Slip kontrollen og dans dit liv

”Jeg har længe nok været død, nu vil jeg tage dagen ind”

Kontrol er en dæmon, der jager livet ud af alt liv, kærlighed ud af al kærlighed, musikalitet ud af al sang og dansen ud af dansen.

Danseren kan blive så dygtig, at han har kontrol over sin krop, sangeren kan blive så ferm, at hun kan have kontrol over sin stemme og elskeren så dreven at han eller hun kan styre sin elskov, som bliver til teknik uden hengivelse og kærlighed. Maden vi spiser kan blive vendt og drejet inden den bliver puttet i munden, for jeg vil have kontrol. Fuld kontrol. Og for enden af den vej bliver vi syge mennesker som slet ikke er i stand til det, der er et vilkår og en forudsætning for at leve: at vi evner at rumme overraskelsen, det vi ikke kan have kontrol over. 

For det er livets essens at være uforudsigelig og det er egentlig livets dybeste natur vi bekæmper, når vi vil have kontrol på det niveau, hvor dansen mister sin vitalitet og bliver en mekanisk teknisk fremstilling af noget vi tror er dans, når sangen bliver kvalt af vores kontrol og ikke længere har musikkens liv i sig og når maden bliver et monster vi skal bekæmpe og ikke længere er en gave fra Jorden.

Men dansen har sit eget liv, sangen sin egen vej og elskoven sin helt egen styrke. Som en flod, der ved hvor den vil hen. Ikke fordi den har bestemt det, men fordi dens vej er sådan. Fordi dens natur er at møde bumpene blidt og finde en vej, hvor der ligger forhindringer.

Så i dag vil jeg være en flod. For jeg ved at livet er større end døden. Og du spørger måske hvordan jeg ved det, og jeg vil svare dig: ”Jeg ved det fordi jeg har været død. Jeg har siddet og vendt hver en gave fra Jorden inden jeg puttede den i munden, jeg har kontrolleret min krop, så den lignede en mekanisk dukke, jeg har kvalt min sang i evindelige tekniske øvelser, der fik mig til at tro, at jeg kunne kontrollere den største gave fra Gud: Sangen. Og jeg har set ud af vinduet efter min elskede med frygt i hjertet for om han ville komme tilbage, og jeg har udviklet teknikker så jeg snedigt og uden han opdagede det kunne kontrollere hans gang på Jorden.”

Men intet af det hjalp. For i mit forsøg på at kontrollere sangen, kærligheden, dansen og livet, inviterede jeg døden ind. Stilstanden og kulden boede i centrum af min kontrol.

Og nu vil jeg danse. Virkelig danse. Jeg vil brede mine arme ud i et mægtigt favntag af livet. Jeg vil modtage Jordens gaver og sætte sangen fri. Jeg vil synge fra livet, ikke om livet, men inde fra centrum af livet vil jeg synge min sang, og jeg vil lade sangen synge mig. Hvis den vil noget andet end mig vil jeg lade den som en flod løbe af sted – i sin helt egen retning. Og jeg vil sætte min elskede fri. Lade ham tænke sine egne tanker, lade ham følge sin egen flod. Og min krop skal danse af den lyst, der kun fylder den, der er fri.

Og jeg åbner døren til livet. Fordi jeg ikke mere tror på, at jeg kan kontrollere min flod. Den er stor og stærk som den er. Den finder sin vej gennem vildnisset. Min dans kender sin egen rytme og min sang kender sin lyd. Og der hvor der før var endeløs KONTROL vil jeg male med TILLID i alle de farver der findes i verden og med dem jeg endnu ikke kender. 

Og se, der er min elskede, som ikke længere er min elskede, men bare Elskede. For der er ikke noget, der er mit, når dansen danser sig selv og sangen synger mig. For det er ikke min dans, det er ikke min sang, det er ikke min elskede, og det er ikke en gang mit liv. Det er LIV, der lever igennem mig. Når jeg giver det lov.

Og jeg har længe nok været død. Nu vil jeg tage dagen ind. Og leve. Jeg vil slå døren op og sige velkommen Elskede. Hvis han kommer. Og hvis han ikke gør. Så vil jeg bare danse og lade sangen synge mig. Og døden kommer. Det er sikkert og vist. Og derfor kan jeg lige så godt leve. NU.

Majbritte Ulrikkeholm
Foto: Udsigt fra mit værelse i Rom

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kontrol er en dæmon. Majbritte Ulrikkeholm på Levlykkeligt.dk