for hendes udtalelse. Og når vi dømmer andre, dømmer vi også os selv. Billedligt talt er der altid tre fingre som peger mod dig selv, når du peger fingre af de andre. Selvfordømmelse er gift for vores sind og for vores følelse af selvværd. En gift som altid kan snige sig ind og hvis vi ikke er opmærksomme på den, vil den forgifte os og vores relationer.  

Heldigvis findes der modgifte. Modgiften kan være at stille spørgsmålstegn ved sine egne overbevisninger om andre mennesker og være opmærksom på, hvornår vi taler eller handler ud fra en fordom. Vi kan også aktivt dyrke modgifte og træne vores fordomsfriheds- og rummelighedsmuskel. Det kan vi f.eks. gøre ved at bruge vores nysgerrighed og søge viden om det, som er ukendt for os. Og vi kan praktisere ikke-dømmen, - en holdning til livet og andre mennesker, som stiler mod at være til stede i nuet med det der er, uden at dømme hverken dig selv, de andre eller de ting, som sker. Denne praksis kan også trænes gennem meditation, ligesom vi kan meditere på følelsen af ikke-dømmen.

En meditation, hvor du træner ikke-dømmen eller accept kan forløbe på denne måde:

Når du har sat dig tilrette i din meditationsstilling kan du lukke øjnene og starte med at spørge dig selv:

”Hvad er min oplevelse lige nu? I tankerne? I følelserne? I kroppen – hvilke kropsfornemmelser er til stede lige nu?”

Anerkend og noter dig blot din oplevelse uden at vurdere eller bedømme den, også selvom det er en oplevelse, du ikke ønsker, som f.eks. uro eller ængstelse, og også selvom det er en særlig behagelig oplevelse, som f.eks. afslappethed, lykkefølelse eller andet. Iagttage blot det der er.

Sid sådan så længe du ønsker: 5 min., 10 min. eller måske 20-30 min.

Når du undervejs opdager, at dine tanker er kommet på afveje eller du opdager, at du bedømmer det, du oplever lige nu, så bring blot din opmærksomhed tilbage til at iagttage det, som er lige nu. Uden at dømme eller vurdere dig selv eller det du oplever.

Afslut meditationen med at vende din opmærksomhed mod åndedrættet og bliv med opmærksomhed på åndedrættet i mindst 5 fulde åndedrag. Spred derefter din opmærksomhed sammen med åndedrættet ud i hele kroppen. Oplev med opmærksomhed alt som er lige nu, uanset hvordan det opleves og sig til dig selv ”Det er der alligevel, sål lad mig mærke det, præcis som det er”. 

Meditationen er inspireret af mindfulness praksis.

De bedste hilsner

Majken 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Refleksioner over fordomme, at dømme og en meditation på ikke-dømmen