STOP DIT HAMSTERHJUL

Om kærlighedens velsignelse når vi træder ud af den anstrengende kamp for at opnå anerkendelse

Når vi desperat søger anerkendelse, og nogle gange ikke evner at gøre det vi gør blot fra hjertets lyst, men gør alt hvad vi gør for at opnå noget, så er det vel fordi vi som udgangspunkt ikke føler os gode nok. Og hvad skal vi dog gøre, når vi ikke føler os gode nok? Vi begynder at opsøge andres kærlighed ud fra forestillingen om, at hvis jeg får den eller den til at elske mig, så er jeg god nok, eller hvis jeg opnår det eller det, så vil jeg blive elsket, hvis jeg gør det eller det, så vil jeg opleve kærlighed. Og det er den ondeste cirkel at komme ind i, for kærlighed er netop det, der sker, når vi ikke gør noget. Hvis jeg skal præstere en hel masse for at blive elsket, så kan det muligvis være beundring jeg får. Men det er ikke det samme som kærlighed. ”Jeg elsker dig – også når du er en kæmpe fiasko.” Ikke ”Jeg elsker dig på grund af alle dine triumfer og sejre.” For det er simpel beundring. Og det onde ved cirklen er, at jo mere jeg gør, jo mindre oplever jeg kærlighed, og jeg får også i processen fortalt mig selv, at jeg skal gøre noget for at have lov at være her. Jeg skal gøre noget for at blive elsket. Og jo mere jeg gør, jo mindre føler jeg mig værdig til at blive elsket. Alt hvad jeg gør fortæller mig indirekte: ”Du er ikke god nok, for du skal gøre alt det her for at blive elsket.”

Så lad os tage en pause. Stoppe op. Mærke at hamsterhjulet lige standser for en kort bemærkning. Hov hvad om jeg virkelig mærker, at jeg er et menneske med ret til at være i verden - også når jeg bare er mig? Bare fordi jeg er et levende væsen. Stå stille i hamsterhjulet. Og trække vejret dybt. Uden at gøre. For først når vi holder op med at gøre noget for at opnå kærlighed kan den kærlighed, der kommer til os uden vi gør noget rent faktisk komme til os. Og det er skræmmende for en hamster der har løbet og løbet at sidde stille i sit hjul, der ikke drejer i vilde cirkler. Det kan være skræmmende, for når hamsterhjulet standser og vi holder op med at jage er der også plads til sorgen over, at jeg aldrig før har mærket at jeg slet ikke føler mig værd at elske. Og lige der i den omfavnelse af sorgen. Lige der kan kærligheden trænge ind. Den kærlighed, der først og fremmest kommer fra mig selv. Den kærlighed jeg har brug for hvis jeg virkelig skal kunne sige: ”Jeg er elsket.”

 

Og derfor må vi også indse, at uanset hvor meget vi gør og uanset hvor meget vi jagter den der kærlighed, så begynder rejsen inde fra. Når vi standser hamsterhjulet og står helt stille. For det, der gør, tiltrækker det, der har brug for noget, der gør, og det der er stille drages mod det, der er stille og ikke gør. Og da kærligheden er det, der ikke gør, sådan som i hvert fald jeg anskuer det, så må vi lade være med at gøre, for at få lov at opleve den velsignelse det er virkelig at opleve kærlighedens væsen. Og når vi en dag står i det stille hamsterhjul og sikkert er blevet rigtig gode til det vi nu gør, så kan vi måske sige: ”Alt dette gjorde jeg for at opnå kærlighed, nu kan jeg gøre præcis det samme, men ud af kærlighed.”

 

Og vi vil få så meget energi. For kærligheden er en evig kilde, der ikke spilder en eneste dråbe på at gøre. Et hamsterhjul bliver drevet af vores anstrengelser. Kærligheden flyder frit. Uden vi behøver at gøre noget. Som en fortælling, der skriver sig hen mod en slutning forfatteren slet ikke kender. Og fortælleren må træde ud af hamsterhjulet i fuld tillid til at det, der gøres uden anstrengelse, finder sin egen vej. Nogle gange en helt anden vej end den hun selv havde forestillet sig.

 

Og det er nok den aller største udfordring for den der ønsker sig kærligheden. At give slip på al kontrol og at give endegyldigt slip på ønsket om at vide, hvordan historien ender. At stå helt uden grund under fødderne i et vægtløst rum. Længe nok til at mærke at det er et godt sted at stå. Længe nok til at vide, at alt det andet vi søgte i virkeligheden var en illusion om, at vi kan kende altings slutning og at livet er gjort af en fast substans, vi kan have kontrol over. At omfavne det sted i os der ikke føler vi er gode nok uden andres kærlighed. Længe nok til at vide at det er det første skridt mod kærlighed.

 

Majbritte Ulrikkeholm

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
STOP DIT HAMSTERHJUL. Om kærlighedens velsignelse. Majbritte Ulrikkeholms blog på Levlykkeligt.dk