Lykke - om at være lykkelig

Mennesket lever som bekendt ikke af brød alene, og efter en lang periode med et gennemgribende materialistisk fokus, er det som om det igen er blevet moderne at koncentrere sig om åndelige værdier, og i den forbindelse har der været megen snak om emnet lykke.  

Før da har vi i mange år lagt øre til fremtrædende personligheder, der åbent proklamerede, at de ville være rige, succesfulde eller have status. Det var det, vi ville høre, og det var det, der var ’in’. I samme periode har det været nærmest upassende at erklære, at man var dedikeret til at blive lykkelig. At gøre det, var næsten det samme som at indrømme, at man var ude af trit med virkeligheden og et levn fra fortidens ’glade 60’ere’. 

Men nu sker det! Spiritualitet er i højsædet, og det er en aldeles vidunderlig ændring. Selvom verden stadig er delt, så kan vi åbent tale om lykke, glæde og åndelig meningsfuldhed igen.  

Overgangen er imidlertid ikke uden knaster, og vores tilgang til lykken er blevet så underligt ubehjælpsom, måske fordi det er så længe side, at det var moderne at fokusere på lykke. Vi ved ikke helt, hvad vi har med at gøre, og vores eneste pejlepunkt i denne ubehjælpsomhed synes at være, at vi ved, at lykken findes, for de fleste af os har oplevet den ind imellem i kortere eller længere glimt. Men vi ved bare ikke helt, hvordan vi bevidst kan frembringe lykke, endsige forblive lykkelige. 

Men enhver, der virkelig ønsker det, kan blive lykkelig når som helst og bevare den tilstand.  

Ofte hører vi, at vi bliver lykkelige, hvis vi gør dit eller dat. Det er som om lykke er noget, vi opnår, når vi har fuldført denne eller hin proces, som om den er resultat af og belønning for en veludført opgave. Vores billede af lykke-vejen bliver som forestillingen om et maratonløb, der først forventes at give lykkefornemmelse og tilfredsstillelse, når vi krydser linien til målet. 

Men det passer ikke.  Lykken er ikke på den anden side af opgaven. Den er lige nu og her, og opgaven er en del af det lykkebringende. Hvis den ikke var det, ville man med stor sandsynlighed opgive, når vejen blev for krævende. 

For som enhver maratonløber ved, så ville han aldrig gennemføre løbet, hvis han ikke fandt glæde ved løbet i sig selv. Hvis han ikke elskede fornemmelsen af sin krops præstation og ikke nød med sin psykes evne at presse kroppen ud over sin øjeblikkelige grænse.  

Måske er misforståelsen om, at lykken er noget, der opstår, når opgaven er løst, også det, der får mange til at synes, at det er svært at finde lykken.

Men lykken er hvermandseje: Enhver kan blive lykkelig, og enhver har alt det i sig, som skal til for at leve lykkeligt til sine dages ende. Det gælder alle – også dig! 

Så uanset hvor ulykkelig, du har været før eller er nu, uanset hvor elendige odds, du føler, at du har i din nuværende tilværelse, så vil du - når som helst du ønsker det - kunne blive det lykkelige menneske, du fortjener at være. Og alle mennesker fortjener at blive lykkelige. Det er det, livet handler om: Det gode liv.

I det øjeblik, du blev født, fik du evnen til lykke og retten til at gå efter den.

Men med rettigheder følger også pligter. Du er forpligtet til at få mest mulig lykke ind i dit liv. Den lykke, du kan opnå, er unik. Det er kun dig, der kan opnå den. Hvis du ikke gør det, er den tabt for evigt. Ingen anden kan skabe din personligheds lykke. Husk det! 

Samtidig er det også sådan, at hvis du undlader at udnytte din lykkemulighed, så mangler den i verdens lykkehelhed. Du kan indvende, at din lykke i verdens helhed er som et sandkorn i Sahara, og hvilken betydning kan det have? Men det har betydning. Sahara består af enkelte sandkorn – masser af dem, og verdens lykke består af små lykker – masser af dem.  Jo flere lykkelige mennesker, der er i verden, des lykkeligere verden får vi, og da vi hver især kun kan bidrage med vores egen lykkelighed, så betyder det, at du ikke blot er forpligtet overfor dig selv, men overfor hele verden til at blive lykkelig.  

Din fremtid er i dine hænder. På alle måder. I dine hænder som en gave, som et redskab og som et ansvar.  

Søg lykken - så finder lykken dig!   

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykke - om at være lykkelig. Psykolog Birgitte Hultberg skriver om retten til at være lykkelig på Levlykkeligt.dk