Vejen til helvede er brolagt med gode undskyldninger

Har du også en god undskyldning for ikke at være lykkelig? Var du det oversete ”mellembarn”? Stillede dine forældre for store krav til dig som den førstefødte? Har du mødt alle de forkerte mænd (eller kvinder)? Kunne du ikke få børn? Fik du børn, men viste de sig at være utaknemmelige skarn? Blev du fyret i sidste prikkerunde? Blev huset solgt på tvangsauktion på grund af finanskrisen?

Måske er der en eller flere af ovenstående situationer, der passer på dit liv. Måske ikke. Måske du har oplevet helt andre ting, som er din gode undskyldning for ikke at være lykkelig.

Gode undskyldninger er helt ligesom begrænsende overbevisninger. De er fantastiske til at dulme. De fortæller os, at vi bare skal fortsætte vores liv i den rille, det kører i nu. Også selv om det er en trist og slidt rille, der i virkeligheden kun bidrager til at fastholde os i et liv uden lykke.

For en måneds tid havde jeg fornøjelsen af at drikke kaffe med Ole (Bogart) Michelsen, og da jeg spurgte ham om, hvordan kan kunne lade være med at falde tilbage på flasken, da hans elskede datter, Trine, døde af kræft, var hans svar: ”Alle ville tilgive mig, at jeg gjorde det, og det ville være for nemt”.

Det er lige præcis sådan det er med gode undskyldninger for, hvorfor vi ikke er lykkelige. De er helt legale i den forstand, at alle sagtens kan forstå, at de forhindrer os i at være lykkelige. Men forståelse eller ej: de samme gode undskyldninger holder os fast i u-lykken, og der bliver vi hængende.

Vejen til himmerige er brolagt med ansvar
Men vi har mulighed for at vælge en anden rute. Vi kan vælge at sige farvel til undskyldningerne. Vi kan beslutte os for, at sket er sket, og at skidt fra fortiden ikke skal have lov til at blive ved med at svine vores liv til.

Den beslutning handler 100 % om at tage ansvar, og ansvar er det stærkeste redskab til et liv med lykke. Ansvar betyder, at vi lever vores liv ”på trods af” hvad fortiden har budt på – i stedet for at leve livet ”på grund af” de ting, fortiden har budt på. Der er et liv til forskel!

Du vælger altså helt selv hvilken del af dit liv, du vil fokusere på. Du kan forsone dig med din fortid, lægge den bag dig og tage ansvar for at komme videre! Og du kan dermed tage ansvaret for din egen lykke, hvilket er den første og allervigtigste forudsætning for, at du bliver lykkeligere. Du kan også overlade det til andre mennesker eller ydre ting at gøre dig lykkeligere, hvilket betyder, at du dermed overlader din lykke til tilfældigheder, som du ikke selv har nogen indflydelse på.

Grafen du ser foroven viser forholdet mellem lykke og ansvar ud. Jo mere ansvar du tager, jo mere lykke vil du opleve. Lyder det helt sort, kunne det måske være fordi, du selv foretrækker at fralægge dig ansvaret for din lykke …?

Den 1. januar 2012 udkommer min bog ”Lykkelig som bare pokker” som stærkt revideret andenudgave i paperback. Førsteudgaven findes kun som e-bog, og den kan du downloade gratis på www.liselottevejborg.dk

”Lykkelig som bare pokker” er en happiness-kogebog, der giver dig en enkel opskrift på, hvordan du i løbet af 30 dage kan få en hverdag med mere lykke. På ingredienslisten i andenudgaven finder du blandt andet:

·         12 lykkestrategier

·         108 lykkehandlinger

·         8 case stories

Og et 30-dages program, der er lige til at gå til!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Undskyldninger er din største lykkeforhindring. Liselotte Vejborg's blog på Levlykkeligt