Lifecoach i Roskilde Matheuz Cosmos

Selvmord blandt unge vokser

Depression og mistrivsel blandt unge bør tages alvorligt, ofte er selvmord desværre udfaldet blandt rigtig mange unge. Selvom det blandt unge kvinder er det højeste antal i 20 år. Fylder Mændene stadig mest i statistikken blandt selvmord

Antallet er steget med 30 % siden 2019. Faktisk er der 17 kvinder mellem 20 og 24 år som har begået selvmord i 2020. I alt begår tre gange flere mænd end kvinder selvmord, og i alle aldersgrupper er det mænd, der har oftest begår selvmord.

Hvor vidt det hænger sammen med Coronakrisen, er svært at sige, selve årsagen kendes ikke. Selvom faktum er at der i Corona periode er sket væsentlige ændringer blandt de unges livsvilkår, med karantæne, isolation, restriktioner osv. Det væsentlige er i hver fald, at rigtig mange unge kæmper med mistrivsel og lavt selvværd.

Er du en af de unge der mistrives, eller kender du en? Så er det virkelig vigtigt at du reagerer. Tal med en ven, veninde, forældre eller en anden, hvor du får sat ord på hvordan du har det. At tale om det hjælper tit, så i sammen kan finde den rette støtte/hjælp til dig, alternativt kan du/i ringe til Rådgivning på Livslinjen 70 201 201.

I nogle af mine samtaler med unge, hænder det at jeg møder en ung der ønsker at afslutte livet, fordi det er så trist og svært. Mange gange når vi undersøger det, handler det ikke om ønsket om at dø, men frygten for livet generelt.  

Frygten for det ansvar der følger med at vokse op. Modstanden er stor hvis man ikke har tillært sig de færdigheder eller fået ”lov” til at tage ansvaret, fordi det er blevet taget fra en. Man har af den årsag ikke lært det.

Livet bliver begrænset fordi man ikke navigerer eller kommer ud i udviklingszonen. Uden evnen til at tage ansvar kan livet blive rigtig svært og frygtsomt, det kan udløse ansvarsangst, afhængighed eller selvskadende adfærd.

Når man tager ansvar for andre, tager man ansvaret fra dem!

Måske du bare er tirst og ulykkelig og har modstand på dit liv, du kan ikke mærke glæden og se nogen mening med livet? Så kan coaching og psykoterapi også hjælpe dig med at genfinde livsglæden og skabe et bedre liv med et øget, styrket og forbedret selvværd.

 

Det kan være udfordringer som:

 • Lavt selvværd
 • Svært ved at sige fra
 • Angst
 • Stress
 • Manglende selvtillid
 • Generel mistrivsel
 • Destruktive tanker

 

Behandling af unge med lavt selvværd

Det er sjældent, at de udfordringer vi oplever i livet, er unikke. Faktisk deler vi som mennesker langt flere smertefulde oplevelser med hinanden, end vi går og tror. Det betyder derfor også, at vi kan spejle og relatere hinandens tanker og følelser, hvorfor vi oplever en markant lindring i kroppen bare ved at åbne op og tale sammen om tingene.

Erfaringen ved mine samtaler viser, at det faktisk er muligt ved almindelige selvværdsproblematikker at opnå målbare resultater efter 3-6 sessioner. Samtalerne foregår i hver vores stol, nogle gange arbejder vi også på gulvet med forskellige teknikker, øvelser og positioner. Hvis du for eksempel er på efterskole, kan vi afholde sessioner i weekenden eller online som et alternativt.

__________________________

Matheuz Cosmos, Lifecoach med fokus på personlig udvikling
Mobil: 20654630
Mail: thbrix@hotmail.com
Web: https://www.turnabout.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
Selvmord blandt unge vokser. Læs mere