Når jeg bliver rig...

... når jeg får et nyt job, når jeg taber fem kilo, når jeg kommer i form, når jeg møder en kæreste, når jeg får disse sko, når jeg udgiver en bog, når jeg får tid til… så vil jeg blive lykkelig. 

Denne udsættelsesstrategi levede jeg engang efter – og jeg var alt andet end lykkelig.

Hele tiden var jeg i kontakt med alt det, som jeg ikke syntes fungerede, og som skulle rettes eller ændres, før jeg kunne blive lykkelig. Jeg var ikke i nuet.

Ofte har vi en tendens til at fokusere på de områder i vores tilværelse, som vi ikke er tilfredse med, eller hvor vi synes, der mangler noget. Der er selvfølgelig ikke noget forkert i at gøre en indsats for at forbedre ens livsomstændigheder, for at arbejde for at opnå bestemte mål. Men man kan ikke blive lykkelig – man kan kun være lykkelig.
 
Ifølge Eckhart Tolle, den betydeligste spirituelle lærer i vesten, så tilbringer de fleste mennesker deres liv spærret inde i deres egne tankers begrænsninger. Vi bekymrer os om fremtiden og grubler over fortiden, og derfor går vi glip af den rigdom og livsfylde, der kun findes i nuet.
 
Sindet eller evnen til at tænke kan være et fremragende instrument, når vi fx skal planlægge en rejse eller et stort projekt. Men problemet er, når instrumentet fuldstændig overtager os, og vi begynder at miste os selv i tanker og spekulationer, måske endda til en sådan grad at vi har svært
ved at sove om natten.
 
Jeg har for nylig udgivet bogen Kom stærk ud af din angst, om hvordan jeg led af stress og angst i en periode på ti år. Jeg var hele tiden oppe i mit hoved og ude i fremtiden, hvor mine tanker og bekymringer blev gjort større, og hvor angsten fik næring, fordi jegikke evnede at forholde mig til at – lige her og nu – så er der ikke noget at være bange for.
 
Jeg stressede mig selv ved at tænke i stedet for at være. Jeg var hele tiden foran mig selv – og dermed aldrig i balance. En af teknikkerne, jeg brugte for at komme tilbage til nuet, var blandt andet at have en elastik om håndleddet. Når jeg oplevede angst, og tankerne susede af sted, hev jeg i elastikken, gav slip og påførte mig selv et smæk på håndleddet. Det fik mig tilbage til nuet.
 
Efter jeg har lært at være i nuet (uden elastik) og forholde mig til, at jeg faktisk har det godt lige her og nu, og at jeg trækker vejret, og at livet simpelthen er nu, og at der ikke findes andet – så har jeg lært at slappe af og være mig. Jeg er til stede i mig selv og i mit liv og føler mig fri. Den ultimative frihed er simpelthen at frigøre sig for alle tanker om fortid og fremtid. Det er forløsende og befriende blot at være til stede i nuet. Men det kræver træning og lidt teknik. 

Kærlig hilsen
Lizl Rand

__________________________

Lizl Rand, uddannet journalist og psykoterapeut. Foredragsholder, forfatter, og certificeret underviser i psykisk førstehjælp og rådgiver i Psykiatrifonden.
Læs mere på http://www.lizl.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Rig og lykkelig? Lizl Rand om at leve i stress og angst eller i Nuet på Levlykkeligt.dk