Sårbarheden er min styrke - det er kampen imod den der er ubærlig

"Hvordan beskytter du dig?" blev jeg engang spurgt af en kvinde, der læste mine bøger og kom til mine koncerter. Hun fortalte, at hun også havde en masse ting i sig, men hun vidste ikke, hvordan hun skulle beskytte sig, når det blev sårbart at stå i verden med alt det, der kom inde fra det allerdybeste.

"Jeg beskytter mig ikke," fortalte jeg kvinden. "For når jeg beskytter mig, kan jeg hverken skrive eller synge."

Hun så rædselsslagen ud, og jeg kunne heldigvis trøste hende en lille bitte smule, for det er sandt, at der ikke er en hud mellem mig og det jeg skriver. Og derfor er jeg nødt til at tage vare på mig selv. Det gør jeg blandt andet ved IKKE at beskytte mig mod sårbarheden. Jeg gør det ved at være tro mod det, der er i mig. Jeg gør det ved at VIDE at det dyrebareste kommer fra sårbarheden. Jeg gør det ved at græde, når jeg bliver afvist, hvis det føles væmmeligt. Jeg gør det ved at give mig lov til at være sårbar. For det er ikke sårbarheden der gør ondt. Det er kampen imod den der er ubærlig. Kampen mod smerten er altid værre end smerten selv.

Sårbarheden i sig selv er en smuk åbning, sangene kan gå igennem. Sårbarheden er det sted, jeg bliver berørt og det sted, hvor jeg kan berøre andre. Sårbarheden er en døråbning mellem mig og den anden. Mellem mig og verden. Sårbarheden er den hud, jeg mærker verden igennem. Og derfor behøver jeg ikke et lag mellem mig og mine sange.

At skabe er at lade noget komme til syne i verden. Noget verden endnu ikke har set. At føde noget som endnu ikke har levet. Som at fremkalde et foto i et mørkekammer. Man ved endnu ikke, hvordan billedet vil tage sig ud. Langsomt toner det frem. Uden min indblanding. Jeg må blot iagttage processen. Jeg kan ikke styre. Og det er sårbart. At slippe kontrollen. Med kærlighedsrelationen, med sangene, med fortællingerne. Hvor skal den her kærlighedsaffære gå hen? Hvad skal dette billede blive til. Hvis jeg ikke kan stå i mørkekammeret med bankende hjerte. Uden at vide. Hvis jeg vil have kontrol, så begynder jeg at kæmpe. Mod sårbarheden. Mod sangene. Mod min elskede. Mod billedet.

Men jeg var til stede med det øjeblik, der fandtes, da jeg trykkede på udløseren på kameraet. Det er alt, jeg kan gøre. Være til stede. Og trykke på udløseren ved at sige JA. Udfaldet har jeg ikke noget med at gøre. Men jo mere jeg er til stede, des større er sandsynligheden for, at jeg trykker uden at ryste på hånden.

Jeg er her min elskede. Jeg træder frem i al min sårbarhed. Mine damer og herrer, som man siger, når man går på scenen. Jeg er her. Og andet kan jeg ikke være. Og jeg kan ikke beskytte mig mod det, sangene kalder på i mennesker. Det sangene får frem af glæde, modløshed, tristhed, glæde, væmmelse eller begejstring. Jeg kan ikke styre, om damerne og herrerne vil tage imod, eller om de vil afvise.

Det eneste jeg kan vide er AT JEG ER HER.

Og så bliver min sårbarhed min styrke og min største kilde til skabelse. Jeg behøver ikke bygge en skal omkring mine sange, lægge et lag ind mellem mig og dem, der lytter. For jeg ved, jeg kan græde en hel nat, hvis jeg bliver rigtig såret. Jeg giver mig lov til det. For jeg ved, at hvis jeg gør mig hård for at undgå en nat med tårer, så mister jeg min kilde. Og jeg kan leve uden menneskers gunst og anerkendelse. Men jeg kan ikke leve uden mine sange.

Når jeg beskytter mig, forsvinder de. Sangene og fortællingerne. Kærligheden. Sådan som kvinden fortalte det. Hun havde beskyttet sig, og det, der var i hende, blev ikke synligt i verden.

Men det er aldrig for sent at åbne hjertet, træde frem, gå på scenen, sige ja til kærlighed og til at blive blød og græde, hvis det skal til. Og når vi siger ja til sårbarheden, så vil de fleste opdage, at tårerne er få i forhold til hvor mange glædesstunder, vi får i gave fra vores dybeste sårbarhed. Når vi siger JA.

Kærlig hilsen
Majbritte

Citatet i foto: Pæoner og hyldeblomster med:

At beskytte sig med hårdhed

er ikke at værne om sin sårbarhed

det er et værn mod sårbarhed

(Fra min bog: PILGRIM I HJERTET)

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sårbarheden er min styrke - kampen imod den er ubærlig. Læs mere