Vil du have ret eller vil du være glad?

Da jeg sent i eftermiddag svingede ind på den store p-plads på torvet, havde jeg en hurtig Mercedes lige i hælene. Føreren havde travlt. Så travlt, at han – da jeg trillede forbi en ledig p-bås og blinkede til højre for at bakke ind – kastede sin bil ind lige dér, hvor jeg havde tænkt mig at parkere.

Heldigvis var båsen ved siden af også ledig, så jeg stod ikke ligefrem uden en p-plads, men det ændrer ikke ved, at Mercedes-fyrens handling i mine øjne var rådden.

Og min første indskydelse var at springe ud af bilen og give den fortravlede fyr min uforbeholdne mening om hans rådne måde at køre bil på.

- - -

Peter (som i øvrigt hedder noget andet og ikke har noget som helst med ovenstående Mercedes-historie at gøre) har besluttet, at Turkish Airlines ikke skal have lov til at være rådne. De aflyste en afgang, han skulle have været med, og det kostede ham en overnatning til 600 kroner, fordi han i stedet måtte tage af sted dagen før. Derudover har Peter fundet ud af, at han har ret til en kompensation i form af 3.500 kroner pga. den aflyste afgang.

Og dem vil han have, koste hvad det vil. Også selv om aflysningen reelt kun har kostet ham de 600 kroner til en overnatning. For Peter har retten på sin side, og sagen er blevet principiel for ham.

Det er der for så vidt ikke noget galt med. Men vi (og Peter) skal vide, at når vi begynder at bekæmpe de(t) onde på baggrund af principper og behovet for at få ret, så åbner vi samtidig døren for alt hvad der måtte følge med (herunder negative følelser, vrede, følelsen af magtesløshed og uretfærdighed osv.). Alt sammen følelser der i verdenshistorien utallige gange har givet anledning til krig, ufred og elendighed.

- - -

Kristendommen taler om at vende den anden kind til, fordi det onde skal overvindes med det gode, og fordi kærligheden vejer tungere end behovet for retfærdighed og magt. Loven om tiltrækning taler om, at lige tiltrækker lige, og at det vi fokuserer på, er det, vi får mere af.

Sidstnævnte dogme giver måske mere mening end førstnævnte, som – her i begyndelsen af det 21. århundrede – kan virke håbløst naivt. Men begge er formentlig udfordrende i forhold til at slippe vores naturlige trang til at lade retfærdigheden ske fyldest (især når vi vitterlig har retten på vores side).

Ikke desto mindre bliver vi nødt til at erkende, at lykken i særdeles høj grad handler om at beslutte sig for den. Og når vi vælger lykken til, fravælger vi samtidig at lade os styre af principper og behovet for at skulle have ret (eller at få det sidste ord).

Lykken handler – naivt eller ej – om at rumme, acceptere, elske, slippe, tilgive og hjælpe. Vil du lykken, må du hver dag beslutte dig for den – og dermed være villig til at udfordre dit behov for retfærdighed og fairness.

Af samme årsag besindede jeg mig og lod jeg Mercedes-fyren være rådden uden at tilkendegive min mening over for ham. Han må selv leve (i lykkelig uvidenhed?) med sin råddenskab; til gengæld lever jeg fint med at slippe ham til fordel for en glad aften.

Mvh
Liselotte Vejborg

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykken er et tilvalg. Vil du have ret eller vil du være glad? Læs Liselotte Vejborg på Levlykkeligt.dk