Overskud og glæde handler om tilvalg - ikke om fravalg

Kampen om vores tid og hjerneceller er nådesløs. Vi søger konstant at fylde mere viden og underholdning ind i vores - i forvejen - travle liv, og udbuddet er mere end enormt.

Eller som Ole Thyssen rammende siger i en artikel i Berlingske Tidende i dag: "Vi er helt åbenlyst i en kultur styret af tiden eller nærmere vores mangel på samme. Der er en voldsom idé om, at alt skal foregå med hast og tempo og acceleration,« siger han og peger på det allestedsnærværende internet, smarttelefonerne og de sociale medier som katalysatoren for det høje tempo og enorme udvalg".

Resultatet er kompakt-kulturen, hvor alt skal koges ned og komprimeres, så vi kan få mest muligt indenbords på kortest mulig tid og komme videre.

Det ironiske er, at jeg selv bliver nødt til at benytte mig af kompakt-modellen for at få mine kunders opmærksomhed – så jeg kan lære dem, at de får mere overskud ved netop at droppe et liv, der er baseret på samme model.

Faktisk er der så meget knald på hele tiden, at vi bliver nødt til at gå helt i projekt-mode, hvis vi skal skrue ned. Vi reducerer indtaget ved at detoxe; vi reducerer de mange onlineinput ved at lægge mobiltelefonerne i en bunke og udstede bøde til den, der først tjekker; vi reducerer strømforbruget og CO2-udslippet ved at slukke lyset helt i Earth Hour, vi reducerer forbruget ved at deltage i ”Buy Nothing Day”, eller vi reducerer det overfladiske liv ved at flytte familien til en øde skov i Sverige, hvor vi bygger et hus og et nyt liv fra bunden – helt uden telefon, internet og andre moderne hjælpemidler. Modigt? Ja mon ikke! De fleste af os synes det er udfordrende nok at være på ferie et sted, hvor internetforbindelsen er lidt svag og uregelmæssig.

Når kompakt-kulturen med sine genveje, quick fixes, manglende fordybelse og evige søgen efter at optimere overhovedet har sin berettigelse, skyldes det i høj grad vores frygt for at gå glip af noget. Den sørger for at holde os i konstant fart, så vi får det hele med, for er der noget, vi frygter lige så meget som at gå glip af noget, så er det at skulle vælge noget fra.

Velkommen i trædemøllen!

Trædemøllen er det hektiske, overbookede kompakt-kultur liv på autopilot, hvor vi løber stærkere og stærkere for at undgå at skulle vælge nogen af de – konstant stigende – tilbud og muligheder fra.

Men det er lige præcis ét af de største benspænd, vi laver for os selv og vores livskvalitet: At vi baserer vores liv på fravalg i stedet for tilvalg.

På stort set alle andre områder i vores liv vælger vi til: Feriens rejsemål, vores partner, det nye job, maden på restauranten osv. osv. Men når det kommer til vores tid (og dermed vores livskvalitet), tager vi sjovt nok udgangspunkt i, at vi kan nå det hele. Og så må vi enten vælge fra (gys!), når det viser sig, at det alligevel ikke er tilfældet, eller vi må falde eller lide, fordi vi insisterer på at følge med og nå alt.

What a shame når nu der faktisk er meget mere livskvalitet i en hverdag, der er baseret på glæden ved tilvalg i stedet for frygten for fravalg.

Og such a shame fordi den livskvalitet også er tilgængelig, uden at vi behøver gå drastisk til værks ovre i projektgrøften.

I virkeligheden er det så enkelt … Vi kunne øge vores livskvalitet gevaldigt, hvis vi havde samme forhold til vores tid, som vores bankmand har til vores budgetkonto. Og hvis vi aktivt, ærligt og med integritet begyndte at vælge til i stedet for at tro, at det handler om at vælge fra.

Kærlig hilsen
Liselotte Vejborg, Lykkementor & forfatter

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vejen til et liv med mere overskud. Liselotte Vejborg på Levlykkeligt.dk