Livskunstner og tandlæge. Stine Lomholt Hansen.

Mindfulness er en livsform ikke et quickfix

"Lær Mindfulness i fredstid."

Det er ofte, når vi er maximalt presset; ude i tovene, nede at ligge, på hælene, på sk......, at vi begynder at lede efter noget, der kan gøre livet bedre for os. Noget der kan få smerten og angsten til at gå væk. En god fe der kan hive en hidtil ukendt kanin op af hatten, som kan lindre vores lidelser. Eller kaste et glemslens slør over de sår og ar, livet har tilført os. Eller bare en engel, der vil omslutte os med kærlighed og empati, og som vil tage os i sine arme og trøste os som en mor...og love os, at alt bliver godt nu. Og at det hele bare var en ond drøm.

Mindfulness er nu anerkendt i vide kredse. Og der er evidens for, at det VIRKER!

Man bruger det rundt i verden. Og det tilbydes mange steder rundt i Danmark.

Og det er fantastisk!

Men Mindfulness er ikke et quickfix. 

Mindfulness er ikke en vidundermedicin, der får smerte og sorg til at forsvinde som dug for solen.

Mindfulness er ikke noget, der fratager dig alle de tunge tanker og erstatter dem med nye lyse og lette.

Og alligevel kan Mindfulness det hele. Hvis du vil gøre en indsats. Hvis du vil arbejde seriøst. Hvis du vil finde din indre sejhed frem og blive ved...og ved. Selvom det til tider er hårdt.

For Mindfulness er en måde, en livsform.

Mindfulness er en manual for dedikerede gør-det-selv-mænd- og kvinder. Til at håndtere livet.

Ligesom instruktionsbogen i handskerummet. 

Hvis du gider at studere den- og bilen indgående. Og sammenholde, gå på opdagelse, prøve af. Så kan du blive mega-god til at holde din bil kørende.

Men ofte starter det med, at man lærer, hvordan man åbner benzindækslet. Motorhjelmen.

Og så kigger man måske forskrækket ned i motoren. Og klapper motorhjelmen i; for det der orker man ikke!

Eller man tager handsken op og allierer sig med instruktionsbogen. Og med beslutsomhed og vedholdenhed kan det ende med, at man bliver fuldstændig rustet til de fleste hændelser, man som bilejer kan blive udsat for. Man går ikke i panik over sære lyde fra bilen. Man har en basisviden. Og man har en formodning om, hvordan man håndterer det. Og faktum er jo så også, at med en basisviden er risikoen for de pludseligt opståede hændelser reduceret, fordi man også ved, hvordan man forebygger og vedligeholder.

Sådan er det også med Mindfulness.

Man kan godt bruge det til brandslukning, når man i længere tid har befundet sig oppe i det røde felt, og nerverne hænger uden på tøjet, og søvnen er en saga blot. Men så er det også hårdt arbejde.

Og det kan være smertefuldt at måtte erkende, at Mindfulness går ud på at turde mærke smerten, være med det der er, gøre sig til ven med det vanskelige og lære at leve MED livets katastrofer, når det eneste man ønsker er, at DET SKAL GÅ VÆK! LIGE NU!

Det kan også være dybt provokerende at blive præsenteret for Mindfulnessens 1. grundantagelse IKKE DØMMEN, når man har så meget had mod den, der i en menneskealder har mishandlet én psykisk og fysisk og frataget én al tro på sig selv og andre.

Det kan ligefrem være årsag til, at man kommer til at betragte sin mindfulness-instruktør som en modstander, en frelst satan, der ikke aner, hvad hun taler om. 

Og man kan i affekt vælge at afbryde forløbet, inden det overhovedet er kommet igang.

For DET DER, DET KAN DU IKKE MENE!!!

Og det er derfor, jeg mener, at Mindfulness bør læres i fredstid.

For i Mindfulness bliver du provokeret. Du bliver tvunget til at se indad. Alle dine værdier, alle dine "sandheder" og alt hvad du har troet på hele livet bliver sat i spil.

Og du lærer endda at IKKE BLIVE GAL I HOVEDET OG SLÅ I BORDET men at respondere på en konstruktiv måde som både du selv og verden omkring dig kan holde til at være i.

Og det kan altså være en stor fordel at være i nogenlunde balance, når man skal udfordres så betragteligt.

Og det er derfor, det er en god idé at gå igang med Mindfulness, mens man har et vist overskud- og sin humor i behold. For den får man brug for!

Når det så er sagt, kan jeg kun anbefale, at man tager Mindfulness ind i sit liv. For med en stabil og ærlig indsats er det næsten mirakuløst, hvad det kan ændre i et almindeligt udfordret menneskes liv.

 

 

 

 

__________________________

Stine Lomholt Hansen

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness er en livsform ikke et quickfix. Læs mere