Blog

Jeg kan virkelig godt lide mænd. Især min egen.

Jeg synes, kvinder og det kvindelige får alt for lidt respekt. Derfor er jeg ligesom Ritt B. for (som jeg af og til er enig med, har jeg opdaget), at man laver kvoter. Også i bestyrelser. Nogle mænd mener, det er at bruge kommunistiske metoder. Hmmmm.  Det lyder som om, det er en straf for kvinder at komme med i betyrelser. Det tror jeg næppe. De vil faktisk gerne. Men alligevel er bestyrelser (undtagen børnehavebestyrelser) fulde af mænd. Jeg tror ikke, man fortryder kvoter, ligesom man sjældent fortryder en bro – hvem vil tilbage til at sejle over storebælt? Jeg synes da i hvert fald ikke, at vi hører nogle mænd beklage sig over den fornuftige beslutning om, at det er lidt lettere for mænd at komme ind på seminarier end kvinder. Et politisk tiltag for at få flere mænd ind i børnehaverne. Jeg tror heller ikke, der er nogle kvindelige dyrlæger, der klager over, at de har fået en smule medvind i forhold til at komme ind på dyrlægestudiet.

I Sverige bliver mænd motiveret til at holde forældreorlov, fordi der er en økonomisk gevinst ved det. Og det unge par vi mødte på en rejse til Vietnam, som tilbragte deres forældreorlov der, klagede heller ikke over sådan en forfordeling, hvis man kan kalde det det. Som de sagde: “vi kunne købe billige billetter og hvorfor ikke tilbringe 2 måneder her tæt ved stranden i stedet for at kæmpe med flyverdragter, madlavning, vores lille lejlighed og det kolde mørke vejr hjemme i Sverige”. Med deres almindelige jobs taget i betragtning tror jeg, det er noget alle mennesker kunne få råd til, hvis de ville.

Måske man kunne diskutere dette sagligt uden at kalde mændenes argumenter for alfahan-brøl, og kvindernes for klynk?

Jeg synes, at Asger Aamund ofte har noget fornuftigt at sige. Men i en overkskrift på en kronik (som jeg ikke selv har læst) kaldte han kvindernes kampdag for “Store klynkedag”. Og alt hvad der dermed kommer som et bud i debatten, kan man vel derfor kalde for klynk,-  spørger jeg? Så alle I kvinder i Afrika og arabiske lande – hold op med at klynke. Men måske mente han det bare som en provokation – ellers må vores veje skilles Asger (er han mon ked af det?).

Det kvindelige er lige så meget i mænd, mener Neel Fasting, som har skrevet en god bog (“Et sprog for det kvindelige”). Det har ikke nødvendigvis noget med kvinder at gøre. Men i alle mennesker er der mandlige og kvindelige polariteter.  Jeg forbinder den kvindelige polaritet med en vis form for rummelighed, fleksibilitet, og ja måske det vi i vores samfund kalder blødere værdier (defineret udfra en maskulin diskurs?). Og det har vi brug for. Ligesom vi har brug for den maskuline polaritet: målrettethed, konkurrence, det nøgterne, det arbejdssomme. Det som er de gængse værdier i vores samfund, og som indimellem gør at både mænd og kvinder bliver dybt dybt udmattede, fordi vi indimmelm bliver nødt til at skamride disse kvaliteter. Vi har brug for det kvindelige – til at afbalancere. Om det så er i mænd eller kvinder – er sådan set underordnet. Men stakkels de mænd som også rummer disse kvaliteter, og som måske ikke kan komme af med dem, eller få respekt for dem. Kræver det ikke  stadigvæk en vis portion hår på brystet at gå ind i skurvognen og sige: “jeg holder barselsorlov i 4 måneder”- eller er det bare mig, der aldrig støder på dem?

Og stakkels alle de kvinder der er målrettede, konkurrenceorienterede – for de kan også i den grad blive kritiseret. Ikke bare af mænd men så sandelige også af kvinder. Og ak og ve hvis de selvsamme kvinder vælger ikke at få børn. Så kan de hurtig få mærkaten “mandekvinde” og jeg tror ikke, det er ment som et kompliment i dette tilfælde.

Der er nok lang tid til vi bare står og siger ” vi er mennesker”.

Hvor kunne det være frigivende, at vi bare gør det, vi har lyst til at gøre her i livet, og bruge vores kvaliteter og energier, der hvor de bedst udfolder sig. Selvom man er mand eller kvinde. Og jeg er for et lille skub i den retning mht. kvoter i bestyrelser. Måske vi så ville se lidt færre bankkrak;-). Og hvor ville det være godt for debatten, at de mænd der mener det samme som mig her ville tale op, eller er de bange for at blive udskældt for at klynke? I så fald kan jeg godt forstå dem.

 

Hav en dejlig dag.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kan mænd være kvinder og kvinder mænd?