Psykisk førstehjælp - tør du gøre en forskel?

Hvad gør jeg, når kollegaen græder foran sin computer, når veninden lukker sig inde og bliver mere og mere trist og grå, når min partner skjuler sit alkoholforbrug, når en kvinde i S-toget pludselig hyperventilerer og vil ud, når naboen taler højt og længe med sin postkasse?

Ingen af os ville være i tvivl, hvis det handlede om en person, der var faldet om eller på anden måde var kommet fysisk til skade – så ville vi ringe 1-1-2 eller yde fysisk førstehjælp.

Men når det handler om at yde førstehjælp til en person, der enten er i krise eller psykisk syg – så er det straks meget sværere. Faktisk så svært, at mange slet ikke gør noget.

For svært at tale om

Hver tredje dansker har bevidst undgået et menneske med psykiske problemer, fordi de var bange for at gøre noget forkert. Vores berøringsangst og manglende viden om psykisk sygdom forsinker den nødvendige hjælp, og gør tilværelsen unødvendigt svær for mange i krise eller med psykisk sygdom. Det viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden, som 3000 danskere har deltaget i.

At tale om psykiske problemer og om kriser er meget svært. Ifølge undersøgelsen har kun 1 ud af 10 på et tidspunkt uopfordret anbefalet en pårørende/ven/kollega at søge hjælp til at håndtere psykiske problemer.

”Det er et privat anliggende, ” mener mange, der i stedet tavst ignorerer den kriseramte eller psykisk syge. Tankevækkende – for næsten hver tredje svarer samtidig, at de selv på et tidspunkt har haft det psykisk svært og savnet, at deres omgivelser af sig selv spurgte ind til dem. Faktisk er psykiske sygdomme i dag blandt de mest udbredte og belastende sygdomme – både for den enkelte og for samfundet.

Kursus i psykisk førstehjælp

Derfor har Psykiatrifonden i samarbejde med TrygFonden skabt et kursus i psykisk førstehjælp, som de håber vil blive lige så udbredt som fysisk førstehjælp. For at få det ud til os alle, har de uddannet en række instruktører (bl.a. mig, Lizl Rand), som er blevet certificerede og har licens til at undervise og afholde kurser i psykisk førstehjælp.

Et kursus i psykisk førstehjælp øger vores viden om psykiske sygdomme og kriser og giver os mod til at handle, når vi står over for et menneske med psykisk sygdom. Det er så vigtigt, at vi slipper af med berøringsangsten, da den i sig selv ofte leder til uhensigtsmæssige reaktioner som afstand, nedsættende bemærkninger, mobning m.m.  Det er med andre ord helt centralt, at vi alle reagerer, hvis vi møder en medborger, pårørende, kollega, medarbejder, kunde eller klient, der har brug for psykisk førstehjælp.

Gråd, skyld og skam

Jeg har i mine 12 år som leder flere gange oplevet at måtte yde psykisk førstehjælp. En af de mest dramatiske oplevelser var, da en medarbejder fik et telefonopkald om, at hendes kæreste var fundet død. Hun tog telefonen midt i et kontorlokale med mange kollegaer. I et skrig faldt hun om på gulvet – inden hun sammen med en kollega løb afsted. Imens sad resten af personalet lammet – senere brød de på skift sammen. Mange fik kontakt med deres egen angst – samtidig med, at flere følte skyld og skam over ikke at have reageret og hjulpet kvinden, der fik opkaldet.

Jeg har også måtte håndtere personale, kollegaer og pårørende med angst, depression, stress og misbrug udi både hash og alkohol. Ligesom jeg i min nærmeste omgangskreds har været der for folk, der pludselig mister eller som selv er pårørende til psykisk syge. Og så har jeg selv prøvet at få panikangstanfald og tro, at jeg skulle dø.

Akut medmenneskelighed

Min karriere i mediebranchen og min opgangskreds er ikke speciel udfordret/belastet i forhold til gennemsnittet. Mine eksempler viser med al tydelighed, at risikoen for at opleve en situation, der kræver psykisk førstehjælp – er langt større end ved fysisk førstehjælp.

Det har været en stor hjælp for mig at have fået en masse viden og råd til hvad jeg kan gøre – og hvordan. Men det som har hjulpet mig mest i forhold til at reagerer, har været at tænke på, at jeg blot udviser AKUT MEDMENNESKLIGHED. Det er nemlig hvad psykisk førstehjælp handler om. At udvise medmenneskelighed akut. At gøre noget.

Det handler om at være der og tage kontakt og vurdere risiko for skade. Herefter skal du med respekt lytte, yde omsorg og informere om hjælp, samt dele din viden om professionel hjælp og andre muligheder for støtte. Hvordan du yder psykisk førstehjælp afhænger altid af selve situationen. Alle kan være psykisk førstehjælpere. Det handler ikke om at være terapeut eller ekspert udi psykiatrien. For du skal ikke behandle eller yde terapi – du skal hjælpe og støtte. Det handler om at turde gøre en forskel.   

Lizl Rand arrangerer kurser i psykisk førstehjælp

Læs mere her: Kursus i Psykisk Førstehjælp  
Kontakt mig på lizl.rand@gmail.com eller mobil 22 61 92 80.

 

 

 

__________________________

Lizl Rand, uddannet journalist og psykoterapeut. Foredragsholder, forfatter, og certificeret underviser i psykisk førstehjælp og rådgiver i Psykiatrifonden.
Læs mere på http://www.lizl.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kursus i psykisk førstehjælp - gør en forskel. Læs mere