Hvad skal du være i sommerferien?

Hvis din allerførste tanke er, at der må være en skrivefejl i overskriften, er du formentlig ikke den eneste, for det gængse spørgsmål er jo:

"Hvad skal du lave i sommerferien?"

Men det engelske udtryk "We are human beings, not human doings" (som ikke kan oversættes direkte til dansk uden at miste betydningen) er højaktuelt i disse måneder, hvor de fleste af os holder sommerferie.

For sommerferie betyder oftest (især hvis der er børn involveret) aktiviteter en masse. Vi gør i stedet for at være. Vi føler nemlig, at vi skal nå at slappe af og opleve mest muligt, inden vi atter - afslappede, opfyldte og opladte - vender tilbage til jobbet og hverdagens trummerum.

Men ofte bliver der fyldt lige så meget ind i feriedagene som i vores travle hverdage, og resultatet er, at vi ikke får slappet af og dermed ikke giver os selv tid til at lade op. Vi er lige så afladede og stressede, når vi returnerer til jobbet efter ferien, som vi var, da vi slugte den sidste bid af feriekagen og kastede os ud af døren. Dertil kommer, at der ikke er udsigt til, at vores stressniveau daler, når vi kommer i gang med arbejdet igen - alene af den grund, at der ofte har hobet sig opgaver og hastesager op, mens vi havde travlt med at holde ferie.

Har du børn, vil du måske indvende, at ferien bliver et rent helvede, hvis dine børn ikke bliver aktiveret.

Måske. Måske ikke ...

Der er ingen tvivl om, at børn der er vant til at bliver holdt i gang, vil protestere til at begynde med. Men børn har også behov for at være. Børn har også godt af at opleve, at de keder sig så meget, at de er lige ved at dø af kedsomhed. For derefter at erfare, at de ikke dør, men at de overlever en halv time på ryggen, hvor de kigger på skyer eller samler mariehøns eller noget helt andet. Og helt det samme gælder os andre - de voksne.

For det er paradoksalt nok ofte i vores kedsomhed, at vi finder frem til aktiviteter (doings), der tillader os at være (beings). Kedsomhed kan nemlig let lede videre til (nye) aktiviteter, der giver os oplevelsen af flow. Fornemmelsen af at glemme tid og sted. At være opslugt.

er vi!

Men disse being-aktiviteter er sjældnent top-of-mind, og derfor dukker de først op, når vi giver dem plads til at dukke op.

Jeg går selv i gang med anden uge af min ferie i morgen. Og jeg er tæt på at have slidgigt i min venstre hånd (og ondt i nakken) af at løse krydsord. Bestemt ikke en aktivitet, der var på min ferie to-do-liste. Men den er kommet på min ferie to-be liste, fordi det er en aktivitet, der tillader mig at være.

Sådan havde jeg det også som barn, når jeg løste krydsord. Det er min mormors fortjeneste, at jeg lærte det, og jeg er sikker på, at denne aktivitet blev skabt på baggrund af en "Mooormoooor, jeg keeeeeeder mig"-situation.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vi er "Human Beings", ikke "Human Doings"