KREATIVITET - en åndelig vej

om at slippe kontrollen og følge livets flod

Igennem mit arbejde som kreativ vejleder møder jeg hele tiden mennesker, som har en stopklods i deres kreativitet, som hedder kontrol. Dybest set kan de forskellige modstande og begrænsninger samles under denne ene paraply. De viser sig i forskellige former men udmønter sig i det samme: jeg vil have kontrol over udfaldet, over det, der kommer tilbage til mig, når jeg sender det ud, der kommer fra mit hjerte.

Og det er første skridt til fri kreativitet at indse, at intet af dette nogensinde vil blive muligt, og så længe vi vil have kontrol, kan der ikke være kreativitet. Ikke inspireret kreativitet. For det er netop kreativitetens dybeste væsen. Den tager os ved hånden, den fører os. Og vi må lade os føre.

Vi kan ikke skrive en inspireret sang, hvis vi vil bestemme udfaldet. Vi kan skrive en bestillingsopgave måske, men vi kan ikke skrive en inspireret sang, der netop har det indbygget i sig, at det er en sang eller en fortælling, et billede eller en dans, der overrasker os selv og dem, der senere lytter med. Måske kan den endda række langt ud over os selv.

Hvis jeg VIL styre, bliver jeg opgaveløser, men det kreative menneske er ikke en opgaveløser, det kreative menneske er en kanal for inspiration. Det vil sige, det er ikke mig, der bestemmer, styrer eller kontrollerer. Jeg er åben for, at noget måske større end mig kan bruge mig som talerør. Det er inspiration.

Inspiration rummer netop in spirit i sig. Altså i ånden. Så jeg er et med ånden, når jeg virkelig er inspireret. Jeg lader noget andet og større tage over. Og det kan jeg kun, hvis jeg giver slip på udfaldet, på målet. Der er ikke noget mål. Der er kun hengivelse. Og jeg må have stor og dyb tillid til, at der er noget, der griber mig, når jeg lader mig falde. Jeg kan ikke tage min kontrol med ind i faldet. Jeg må lade mig falde ind i dyb tillid til, at det, der er større end mig, tager over.

Så længe jeg styrer og kontrollerer, bruger jeg mine egne ressourcer, og det er for så vidt godt nok, men den større kunst opstår, når jeg giver slip også her. For hvorfor skulle den store ånd træde til, når nu jeg kæmper til kanten af neglene. Nej, den store ånd træder til, når jeg lader mig falde. Ind i kunsten ind i livet.

For hvad skulle egentlig være forskellen på et kunstværk og det vel egentlige største kunstværk der findes LIVET? Ingen vil jeg mene.

Vi kan vælge at bruge alle kræfter på at tvinge vores liv i en bestemt retning, og vores liv bliver en opgave, vi løser. Eller vi kan lade vores liv blive et kunstværk. En improvisation, hvilket betyder et stykke musik, der opstår i øjeblikket uden nodeforlæg. Og vi kan vælge at lade den store ånd tage over.

Det er som at følge en flod på vej mod det store hav. Vi må følge floden uden at tvinge den i bestemte retninger. Men et sted dybt i os ved vi, at vi er på vej mod urhavet. Floden ved besked. Ånden viser vej.

Og det er i grunden så ufatteligt lidt jeg alene kan udrette med mit håndværk. Det skal selvfølgelig være i orden, når den store ånd kommer og banker på. Og det kan vi jo så bruge tiden på ved klaveret, med stemmen, i atelieret eller hvor vi nu end sidder og venter på, at den store ånd træder frem. For et er sikkert. Vi bestemmer ikke, hvornår "ånden er over os". Vi kan gøre vores arbejde. Vi kan øve os, vi kan forberede os. Og når ånden banker på, må vi lade den ind, og her fra har vi ikke mere at gøre.

Jeg er klædt på til at møde den store ånd, for jeg kan mit håndværk. Men andet kan jeg ikke. Jeg kan kun sige: "Her er, hvad jeg kan, brug mig."

Af samme grund er jeg helt holdt op med at spørge: "Hvad vil jeg med min kunst?" Eller "Hvad vil jeg med mit liv?"

I stedet spørger jeg dagligt: "Hvad vil kunsten og livet med mig?" Jeg følger den store flod. Og jeg ved dybt i mig - at vi er på vej tilbage til det store oprindelige hav, hvor alting kommer fra, og hvortil alt en dag vender tilbage.

Glædelig Pinse

Majbritte Ulrikkeholm

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kreativitet - inspirerede kreative menneske slipper kontrol