Anerkend dine evner - så kan andre også få glæde af dem

          Der hvor jeg vandrede er jorden ikke trampet flad.

                 I mine spor vokser de fineste blomster.


ANERKEND DINE EVNER - SÅ KAN ANDRE OGSÅ FÅ GLÆDE AF DEM

Det kreative liv

Nogle kunne tro, at et kreativt liv er nødt til at være et kunstnerisk liv. Men det at skabe har for mig ikke nødvendigvis noget med noget kunstnerisk at gøre. Hvis det er ens evne at være kunstnerisk, så hænger det sådan sammen, men hvis ens evner er nogle andre, ja, så handler det om at leve disse evner ud. For at leve et kreativt liv handler først og fremmest om at finde frem til sine potentialer og skabe noget ud fra dem. Det kreative menneske er vel netop det menneske, der kender sine egne evner og lever sit liv i overensstemmelse med dem. Når man kender sine egne evner til fulde og lever sit liv i overensstemmelse med disse evner, når man folder sine iboende evner ud, og ikke alene folder dem ud men endda gør gavn for andre gennem disse evner, så vil man uundgåeligt få en oplevelse af at have fundet formålet med sit liv.

At gøre en forskel

Jeg brugte selv mange år af mit liv på at finde en dybere mening med livet, men jeg må sige, at efter mange års studier af alverdens religioner og hvad som helst andet, der kunne tilbyde en mening med livet, så er jeg kommet frem til noget meget enkelt. Nemlig at jeg virkelig kan mærke, at mit liv er meningsfyldt, når jeg bruger mine evner til gavn for helheden. Når jeg med et moderne udtryk kan mærke, at jeg gør en forskel. Men for at kunne gøre en forskel må jeg kende de evner, jeg er i besiddelse af, for det nytter jo ikke meget, at jeg melder mig som ulandsfrivillig i Afrika, hvis jeg ikke kan hverken bygge en brønd eller gå til hånde på et hospital. Jeg må finde det, som jeg er god til. Ikke bilde mig ind at dette eller hint ville være bedre, men simpelthen finde lige det, jeg er god til. Og jeg er god til at synge og lære andre at synge – og det kan stort set alle mennesker i Afrika, og det ville de ikke have brug for mig til. Så jeg har valgt at folde mine evner ud her hvor jeg er. Det er her, der er brug for mig og for lige præcis det, jeg kan.

Lad være med at sammenligne

Allerede her ville mange støde på grund, for hvad er det lige jeg kan? Og hvad er det lige jeg bilder mig ind at sige at jeg kan noget som helst? Og det er lige præcis denne fuldstændig misforståede nedgørelse af sig selv og mennesket i det hele taget, vi må se at få gjort op med i en fart. For alle kan noget. Og det er vigtigt for menneskeheden og for helheden, at vi alle tager det på os, som vi nu engang kan. Og det handler ikke om at hævde sig, det handler snarere om i ydmyghed at byde ind med det vi nu engang har fået i gave. For at nedgøre os selv og vores iboende evner er sådan set ikke til nogens gavn og det er i virkeligheden at afvise den gave vi hver især har fået med. Jeg har fået sangen, sans for at formulere mig og evnen til at undervise. Det kan jeg ikke rende rundt og diskutere om jeg nu har eller ikke har. Jeg har set en gang for alle, at det har jeg, og når jeg virker igennem disse evner, behøver jeg ikke diskutere eller tvivle. Det er først, når jeg begynder at sammenligne mig med andre, at det går helt galt. For hvor god er det nu lige jeg er i forhold til den eller den. Og det er i grunden ret lige meget, hvis blot jeg virker ud fra den gave, jeg er blevet givet. Jeg behøver ikke beskæftige mig med HVOR god jeg er. Jeg har blot konstateret, at dette er mine evner, og dem virker jeg så igennem. Her kan jeg gøre en forskel. Når jeg virkelig anerkender mine evner, vil jeg også respektere dem i så høj grad, at jeg vil bruge tid og kræfter på at udvikle dem yderligere. Og når jeg gør det, kan jeg blive til endnu større gavn for helheden, og jeg vil føle, at mit liv virkelig har mening. Jeg vil tage herfra en dag og kunne sige til mig selv: ”det var ikke lige meget, at jeg var her. Der hvor jeg vandrede er jorden ikke trampet ned. I mine spor vokser de fineste blomster.”

