Derfor er stilheden vigtig

Som optakt til min påske-retræte med sang og stilhed reflekterer jeg en del over STILHEDEN. For hvorfor er stilheden så vigtig? Flere og flere mennesker ønsker sig mere og mere af den. For vi har nok mærket, at den stilhed kan gøre noget for os, som intet andet kan. Men hvad er det? Og hvad er i grunden stilhed?

For mig som kunstner og skabende menneske er stilheden altafgørende. Alle mine projekter vokser ud af dyb stilhed. Det er når alt i mig er stille, at jeg kan høre sangene hviske til mig fra dybet. De fine sange - dem der ikke er kopi af noget jeg lige har hørt, men dem, der vitterligt vokser ud af dybet og stilheden. De fine sange, der har noget at fortælle mig, som jeg end ikke vidste i forvejen.

Digtene vokser ud af den fineste stilhed. For når stilheden taler, så gør den det i de fineste billeder, og poesien opstår.

Men hvad er da stilhed? For er stilhed fravær af lyd? Det er det ikke for mig. For jeg kan finde stilheden i skoven, hvor fuglene synger, og jeg kan finde stilheden ved havet, hvor vandet bruser og bølgerne er i evig bevægelse. Jeg kan finde stilheden i en storm og jeg kan finde stilheden i et menneskekor, der synger. Og jeg tror netop det er derfor mange i klostre benytter sang som en bro ind til stilheden.

Men hvis stilhed ikke er fravær af lyd, mon så ikke det er fravær af mental støj. Fravær af tankevirksomhed. Jeg kan være fuldstændig opslugt af sangen og føle at alt i mig er stille. For der er ingen mental støj, når jeg synger. Og jeg kan mærke stilheden bag ordene, når jeg digter. Ikke når jeg tænker digtet frem, men når jeg lytter ind i stilheden og lader stilhedens stemme tale i fine billeder.

Stilheden er vigtig fordi den stilner det urolige i mig og modner det, der lever under krusningerne i overfladen. Stilheden giver mig sangene og digtene, så jeg kan finde dem frem, den dag jeg har svært ved at finde tilbage til stilheden. For det der kommer fra stilheden, kan altid vise mig vej tilbage til det sted det kom fra. Og sange og digte, der kommer fra stilheden kan være vejvisere på rejsen mod stilheden, som forædler og fordyber OS, så vi kan blive rummelige for endnu dybere lag af stilhed, sang og poesi. En smuk spiral der er åben for, at vi begynder rejsen lige der, hvor vi nu er. 

Majbritte Ulrikkeholm
      __________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Tak og flot præcist formuleret - hilsen Ivan

__________________________

Charlotte Fruergaard, spirituel lærer, forfatter, yoga instruktør
founder Hjerteakademiet
Se mere på http://www.hjerteakademiet.com

Stilheden giver mig sangene og digtene. Majbritte Ulrikkeholm på Levlykkeligt.dk