NLP-Psykoterapeut og Lifecoach i Roskilde Matheuz Cosmos

Det her er der ingen eksperter der fortæller dig!

Du kan få det dårligt, hvis du gør for meget af det du har lyst til!

Når man som barn i opvæksten, får lov til at springe over eller undgå svære ting eller pligter og de praktiske gøremål der nu engang måtte være. Får man ikke trænet evnen, til at overvinde personlige problematikker og komme i mål med noget der virker uoverskueligt, uønsket eller farligt. Dermed får man ikke de små eller store succesoplevelser som er vigtige i opvæksten. Man kan sige, at man ikke lærer at tage ansvar for sine værdier.

Succesoplevelser og evnen til at overvinde ting vi er bange for eller har modstand på, er nogle af de faktorer der motiverer os til at tage ansvar for vores velbefindende. Vi lærer simpelthen at efter hårdt arbejde, vedholdenhed, slid eller blot efter at have udført en aktivitet kommer der en belønning. Det kan være i form af den indre dialog der kommer med anerkendende ord, som f.eks. godt klaret og fedt jeg er i mål, nu vil jeg nyde med god samvittighed, og man ender ud i en eller anden form for følelsesmæssigt velbehag.

Hvem kender ikke det, at få gjort noget eller overstået noget man ikke rigtig gider eller har lyst til, som f.eks. at tage ned og træne eller tage på job mandag morgen. Bagefter er det ret lækkert, der er en indre tilfredsstillelse. Man kan sige at lønnen kommer bagefter, livet belønner nemlig handling.

Inaktivitet er måske årsagen til følelsesmæssigt ubehag!

Inaktivitet er ikke kun møntet på det fysiske, det er lige såvel psykisk hvor man sidder fast eller stagnerer i negative tankemønster.

Når vi gør for meget af det vi har lyst til, kommer vi ikke ud i det der kaldes udviklingszonen. Som nævnt tidligere, er der sider af os selv som ikke udvikles. Men hvorfor kommer vi ikke ud i udviklingszonen?

Det er der rigtig mange årsager til, jeg vil nævne nogle her. En hyppig og udbredt årsag er curling, hvilket fratager barnet for at opnå selvstændighed igennem egne oplevelser og erfaringer.

I opvæksten er det forældrene der afholder barnet for at komme ud i udviklingszonen, hvilket kan være på grund af forældrenes egen frygt for at der skal ske barnet noget eller f.eks. mangel på tillid. Et andet eksempel kan være udfordringer med at rumme og håndtere barnets følelser som gråd, vrede eller andre reaktionsmønster.

Hvis det er tilfældet, løser forældrene oftest ubevidst barnets problemer eller udfordringer, for selv at opnå tryghed, fred eller ro. Som barn bliver vi måske fejlagtigt støttet i at gøre hvad vi har lyst til, og undgår det der er svært, farligt eller utrygt. Fremfor at blive støttet i selv, at løse problemerne og overvinde det man før troede var farligt eller umuligt. Det er det der skaber de succeser og coping strategier der er brug for i opvæksten og senere hen i det voksne liv.

Man kan vende det følelsesmæssige ubehag, ved at gøre det man ikke har lyst til når man har det dårligt. Som f.eks. at løbe en tur, gå en tur, gøre rent, vaske op, rydde op, motionere, ringe til en ven eller være social. Fortsæt selv, for listen kan blive lang.

Tanken er ofte en modstander, for den virker omvendt og vil fortælle dig, at du vil gøre de ting så snart du har fået det bedre, det kommer bare ikke til at ske. For intet sker før noget flytter sig, og det er dig der skal flytte dig hvis du vil have det anderledes. For hvis ikke du ændrer retning ender du nemlig, hvor du er på vej hen.

Hvis du kan genkende noget og har brug for hjælp til at finde din retning eller hvis du ikke selv kan komme fri af det følelsesmæssige ubehag, så er du velkommen til at kontakte mig via min hjemmeside hvor jeg svarer dig indenfor 24 timer.

Kh. Matheuz Cosmos

/Turn About

 

 

__________________________

Matheuz Cosmos, Psykoterapeut og Lifecoach med fokus på personlig udvikling
Mobil: 20654630
Mail: thbrix@hotmail.com
Web: https://www.turnabout.dk/

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Få det bedre - hjælp til et øget og styrket selvværd. Læs mere