Jeg er sindssyg men jeg er snu nok til ikke at sige det til nogen

Engang så jeg en tiger i Zoo, og den tanke slog mig, om det mon i virkeligheden var mig, der var indespærret. I en civilisation, der er så sindssyg, at man fanger en tiger for at spærre den inde på livstid på ti kvadratmeter for at jeg skal kunne se den tæt på. Er det tigeren, der er spærret inde, tænkte jeg. Nej det er mig og min sindssyge civilisation, der er bygget op omkring de mærkeligste værdier.

Og i går så jeg to af Anders Lunds Madsens programmer, hvor han besøger det lukkede afsnit på psykiatrisk afdeling i Hvidovre. Overlægen viser ham blandt andet "rygeburet" og her fik jeg så tanken igen. Hvem er det lige, der er spærret inde her? Jeg kan godt forstå man må have hjælp, hvis man i en periode af sit liv går rundt med åbent hoved og kan tale med afdøde, som en af de indlagte gjorde. Men sjovt nok er der ikke en, der lærer ham, hvordan man gør, når ånderne kommer og banker på hovedskallen. Havde han været opvokset i en shamanistisk kultur, havde shamanen taget sig af ham med det samme. For her er altså en, der har direkte kontakt til ånderiget. han aner bare ikke hvad han skal gøre med det. Og vi ved det heller ikke i vores civilisation, der spærrer tigrene inde, og derfor må han jo være sindssyg. I øvrigt kan han spille stjernerne ned fra himlen viser det sig. På sin guitar. Han er sindssygt musikalsk. Sindssygt sansende. Og han sidder hver dag og kigger ind i en rød mur.

Jeg siger det ikke til nogen. For jeg er nemlig så sindssyg, at jeg har mærket, at vibrationerne fra en knaldrød væg ildner mig op. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at have en rød væg i mit hjem, fordi jeg ved den ildner mig op, og jeg er mindst lige så ilter som tigeren i Zoo. Så jeg har afdæmpede farver. Ellers bliver jeg helt bimmelims. Men det siger jeg ikke til nogen. For dem, der spærrer tigrene inde, de kan ikke mærke den slags. Og jeg er sindssygt sensitiv, og jeg ville blive sindssygt rasende, hvis jeg blev spærret inde i et rødt rum.

Vil du så bare lukke tigeren ud? kunne man spørge. Og så sindssyg er jeg så alligevel heller ikke. Men jeg ville da, hvis det stod til mig - lige så stille guide tigeren hen i omgivelser, der passer til en tiger. For en tiger er ikke på samme måde farlig for sine omgivelser, hvis den lever i en jungle uden røde vægge og med adgang til frisk luft. Jeg ville spørge den tiger, om de døde havde noget at sige til mig om den sindssyge civilisation, vi er spærret inde i. Den kollektive sindssyge, der ikke har et sted for dem, der mærker andre verdener og får beskeder fra de døde. Hvor går de hen dem der er så sindssygt intelligente som en af de indlagte i programmet, der skarpt som en kniv definerer forskellen på intelligens og snuhed. Ja for de snu er dem, der kan narre personalet til at tro, at de er normale. Men hun er ikke snu. Hun er bare intelligent. Og derfor er hun her.

Og jeg er heldigvis så snu, at jeg ikke fortæller nogen, at jeg går rundt og tror, at det er mig, der er fri og resten af den skingrende sindssyge civilisation, der er spærret inde sammen med tigrene.

Og jeg er også så snu, at jeg har skabt en verden, hvor jeg selv kan trives. Og det er selvfølgelig her min store medfølelse for de psykisk sårbare mennesker er. For mange har ikke den styrke i sig. Nogle er sindssygt musikalske, andre er sindssygt intelligente, atter andre er sindssygt intuitive. Men de har ikke lige det der gør, at de kan bygge en verden selv. Og det er det, jeg synes man skulle være bedre til at hjælpe med.

Men hvis man ikke selv aner, hvordan man taler med de døde, hvordan skulle man så kunne lære andre det? Hvis man ikke selv ved, at farver har vibration, hvordan skulle man så give den visdom videre? Hvis man ikke ved, at sindssyge i shamanistiske kulturer er et tegn på en spirituel åbning, der skal tages vare på, ja så ved man ikke hvad man skal gøre, når tigrene folder deres kræfter ud. Og det er synd både for de såkaldt sindssyge og for dem, der er spærret inde. I civilisationens uendelige uvidenhed om åndelighed, vibrationer og kreativitet, der, når den folder sig ud helt uden den nødvendige vejledning, kan ende med at flippe ud og opføre sig destruktivt.

Men det kan en tiger også, hvis den har været spærret inde længe nok. Og da jeg så rygeburet i går, tænkte jeg på den tiger, jeg så sidste gang, jeg nogensinde besøgte en Zoo.

Majbritte Ulrikkeholm

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sindssyg er jeg - men for snu til at sige det til nogen