Kursus i fiasko - mon der kommer nogen? (vend skammen på vrangen)

Jeg kunne sådan få lyst til at holde et kursus i fiasko eller skrive en hel bog om kunsten at blive afvist. Jeg kunne tænke mig at fortælle om nederlag og skammen som følger, når det vi elsker, bliver nedgjort eller afvist af andre eller endda får en ufølsom tommel nedad eller en grim kommentar i en tråd eller en anmeldelse, der i ti linjer fortæller, at det, vi har brugt flere år og vores inderste hjertekammer på, ikke er mere værd end en pixibog. Og hvad skulle der nu også være galt med pixibøgerne, dem var jeg da så glad for som barn.

Men hvad nu hvis jeg holder et kursus i fiasko, mon der så kommer nogen? Vil vi ikke meget hellere kende vejen til succes eller de syv genveje til kærlighed eller hvor mange vi nu måtte påstå der er bare sådan for overskuelighedens skyld.

Jeg er heldigvis klog nok til ikke at kalde mit kursus for et kursus i fiasko, men jeg kan afsløre her, at det er det faktisk. Mit kursus i kærlighed og mit kursus i kreativitet er sådan set et kursus i at stå der, når afvisningerne tordner ind over os - og blive stående. Jeg kan afsløre her, at det jeg underviser i er at "se hvert eneste nej som en finger der peger mod det ja der findes et andet sted". Jeg kan afsløre, at det hele handler om at blive ved med at tro på det, jeg skaber og dybest set på mig selv, også når andre ikke gør det.

Hvis du stillede alle såkaldt succesfulde mennesker op på en række, så tror jeg ikke du kunne udpege en, der aldrig har oplevet modgang, afvisning, fiasko. For det er netop og i virkeligheden det succes er. At vi blev stående, da det hele gik os imod.

Men det er de færreste, der praler med deres fiaskoer. Selvom jeg synes vi skulle begynde på det. På de sociale medier er der jo en stor trend for at vise alle sejrene frem. Og det er jo også fint, hvis altså vi også tør vise det, vi ellers sådan går og skammer os over: nedgørelserne , modgangen og alt det andet "grimme". Hvis modgangen og fiaskoerne er noget, vi gemmer væk og skammer os over, så er det svært at vide, at de faktisk er med i posen, når hæderspriserne vises frem. 

Jeg har båret så megen skam i mit liv. Skammen over at blive afvist, nedgjort og alt det andet. Men HEY jeg står her alligevel. Og det kan jeg da egentlig være stolt af.

Det var min barndomsveninde, der lærte mig dette, da jeg var ganske ung. Jeg skammede mig over min dysfunktionelle familie, over sygdommen og misbruget. Hun så på mig og sagde: "Ved du hvad, jeg er så stolt over at vise min alkoholiske fra frem. For så kan folk da se, hvor godt jeg har klaret mig."

Det vendte hele min verden rundt. Vi kunne væres stolte af os selv. Vi kunne vende skammen på vrangen og vise hvor smukke og stærke vi var. Indeni. Tænk at vi havde klaret det så godt. På trods af det hele. Tænk at vi blev stående.

Jeg har ikke syv genveje til kærlighed eller fem smutveje til succes. Dybest set har jeg kun en eneste vej til succes, der har været farbar for mig. Og det er at indse, at fiasko er en uundgåelig del af succes. Og da fiaskoen fra naturen har lidt mindre nydelse indbygget i sig, har jeg beskæftiget mig mere med at være med den. Successen er jo fra naturen en lidt nemmere størrelse. Med mindre man frygter den, fordi man er bange for at miste den igen, at man ikke kan leve op til den, at den kan forsvinde. Og det behøver man slet ikke frygte, for det kan man bare vide, at den gør. For at komme tilbage. Succes og fiasko følges ad. Side om side. Som nat og dag. Og hvis vi frygter fiaskoen kan vi i naturens orden slet ikke opleve succes. Derfor kan man med fordel, og hvis man virkelig ønsker succes, starte med at give sig selv et kursus i fiasko.

Majbritte Ulrikkeholm

Dagens tekst er dedikeret til en af mine smukke kursister, som lige nu står i en storm, og som lyser i natten, fordi han er en stjerne.

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kursus i fiasko - Kom og vend skammen på vrangen. Læs mere