En evne kan være noget ganske enkelt

Vi behøver ikke alle sammen være fantastiske kunstnere, karismastiske politikere eller hvad der nu end måtte være prestige i at være. Og det at besidde en evne kan være noget ganske enkelt.

Jeg afholdt engang et kursus om netop dette tema, og en deltager, som jeg her vil kalde Peter, fortalte, at han virkelig havde svært ved at finde en vej i sit liv. Han var arbejdsløs og anede faktisk overhovedet ikke, hvad han skulle stille op med sit liv. Jeg bad ham skrive en liste over alt det han overhovedet kunne, om det så var: jeg kan gå på mine to ben. Og det endte med at blive en lang liste. Han kunne færdes i naturen, han kunne tale med mennesker, han kunne lege, han kunne lide at bruge sine hænder, og så kunne han lide at sejle.”Men det er jo altsammen fritidsbeskæftigelser”, sagde han. Og han kunne simpelthen ikke se, hvordan han skulle kunne gøre en forskel med de evner.

Jeg bad de andre elever se på hans liste og forestille sig, hvad en person med disse evner kunne arbejde med. Og de fik mange forskellige idéer. For det er ofte nemmere for andre at få øje på mulighederne end det er for den, der står midt i mindreværdet. Og Peter kunne da både være skovfoged og kaptajn på et skib og militærmand, og det skortede ikke på gode idéer. Men Peter bemærkede, at det altsammen krævede, at han havde en uddannelse, og det følte han simpelthen han var for gammel til at gå igang med. Og jeg bad ham reflektere og bruge alle hjørner af sin fantasi. Hvad kunne han gøre med disse evner, der ikke krævede at han lavede hele sit liv om? Og pludselig var der en, der brød igennem tavsheden: ”Han kan være pædagogmedhjælper i en udflytterbørnehave.” Og Peter sad et øjeblik og tænkte. ”Det var en af de ting, jeg glemte,” sagde han.”Jeg elsker børn og unge mennesker.”

Et halvt år efter mødte jeg Peter på Knippelsbro i København. Han gik med raske skridt som en der er på vej et sted hen, og da han så mig lyste han op i et kæmpe smil. Allerede inden han nåede helt hen til mig udbrød han: ”Jeg har sgu fået mig et arbejde.”

Og ja, han var blevet pædagodmedhjælper for unge utilpassede drenge, der virkelig havde brug for en, der kunne noget med sine hænder, der elskede at færdes i naturen, der kunne lege OG sagde han .... en der kunne sejle et skib. Han havde ikke taget en uddannelse. Han havde sådan set bare fået øje på det, han allerede kunne.

Og fordi han selv kunne få øje på det, kunne andre nu også få glæde af det.

Kærlige hilsener fra
Majbritte Ulrikkeholm

 

 

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Maibritte Fin dejlig historie med `Peter èt helt Æventyr Vi ser ofte tror jeg, kun det negative med vore øjne..om os selv Vi er blevet blinde af den grund...godt at få den gamle vane brudt . Det løser op for Peter ..og mange i hans verden, den energi breder sig , som en sten der bliver smidt i vandet .SMUKT. KH Sara
Kære Sara tak fordi du får øje på eventyret. En sådan oplevelse er for mig nemlig det jeg kalder for et stort og mirakuløst hverdagseventyr. Og det er et mirakel hver gang et menneske opdager sine iboende evner. Kærlig hilsen Majbritte __________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Lidt sent svar Mjabritte, men så fint skrevet af dig om "det at kunne noget...", at glædes sig over sin kunnen, den værende sig omfattende eller smal, uden at vi behøver at tænke på om nogen, derude, har brug for den. Det er jo ofte denne forestilling der hindrer os i at folde os og potentialet ud, at der først skal være nogen der kalder på det før det må manifestere sig :-) venlighilsen PAlle

Kære Palle tak for din respons og jo, jeg møder hele tiden mennesker, der kan så meget mere end de lige gik og troede Kærligst Majbrite __________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Anerkend dine evner - så kan andre også få glæde af dem